• Search form

10.01.2018 | 13:25

Madžirov gost Krokodila

Madžirov gost Krokodila

Nagrađivani makedonski pesnik Nikola Madžirov prvi je gost Krokodilove Kuće za pisce u 2018. godini.

Madžirov će nastupiti 17. januara kao specijalni gost na književnoj večeri pesnikinje Ane Ristović u okviru Poletovih Stiholet večeri, kao i 24. januara u Parobrodu, u okviru Krokodilove književne večeri na kojoj će razgovarati o poeziji, sopstvenom stvaralaštvu i nagradama.

Rođen 1973. godine u Strumici, gde i danas živi, Madžarov radi kao liričar, esejista, literarni prevodilac i urednik. Koordinator je internacionalne mreže za liriku “Lyrikline” i u tom svojstvu nadležan je za Makedoniju, a bio je i urednik za područje lirike u časopisu za književnost Blesok.

Poezija Madžirova, prevedena na 30 jezika, istražuje kako ličnu, tako i kulturnu geografiju da bi osetila prirodu našeg kretanja kroz predele o kojima piše.

Objavio je veliki broj knjiga, a novija izdanja su: Premesten kamen (Skopje 2007), Vo gradot, nekade (Skopje 2004), Nekade, nikade (Radovis 1999), Zakluceni vo gradot (Skoplje 1999).

Pesme su mu objavljivane u časopisima i antologijama Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije.

Savremeni američki džez kompozitor Oliver Lejk, koji je sarađivao s Bjork i Luom Ridom, komponovao je muziku na neke od pesama Madžirova.

Dobitnik je nagrade za autore iz Istočne Evrope Hubert Burda 2007. godine, te mnogih nacionalnih priznanja, poput nagrada “Braća Miladinov”, “Studentski zbor” i “Aco Karamanov”.

Dobitnik je i niza međunarodnih nagrada i stipendija (International Writing Program - IWP) na Univerzitetu Ajova u SAD, Literarisćes Tandem u Berlinu, KulturKontakt u Beču, Internationales Haus der Autoren u Gracu,  Literatur Haus NÖ u Kremsu i Villa Waldberta u Minhenu).

Rezidencijalni boravak Madžirova u Krokodilovoj kući za pisce podržala je Evropska mreža za književnost i knjige Traduki.

U okviru rezidencijalnog programa za pisce, u Krokodilovoj kući za pisce od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih, a sve više i iz zemalja iz drugih delova sveta.

*Foto: Thomas Kierok

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.