• Search form

11.06.2018 | 13:06

Meditacije za klavire u 24 ruke

Meditacije za klavire u 24 ruke

Ansambl za drugu novu muziku, koji se ponovo okupio 2017. godine posle pauze koja je trajala gotovo tri decenije, najavio je seriju koncerata “Meditacije za klavire – 24 ruke” u Beogradu, Aranđelovcu i Novom Sadu.

Koncerti će biti održani 29. juna u atrijumu Doma kulture Studentski grad u Beogradu, 1. jula u Aranđelovcu, u okviru manifestacije “Mermer i zvuci”, te 7. jula u novosadskoj Sinagogi, a na programu su kompozicije Miroslava Savića, Miloša Raičkovića, Vladimira Tošića i Teodore Stepančić.

Ansambl za drugu novu muziku čine: Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Savić, Anđelka Đorđević, Miloš Raičković, Dragoljub Ilić, Tatjana Šurev, Irena Kofman, Nataša Penezić, Katarina Radovanović, Jovana Đorđević, Andrej Negić, Dimitrije Beljanski i Dunja Crnjanski.

Ansambl je prvi put nastupio javno 7. decembra 1977. godine u Syudentskom kulturnom centru u Beogradu, izvevši minimalističke kompozicije Miloša Raičkovića, kao i njegovo delo Permutacije za tri klavira 18-to ručno. Ansambl je ubrzo počeo da izvodi i kompozicije drugih beogradskih kompozitora - Katarine Miljković, Miroslava Savića, Miodraga Lazarova, Milimira Draškovića, Vladimira Tošića, Marjana Šijaneca i drugih.

Uz podršku urednika Muzičkog programa SKC-a, Miroslava Savića, Ansambl je gostovao u više gradova u inostranstvu, a nastupao je i na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1979. godine. Ansambl je izdao i LP sa kompozicijama Roberta Morana i Milimira Draškovića, a snimao je i za radio i televiziju.

Među mnogobrojnim izvođačima na klavirima, klavijaturama i udaraljkama, bili su: Nada Kolundžija, Miša Savić, Dragan Ilić, Slobodan Todorović, Branka Parlić, Lidija Stanković, Ksenija Zečević, Miodrag Lazarov Pashu, Vladimir Tošić, Milimir Drašković, Nebojša Brajović (Moris Vit), Pol Pinjon (Paul Pignon), Olgica Antić, Anđelka Marjanović, Aleksandar Damnjanović, Dubravka Kovačević, Miloš Petrović, Istra Pečvari, Mila Lacković, Dragana Kosić, Marjan Šijanec, Rade Bulatović, Nenad Jelić, Tatjana Šurev, Miroslav Karlović, Đorđe Gavrilović, Veljko Nikolić, Tatjana Tasić, Borislav Pavićević, Margita Stefanović i Miloš Raičković.

Posle višegodišnje pauze koja je trajala skoro tri decenije, Ansambl za drugu novu muziku obnovljen je u decembru 2017. godine, a na jubilarnom koncertu, 25. decembra 2017. godine u SKC-u u Beogradu, obeležio je 40 godina od svog prvog koncerta održanog na tom istom mestu.

Ansambl danas spaja neke od prvih članova sa novim generacijama muzičara.

*Foto: sa koncerta u decembru 2017. u SKC-u

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.