• Search form

11.10.2017 | 21:43

Migracije straha i Vreme za priče

Migracije straha i Vreme za priče

Izložba “Migracije straha”, posvećena različitim vrstama strahovanja – realnim, fantomskim, individualnim ili zajedničkim, biće otvorena 12. oktobra u Koroškoj galeriji likovnih umetnosti (KGLU) u Slovenj Gradecu, a prema koncepciji kustosa Iline Kolarove i Borisa Kostadinova, zamišljena je kao internacionalna putujuća postavka koja se na svakoj lokaciji prilagođava situaciji i specifičnom kulturnom kontekstu.

Na izložbi učestvuju: Azra Akšamija, Nika Autor, Lana Čmajčanin, Plamen Dejanoff, Petja Dimitrova, Juliane Ebner, Dejan Kaludjerović, Luiza Margan, Emil Mirazchiev, Alban Muja, Oliver Ressler, Ute Richter, Kamen Stoyanov, Škart, Borjana Ventzislavova & Mladen Penev i Clara Wildberger.

Koncept izložbe “Migracije straha”, kako je navedeno, polazi od toga da je 21. vek, obeležen događajima od 11. septembra u SAD, doneo globalni rast straha i anksioznosti, koji se razvio u razmere bez presedana usled terorističkih napada u Evropi, talasa izbeglica i posledične humanitarne krize. Strahovi od nezaposlenosti, stalno rastuće socijalne nejednakosti, ličnog neuspeha ili finansijske propasti, skrivani su decenijama kako u razvijenim kapitalističkim društvima, tako i u relativno novim. Talasi izbeglica dali su samo poslednji snažni impuls za otključavanje onoga što je velikim delom bilo potisnuto.

Ti strahovi, zajedno sa načinima na koje se savremeno (evropsko) društvo može razvijati kako bi prevazišlo mržnju, predrasude i netoleranciju, poslužili su kao tema koju su istraživali učesnici projekta.

Dejan Kaludjerović

Izložba “Migracije straha” biće otvorena do 3. decembra, a deo je jesenje programske celine u KGLU koja je, uz izložbu “Vreme za priče”, objedinjena naslovom “Na putu” (I/On the Way).

Izložba “Vreme za priče” deo je međunarodnog projekta koji je usredsređen na kulturne kontekste i tradicije koji se prenose kroz priče i pružaju priliku za izgradnju i uspostavljanje novih, kolektivnih i povezanih sećanja i iskustava uprkos kulturnim razlikama koje dele evropski i arapski svet. U septembru su u Slovenj Gradecu održane rezidencije u kojima su gostovali umetnici: Nika Autor, Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jure Markota, Jalal Maghout i Škart. Tokom rezidencijalnog boravka, umetnici su vodili radionice, učestvovali u razgovorima i prezentacijama, te stvarali radove namenjene izlaganju u javnom prostoru, koji će biti izloženi uporedo sa izložbom “Migracije straha”. Kustoskinje izložbe u javnom prostoru, koja će biti održana u partnerskim gradovima – Gracu, Berlinu i Zagrebu, su Katarina Hergold Germ i Andreja Hribernik.

Oba projekta bave se temom migracija, izbeglica, ličnih doživljaja i iskustava ljudi, posledica kako političke i ekonomske slike Evrope, tako i duhovnog stanja građana.

Iako se pojedini radovi predstavljenih umetnika dotiču globalnih tema, većina umetnika koji učestvuju pristupa temi iz pozicije pojedinca i doživljaja trenutne situacije, kako iz perspektive onih koji se suočavaju sa ljudima koji dolaze i donose nove kulturne uplive, tako i sa stanovišta onih koji su u potrazi za novim, boljim životom, dok beže pred nasiljem i pronalaze sebe u okruženju koje je često hladno, i ako nije neprijateljski raspoloženo, onda je u najboljem slučaju ambivaletno. Te zajedničke pozicije su polazna tačka za oba izložbena projekta koja se održava u isto vreme u KGLU.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.