• Search form

09.04.2018 | 16:16

Nagrađeni na konkursu Staciona

Nagrađeni na konkursu Staciona

Umetnički projekti “Have it” (Lola Sylaj, Vesa Qena, Alketa Sylaj i Hana Qena) i “Studio DK” (Dejan Kaludjerović) proglašeni su najboljim na konkursu Staciona - Centra za savremenu umetnost u Prištini, koji je realizovan u saradnji sa Univerzitetom umetnosti London (UAL) i Kraljevskim koledžom iz Londona, kao deo projekta “Art and Reconciliation”.

Nagrada za svaki projekat iznosi 3.000 evra, uključujući honorar i troškove produkcije.

Na konkurs Staciona, koji je bio namenjen umetnicima koji rade na Kosovu, prijavilo se 34 umetnika i umetničkih grupa.

Projekte je ocenjivao žiri koji su činili dr Paul Lowe i Paul Coldwell sa UAL-a, dr Milena Michalski sa Kraljevskog  koledža, Albert Heta iz Staciona, Erëmirë Krasniqi - Usmena istorija Kosova i Nebojša Milikić iz Kulturnog centra Rex u Beogradu.

Partneri u projektu odlučili su da dodele i posebno priznanje Melosu Gashiu, u iznosu od 1000 evra, uključujući honorar i troškove produkcije, kao vid podrške za dalji razvoj njegove umetničke prakse.

Prema navodima žirija, pristigli predlozi projekata pokazali su vibrantnost umetničke scene na Kosovu i potencijal za buduće aktivnosti.

Stacion, partnerske institucije i žiri izrazili su nadu da će nagrada doprineti kontinuiranom razvoju uloge umetnosti u društvenom diskursu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.