• Search form

07.02.2018 | 22:15

Nagrade PC Pressa za 2017.

Nagrade PC Pressa za 2017.

Časopis PC Press proglasio je 7. februara 50 najboljih sajtova, stranica na društvenim mrežama i aplikacija u Srbiji, konstatujući da je domaći onlajn sadržaj sve brojniji i raznovrsniji, te da se ne svodi samo na sajtove od po nekoliko strana, već je sve dinamičniji, a u interakciji s društvenim mrežama nudi sve više servisa prilagođenih korisnicima.

Ne treba zanemariti ni sve veće učešće aplikacija koje predstavljaju agregatore onlajn informacija i isporučuju baš ono čemu su namenjene – poput informacija o poljoprivredi i javnom saobraćaju, ili pomažu da se korisnici lakše snađu u vožnji ili parkiranju, navela je redakcija PC Pressa koja je 21. put dodelila godišnja priznanja, a svečano ih je uručila u Skupštini Beograda.

Među najboljim sajtovima izdvojili su se rs.n1info.com, hbogo.rs, takolako.com, petlja.org, njuz.net, srbija.travel. Specijalnu nagradu publike dobio je sajt nsuzivo.rs.

Nagrađene stranice sa društvenih mreža su Pokreni se za posao! (Facebook), BelMedic (LinkedIn), Državni posao (Youtube), IKEA Srbija (Instagram), Vlado Georgiev (Twitter), ali i mnoge druge.

Redakciji PC Pressa pomogli su kao ravnopravni članovi žirija Dragana Đermanović, Dragan Varagić i Vojislav Žanetić.

U kategoriji Vesti i mediji, u kojoj je glavnu nagradu odneo sajt rs.n1info.com, nagrađeni su i danas.rs, nedeljnik.rs, krik.rs i rts.rs.

Pobednik u kategoriji Poslovni i društveni servisi je sajt hbogo.rs, koji omogućava gledaocima hiljade sati najzanimljivijih filmova i serija iz najnovije svetske produkcije. U toj kategoriji nagrađeni su mcloud.rs, netfilm.tv, startit.rs, kao i poslovi.infostud.com.

Dobar e-market sajt ima dve ključne komponente – veliki izbor zanimljivih proizvoda i interfejs za laku kupovinu. Sajt takolako.com je uspeo da uspostavi dobru ravnotežu ta dva aspekta i proglašen je najboljim u kategoriji e-trgovine, dok su nagrade dobili i jysk.rs, eponuda.rs, sportvision.rs i maxi.rs.

U kategoriji Obrazovanje i kultura pobednik je sajt petlja.org, posvećen unapređivanju algoritamske pismenosti mladih u Srbiji, a nagrađeni su i sajtovi kinoteka.org.rs, galerijamaticesrpske.rs, svetnauke.org, kao i srbijomkrozvekove.rs.

U kategoriji Dom i zabava nagrađeni su sajtovi hronokuhinja.rs, beforeafter.rs, roditelj.org i simpo.rs, dok je pobednik njuz.net, koji je kroz prethodnih godina postao neprikosnoveni izvor satiričnih sadržaja usmerenih pre svega na lokalna zbivanja.

U oblasti Sport i (avan)turizam prvu nagradu je odneo sajt srbija.travel, zvanična internet prezentacija Turističke organizacije, koja je bogat autorskim multimedijalnim sadržajem koji na atraktivan način promoviše turističku moć naše zemlje. Nagrađeni u toj kategoriji su i sajtovi: putokosveta.com, sport.blic.rs, kao i sportklub.rs.

Novoustanovljena nagrada Digital life – digitalizacijom do unapređenja kvaliteta života dodeljena je buildcon.org, mobilnoj aplikaciji koja je namenjena građevinskim kompanijama radi bolje kontrole procesa u građevinarstvu. Takođe, nagradu Digital life za unapređenje kvaliteta života primenom digitalizacije dobili su AIK Banka i kompanija Mastercard, za uvođenje Mastercard beskontaktnih plaćanja u javnom prevozu.

Specijalnu nagradu za korporativne komunikacije dobio je portal Naftne industrije Srbije nis.rs/nisuzivo, dok je nagrada publike otišla u ruke sajtu nsuzivo.rs.

Lider u oblasti hosting usluga na domaćem tržištu, mCloud, od ove godine dodeljuje specijalnu nagradu za najveći doprinos razvoju Web i IT zajednice. Cilj tog priznanja je da skrene pažnju na zaslužne pojedince i grupe koje su uvek u bekstejdžu, a zapravo su neophodne. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke Udruženja PHP Srbija zbog razvoja velikog Open Source PHP projekta.

Kada su u pitanju društvene mreže, izbor najboljih je, prema navodima PC Pressa, bio ujedno i najteži posao. Nagrađene Fejsbuk stranice, uz Pokreni se za posao!, su i BarcaffeEspresso, Booka i Grazia Srbija.

Jedini nagrađeni profil na poslovnoj mreži LinkedIn je BelMedic, a što se tiče sajta Youtube, nagrade su dobili kanali Državni posao i 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Instagram profili koji su dobili nagradu TOP 50 su IKEA Srbija i Aura kozmetika, a nagrađeni tviteraši su Vlado Georgiev i Marko Somborac.

Što se tiče mobilnih aplikacija, nagrade su dobili agrosens.rs, novinarnica.net, parkingmanijak.com, planplus.rs i busplus.rs.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.