• Search form

03.09.2018 | 10:24

Nacionalni muzej Brazila stradao u požaru

Nacionalni muzej Brazila stradao u požaru

Nacionalni muzej Brazila u Rio de Žaneiru, najstarija brazilska muzejska institucija čija kolekcija broji više od 20 miliona artefakata, stradao je u požaru koji je izbio 2. septembra uveče po lokalnom vremenu. Nema podataka o eventualnim žrtvama ili povređenima, a strahuje se da je uništen veliki deo kolekcije, koja obuhvata i neke od nastarijih tragova ljudskog postojanja u Južnoj Americi.

Požar je izbio po završetku radnog vremena 200 godina starog Nacionalnog muzeja, a zahvatio je čitavu zgradu, nekadašnju rezidenciju portugalske kraljevske porodice, preneli su svetski mediji, navodeći da još nema informacija o uzroku požara.

Brazilski predsednik Mišel Temer izjavio je da je “tužan dan za sve Brazilce”, budući da je “200 godina rada, istraživanja i znanja izgubljeno”.

Predstavnici vatrogasne službe izjavili su da hidranti koji su najbliži Muzeju nisu radili i da su vatrogasci morali da uzimaju vodu iz obližnjeg jezera, te da su uspeli i da izbave neke muzejske eksponate.

Među 20 miliona predmeta u Nacionalnom muzeju bili su arheološki artefakti, fosili i najveća brazilska kolekcija pronađenih meteorita.

Prirodnjački deo obuhvatao je i kosti dinosaurusa, te 12.000 godina star skelet jedne žene, najstariji ikada pronađen u Americi.

Nacionalni muzej je sadržao i eksponate u vezi sa periodom od dolaska Portugalaca početkom 16. veka do proglašenja republike 1989. godine, kao i obimnu arhivu o brazilskim domorodačkim zajednicama.

Zvaničnici Nacionalnog muzeja požalili su se na nedostatak finansijske podrške države, koja se dve godine nakon Olimpijskih igara, u koje su uložene milijarde dolara, suočava sa velikom ekonomskom krizom, rastućim nasiljem i korupcijom.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.