• Search form

07.02.2018 | 22:15

Nagrade PC Pressa za 2017.

Nagrade PC Pressa za 2017.

Časopis PC Press proglasio je 7. februara 50 najboljih sajtova, stranica na društvenim mrežama i aplikacija u Srbiji, konstatujući da je domaći onlajn sadržaj sve brojniji i raznovrsniji, te da se ne svodi samo na sajtove od po nekoliko strana, već je sve dinamičniji, a u interakciji s društvenim mrežama nudi sve više servisa prilagođenih korisnicima.

Ne treba zanemariti ni sve veće učešće aplikacija koje predstavljaju agregatore onlajn informacija i isporučuju baš ono čemu su namenjene – poput informacija o poljoprivredi i javnom saobraćaju, ili pomažu da se korisnici lakše snađu u vožnji ili parkiranju, navela je redakcija PC Pressa koja je 21. put dodelila godišnja priznanja, a svečano ih je uručila u Skupštini Beograda.

Među najboljim sajtovima izdvojili su se rs.n1info.com, hbogo.rs, takolako.com, petlja.org, njuz.net, srbija.travel. Specijalnu nagradu publike dobio je sajt nsuzivo.rs.

Nagrađene stranice sa društvenih mreža su Pokreni se za posao! (Facebook), BelMedic (LinkedIn), Državni posao (Youtube), IKEA Srbija (Instagram), Vlado Georgiev (Twitter), ali i mnoge druge.

Redakciji PC Pressa pomogli su kao ravnopravni članovi žirija Dragana Đermanović, Dragan Varagić i Vojislav Žanetić.

U kategoriji Vesti i mediji, u kojoj je glavnu nagradu odneo sajt rs.n1info.com, nagrađeni su i danas.rs, nedeljnik.rs, krik.rs i rts.rs.

Pobednik u kategoriji Poslovni i društveni servisi je sajt hbogo.rs, koji omogućava gledaocima hiljade sati najzanimljivijih filmova i serija iz najnovije svetske produkcije. U toj kategoriji nagrađeni su mcloud.rs, netfilm.tv, startit.rs, kao i poslovi.infostud.com.

Dobar e-market sajt ima dve ključne komponente – veliki izbor zanimljivih proizvoda i interfejs za laku kupovinu. Sajt takolako.com je uspeo da uspostavi dobru ravnotežu ta dva aspekta i proglašen je najboljim u kategoriji e-trgovine, dok su nagrade dobili i jysk.rs, eponuda.rs, sportvision.rs i maxi.rs.

U kategoriji Obrazovanje i kultura pobednik je sajt petlja.org, posvećen unapređivanju algoritamske pismenosti mladih u Srbiji, a nagrađeni su i sajtovi kinoteka.org.rs, galerijamaticesrpske.rs, svetnauke.org, kao i srbijomkrozvekove.rs.

U kategoriji Dom i zabava nagrađeni su sajtovi hronokuhinja.rs, beforeafter.rs, roditelj.org i simpo.rs, dok je pobednik njuz.net, koji je kroz prethodnih godina postao neprikosnoveni izvor satiričnih sadržaja usmerenih pre svega na lokalna zbivanja.

U oblasti Sport i (avan)turizam prvu nagradu je odneo sajt srbija.travel, zvanična internet prezentacija Turističke organizacije, koja je bogat autorskim multimedijalnim sadržajem koji na atraktivan način promoviše turističku moć naše zemlje. Nagrađeni u toj kategoriji su i sajtovi: putokosveta.com, sport.blic.rs, kao i sportklub.rs.

Novoustanovljena nagrada Digital life – digitalizacijom do unapređenja kvaliteta života dodeljena je buildcon.org, mobilnoj aplikaciji koja je namenjena građevinskim kompanijama radi bolje kontrole procesa u građevinarstvu. Takođe, nagradu Digital life za unapređenje kvaliteta života primenom digitalizacije dobili su AIK Banka i kompanija Mastercard, za uvođenje Mastercard beskontaktnih plaćanja u javnom prevozu.

Specijalnu nagradu za korporativne komunikacije dobio je portal Naftne industrije Srbije nis.rs/nisuzivo, dok je nagrada publike otišla u ruke sajtu nsuzivo.rs.

Lider u oblasti hosting usluga na domaćem tržištu, mCloud, od ove godine dodeljuje specijalnu nagradu za najveći doprinos razvoju Web i IT zajednice. Cilj tog priznanja je da skrene pažnju na zaslužne pojedince i grupe koje su uvek u bekstejdžu, a zapravo su neophodne. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke Udruženja PHP Srbija zbog razvoja velikog Open Source PHP projekta.

Kada su u pitanju društvene mreže, izbor najboljih je, prema navodima PC Pressa, bio ujedno i najteži posao. Nagrađene Fejsbuk stranice, uz Pokreni se za posao!, su i BarcaffeEspresso, Booka i Grazia Srbija.

Jedini nagrađeni profil na poslovnoj mreži LinkedIn je BelMedic, a što se tiče sajta Youtube, nagrade su dobili kanali Državni posao i 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Instagram profili koji su dobili nagradu TOP 50 su IKEA Srbija i Aura kozmetika, a nagrađeni tviteraši su Vlado Georgiev i Marko Somborac.

Što se tiče mobilnih aplikacija, nagrade su dobili agrosens.rs, novinarnica.net, parkingmanijak.com, planplus.rs i busplus.rs.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.