• Search form

12.12.2017 | 11:38

Najavljeni obrazovni servisi u oblasti kulture

Najavljeni obrazovni servisi u oblasti kulture

Ministri kulture i prosvete Srbije Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević potpisali su 12. decembra Sporazum o osnivanju Zajedničkog tela za koordinaciju aktivnosti u oblasti uspostavljanja i distribucije obrazovnih servisa u oblasti kulture.

Sporazum ima za cilj podizanje obrazovnog iskustva učenika kroz digitalne platforme putem kojih će im biti približeni sadržaji iz kulture kako bi se, na jednostavan i njima poznat način, zainteresovali za oblasti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Vukosavljević i Šarčević su, kako je saopšteno, konstatovali da je potpisivanje tog sporazuma samo kao početak uspešne saradnje dva ministarstva.

Prema rečima Vukosavljevića, Sporazum će omogućiti praktičnu realizaciju onoga što je lajtmotiv mnogih principijelnih razgovora, a to je digitalizacija, pošto ona predstavlja doba u kojem živimo.

“Ovo je platforma koja će omogućiti đacima da se na savremen način upoznaju sa ponudom naših kulturnih ustanova i da na časovima obrađuju teme iz ove oblasti, pa kada odu na lice mesta biće pripremljeni”, rekao je Vukosavljević, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministar Šarčević rekao je da su ustanove kulture nekada nedostupne mladim ljudima koji - ili nemaju novca da dođu da ih obiđu, ili nemaju osnovnu sliku koju bi trebalo da steknu i pre nego što posete određenu kulturnu ustanovu. Sporazum je, kako je dodao, značajan upravo zato što se bavi virtuelnim prikazom kulturnog blaga.

“Današnji akt je da napravimo prirodni savez, odnosno da krenemo da elektronski predstavljamo razna kulturna dobra, jer će na taj način mladi iz Srbije moći da prepoznaju dela kada se nađu u prilici da stoje ispred njih”, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zajedničko telo, formirano na osnovu Sporazuma, čine predstavnici oba ministarstva, a njihovi zadaci obuhvataju planiranje i implementaciju zajedničkih projekata, saradnju u oblasti uspostavljanja i distribucije elektronskih obrazovnih servisa u oblasti kulture na nivou Srbije, kao i koordinaciju svih drugih aktivnosti koje imaju za cilj primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u povećanju pristupačnosti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva i nivoa kvaliteta obrazovnog iskustva učenika.

Ministarstvo kulture i informisanja će preuzeti obaveze i odgovornosti iz domena računarsko-telekomunikacione infrastrukture i digitalizacije kulturne baštine, dok će Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preuzeti obaveze i odgovornosti iz domena edukacije i podrške korisnicima elektronskih servisa namenjenih podršci procesu nastave i učenja, navedeno je u saopštenju.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković i Katarina Aleksić, savetnica ministra prosvete za IKT.

*Foto: Ministarstvo kulture

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.