• Search form

05.04.2018 | 22:15

Mocart u tramvaju i na Kolarcu

Mocart u tramvaju i na Kolarcu

Kamerni orkestar Muzikon nastavlja sezonu Hypercube koncertom sa nagrađivanom pijanistkinjom Minkom Popović i hornistom Mihajlom Bulajićem 12. aprila u Kolarčevoj zadužbini, koji je posvećen delima Volfganga Amadeusa Mocarta, a biće najavljen dan ranije nesvakidašnjim nastupom u tramvaju na stanici u parku Tašmajdan.

Akcija “Mocart u tramvaju”, 11. aprila u podne, realizuje se u saradnji sa GSP-om, u cilju promocije koncerta “Mocart” na Kolarcu, petog u sezoni Hypercube.

Nesvakidašnji izbor Mocartovih najreprezentativnih dela različitog karaktera moći će da se čuje u izvođenju solistkinje Minke Popović i horniste Mihajla Bulajića pod dirigentskom palicom Siniše Markovića.

Višestruko nagrađivana pijanistkinja Minka Popović, rođena 1988. godine, žiri i radi u Salcburgu, a svirala je na brojnim scenama širom Srbije, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Španiji i Rumuniji. Pored solističkih angažmana, aktivno nastupa i sa različitim kamernim ansamblima, između ostalih i ansamblom Trio Susak. Trenutno najviše sarađuje sa slovenačkim flautistom Markom Zupanom i solistima iz Salcburške filharmonije, kao i sa Mozarteum orkestrom u Salcburgu. Umetnička je direktorka muzičkog festivala “Susačke glazbene večeri” na ostrvu Susak u Hrvatskoj, koji već više od deset godina okuplja eminentne izvođače iz celog sveta.

Mihajlo Bulajić, rođen u Beogradu 1986. godine, živi i radi u Sloveniji od 2010. godine, a angažovan je u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije kao hornista. Već sa deset godina počeo je da svira hornu, a od studija je bio honorarni saradnik u orkestru Beogradske filharmonije, Simfonijskom orkestru RTS-a, Teatra i opere Madlenianum, Vojvođanskih simfoničara, te Orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je od 2006. do 2010. godine bio zaposlen na poziciji solo horne. Aktivan je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, a sarađuje sa Orchestra of Europe, Bandart orchestra, član je kvinteta SI Brass, Quintologia, brass trija RTV Slovenije…

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini izvešće Mocartov Koncert za hornu kv 417.

Siniša Marković, koji će nastupiti kao dirigent, rođen je 1976. godine u Sarajevu. U ulozi šefa dirigenta Omladinskog simfonijskog orkestra Jugoistočne Evrope ostvario je nekoliko uspešnih koncerata i turneja u regionu. U okviru tog orkestra, član je gudačkog trija i kvarteta. Prethodne godine, u ulozi dirigenta Simfonijskog orkestra mladih Jugoistocne Evrope, ostvario je uspešnu saradnju na više koncerata sa crnogorskim violinistom Romanom Simovićem u Sarajevu i Tirani. Osim u regionu, nastupao je i u Poljskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Austriji, Danskoj… Dobitnik je priznanja UNICEF.

Muzikon orkestar, sastavljen od mladih profesionalaca punih entuzijazma i želje da popularizuju klasičnu muziku kroz svoj rad i u saradnji sa gostujućim umetnicima iz zemlje i inostranstva, najavio je za maj poslednji koncert u okviru ovogodišnje sezone Hypercube, koju realizuje u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.