• Search form

22.10.2016 | 23:43

Nagrade UBUS-a za 2015/2016.

Nagrade UBUS-a za 2015/2016.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) proglasilo je dobitnike godišnjih nagrada u oblasti umetničke igre za sezonu 2015/2016. godine, a najprestižnija među njima, “Dimitrije Parlić”, koja se dodelјuje za najbolјe koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone, kao i domaćim koreografima za celokupan koreografski opus, pripala je Milošu Isailoviću.

Nagrada “Dimitrije Parlić”, koja prethodne dve godine nije dodeljena, pripala je Isailoviću za predstavu “Dunjaluk” Bitef dens kompanije.

Svečano uručenje nagrada UBUS-a biće 23. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu, na dan rođenja proslavlјenog koreografa Dimitrija Parlića. Ove godine u znaku je jubileja – stogodišnjice Parlićevog rođenja.

Na osnovu odluke žirija, koji su činili: Petar Pjer Rajković, Tamara Ivanović Pingović, Snežana Vesković Zablaćanski, Jelena Jović Stevanović i Sanja Krsmanović Tasić, specijalna nagrada za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra dodeljena je Jovani Rakić za predstavu “Vrste” u produkciji Stanice - servisa za savremeni ples.

Vrste, foto: Maja Ven

Nagrada “Smilјana Mandukić” za najbolјu plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre dodeljena je Nikoli Tomaševiću za ulogu u predstavi “Priča o vojniku” Bitef dens kompanije, na osnovu odluke žirija koji su činili Vera Obradović Ljubinković, Marija Bajčetić i Boris Čakširan.

Predsedništvo UBUS-a dodelilo je nagradu za životno delo Ljubinki Dobrijević u znak poštovanja imena i dela te umetnice bogate internacionalne karijere.

Ove godine napravlјen je presedan, te je na predlog žirija nagrade “Smilјana Mandukić”, Predsedništvo UBUS-a dodelilo specijalnu pohvalu igraču Stojanu Simiću koji kao gluva osoba doprinosi značaju inkluzije i učešća osoba sa invaliditetom u savremenom teatru i društvu.
 
Nagrada “Nataša Bošković” za najbolјu interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti dodeljena je za grupnu numeru iz predstave “Kopelija” za deonicu “Svanildine prijatelјice”. Na osnovu odluke žirija koji su činili Svetozar Adamović, Marija Stojaković i Risto Mihić, dobitnice te nagrade su: Dušanka Kaličanin, Brankica Mandić, Ada Raspor, Milјa Rusić, Tatjana Tatić, Sanja Ninković, Jovanka Zarić, Margarita Čeromuhina, Dejana Zlatanovski i Stefani Li Goldhan.

Nagrade UBUS-a dodeljuju se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav