• Search form

02.10.2018 | 13:44

Mala Pula o velikoj Puli

Mala Pula o velikoj Puli

Filmski festival “Mala Pula” u Parobrodu u Beogradu prikazaće 5. i 6. oktobra izbor nagrađivanih srpsko-hrvatskih filmova sa Pulskog filmskog festivala, a značaj i uticaj te velike manifestacije, kao i prednosti koprodukcijske saradnje u regionu, biće razmotreni kroz tribinski program.

Gosti, domaćinii i posetioci festivala “Mala Pula” nastojaće da, uz projekcije recentnijih srpskih filmova rađenih u koprodukciji sa Hrvatskom, te priču o filmu, njegovom širem značaju, izazovima, teškoćama i darovima njegovog nastanka, dođu do odgovora na nekolicinu pitanja iniciranih neprolaznim šarmom i uticajem Pulskog filmskog festivala, saopštio je Parobrod, najavljujući nagrađivane srpsko-hrvatske koprodukcije “Pored meneStevana Filipovića, “Ničije deteVuka Ršumovića i “Dobra ženaMirjane Karanović, kao i hrvatsko-srpski film “AleksiBarbare Vekarić, kojim je proteklog leta otvorena 65. Pula.

Filmske i industrijske tribine biće posvećene značaju manjinskih  koprodukcija, konkretnim primerima takve saradnje, kao i pitanju šta danas za filmske stvaraoce i poslenike u regionu predstavlja Pulski filmski festival.

Među gostima festivala Mala Pula najavljeni su Neda Arnerić, Mira Karanović, Snežana van Houwelingen, Nikica Gilić, Milutin Petrović, Gordan Kičić, Dragan von Petrović, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Ivan Velisavljević...

Program počinje 5. oktobra Filipovićevim filmom “Pored mene”, koji je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film Međunarodnog programa 62. Pulskog filmskog festivala 2015. godine. Nakon projekcije, najavljena je tribina “Šta danas za ovdašnje i regionalne filmove i filmske stvaraoce i poslenike predstavlja Pulski filmski festival?”, uz učessće Đorđa Bajića, Zorana Jankovića, Ivana Velisavljevića i Nikice Gilića.

Prve večeri “Male Pule” biće prikazan i Ršumovićev film “Ničije dete”, koji je osvojio nagrade Zlatna arena za najbolji film, režiju i za glumačko ostvarenje u sklopu programa manjinskih koprodukcija na 62. Pulskom festivalu 2015.

Program najavljen za 6. oktobar počinje razgovorom o tome ssta manjinske koprodukcije predstavljaju danas, da li donose nešto i da li nešto i odnose, te kako stoje stvari na tom polju na konkretnim primera.

Reditelj Milutin Petrović, koji je i na čelu Parobroda, razgovaraće o tim pitanjima sa Snežanom van Houwelingen i Gordanom Kičićem, koproducentima filma “Aleksi”.

Za završnicu “Male Pule” najavljen je rediteljski debi Mirjane Karanović “Dobra žena”, nagrađen Zlatnom arenom za najbolji film i glumačko ostvarenje u sklopu programa manjinskih koprodukcija 63. Pule, a nakon razgovora sa autorima biće prikazan i film “Aleksi”, ovogodišnja hrvatsko-srpska koprodukcija koja je otvorila 65. Pulski filmski festival.

Reč je o debitantskom dugometražnom filmu rediteljke Barbare Vekarić, u kojem uz Tihanu Lazović u glavnoj ulozi, igraju i Neda Arnerić i Aljoša Vučković.

Prema rečima rediteljke, “Aleksi” je feel good film koji prikazuje lepa mesta, ljude i devojku koja tražeći sebe pravi nevolje, a poruka je da smo svi autori svog života.

Inače, na 65. Pulskom festivalu Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film dobila je kriminalistička drama Antonija NuićaMali” o odnosu oca i sina, koju je i domaća kritika proglasila najboljom, a za režiju je nagrađen Nevio Marasović za “Comic sans”. Zlatnu arenu za najbolju manjinsku koprodukciju dobio je film “ŽabaElmira Jukića iz Bosne i Hercegovine, koji je nagrađen i za režiju.

*Foto: PFF

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.