• Search form

29.09.2017 | 18:42

Medijski mrak kao upozorenje

Medijski mrak kao upozorenje

Akcija “Stop medijskom mraku!”, održana 29. septembra u Srbiji kao prva inicijativa Grupe za slobodu medija, okupila je više od 300 medija i organizacija, a prema navodima organizatora, samo na društvenim mrežama videlo ju je u prvih 24 sata 482.000 građana (izvor: Brand 24.com). Tom broju treba dodati publiku onlajn, TV, radio i štampanih medija koji su se priključili akciji.

Tokom akcije “Stop medijskom mraku! mediji i organizacije civilnog društva, kao i građani, pozvani da u podne zacrne svoje profile na društvenim mrežama i sajtove, odnosno da prekinu emitovanje TV i radio programa.

Medijski portali i veb sajtovi organizacija podržali su akciju u velikom broju: softverska rešenja za zamračivanje sajtova koje je osmislila grupa preuzeto je 296 puta, a procena je da je barem još 50 portala koristilo sopstvena rešenja, saopštili su organizatori.

Dnevni list “Danas” je, uz crnu naslovnu stranu, štampao podlistak “Vranjskih” novina sa tekstovima koji su pripremili novinari tog ugašenog nedeljnika, dok su “Vreme” i “Novi magazin” na naslovnoj strani štampali poruke akcije. Izdanje “Kikindskih” takođe je osvanulo sa crnom trakom i porukom: “Ovako izgleda kada nema slobodnih medija”.

Akciji su se pridružiti i građani/ke, koji su učestvovali zamračenjem profila na društvenim mrežama.

Povod za tu akciju i formiranje široke grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru.

Pozivu 26 inicijatora te akcije pridružilo se 182 medija, organizacija civilnog društva, izdavačkih kuća, formalnih i neformalnih pokreta, kao i nekoliko stotina pojedinaca.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.