• Search form

25.01.2018 | 19:25

Malerova Deveta simfonija sa Felcom

Malerova Deveta simfonija sa Felcom

Beogradska filharmonija izvešće Devetu simfoniju Gustava Malera 26. januara na Kolarcu, pod vođstvom svog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, koji je izjavio da je to veliki izazov.

“To je veliki izazov za nas, ova Malerova simfonija jedno je od onih ‘svetih’ remek dela simfonijskog repertoara”, naveo je Felc za to delo koje je
kompozitor Alban Berg opisao kao “nešto najlepše što je Maler ikada napisao”.

“Suočavanje jednog dirigenta sa kompleksnim Malerovim simfonijama je pitanje zrelosti. Ja sam ih dugo i detaljno izučavao, još od svoje dvanaeste godine, ali sam se usudio da ih dirigujem tek 20 godina kasnije i do sada sam ih sve izveo. Skoro svih devet simfonija izvodim dosta često što me čini veoma srećnim dirigentom”, rekao je Felc, saopštila je BGF.

Malerova Deveta simfonija je poslednje delo koje je taj kompozitor u celosti završio pre smrti. Tako je postala deo mita o kobnoj devetoj simfoniji u životima kompozitora kao što su Betoven, Šubert, Brukner i Dvoržak.

U manuskriptu simfonije Maler je napisao: “Zbogom! Zbogom”, što ima brojna tumačenja - oproštaj od preminule ćerke, od sopstvenog života, predviđanje neizbežnog kraja romantičarske epohe, pa čak i stradanja Prvog svetskog rata.

Koncert Beogradske filharmonije u potpunosti je posvećen jednoj od najvećih muzičkih ličnosti 20. veka.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Felc je, inače, učestvovao 24. januara u novom programu BGF – prvom u nizu kratkih koncerata u dnevnom terminu pod nazivom “Muzički razgovori”. U prvom delu tog programa Feld je nastupio kao pijanista sa fagotistom BGF Nenadom Jankovićem, a potom je preuzeo ulogu domaćina u razgovoru sa muzičarom i publikom koja ih je okružila na bini. U kratkoj formi od 30 minuta, između izvođenja kompozicija Telemana, Elgara i Vebera, šef-dirigent i fagotista su vodili dijalog i otkrili brojne interesantne pojedinosti iz života. Felc je celokupnu konverzaciju vodio na srpskom, a nakon poslednje kompozicije reč je dao publici koja je, kako je navela BGF, pokazala veliku radoznalost kako za umeće fagotiste, tako i za pijanističku karijeru dirigenta.

Sledeći susret zakazan je za 28. februar, kada će sa Felcom kao pijanistom nastupiti violinistkinja Mirjana Nešković.

*Foto: Marko Đoković

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.