• Search form

07.05.2018 | 17:45

Najbolji evropski film za mlade – Vale

Najbolji evropski film za mlade – Vale

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA) dodeljena je francuskom filmu “Vale” (Wallay) Bernija Goldblata, a odluku o pobedniku doneli su učenici uzrasta od 12 do 14 godina iz 36 evropskih država, koji su tokom celog dana gledali nominovane filmove i glasali za favorite.

Srbiju je na toj filmskoj manifestaciji predstavljao mladi žiri iz nekoliko niških osnovnih škola i organizacija, koji je dodelio 44 poen filmu “Devojčica u letu” (Girl in Filght), 37 poena pobedničkom filmu “Vale” (Wallay), a 19 bodova filmu “Revolucija drvenog konjića” (Hobbyhorse Revolution).

Najveću pažnju tinejdžera u Nišu izazvalo je debitantsko ostvarenje rediteljke Sandre Venuči o tinejdžerki koja beži od kuće i u romskom kampu upoznaje devojčicu sa kojom ostvaruje neraskidivo prijateljstvo.

Film “Vale”, zvanično najbolji film za mlade na nivou cele Evrope, prati odrastanje francuskog tinejdžera koji odlazi u malo selo u Burkini Faso da provede leto sa stricem.

U pauzama između projekcija, žiri u Nišu, uz moderatore Dušana Čavića i Dušana Šaponju, aktivno je učestvovao u zanimljivim diskusijama, a vrhunac događaja bila je ceremonija u okviru koje su mladi prezenteri Jana Đorđević (OŠ „Branko Miljković“), Nikola Mihajlovski (OŠ“Car Konstantin“) i Veljko Stanojković (OŠ “Car Konstantin“) organizatorima u Erfurtu putem video poruke saopštili rezultate glasanja niškog omladinskog žirija.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 2018. godine u Srbiji je realizovan uz pokroviteljstvo Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna zona Junior, a uz podršku lokalnih organzatora Odbora za ljudskih prava Niš i Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskopom Cineplexx Niš.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.