• Search form

16.11.2017 | 13:53

Najbolji filmovi o tabuima na 4. JSFF-u

Najbolji filmovi o tabuima na 4. JSFF-u

Najboljim filmom četvrtog Japansko-srpskog festivala filma u Beogradu, na temu “Tabu”, proglašen je kratkometražni film “Loop” mladog reditelja Matije Gluščevića.

Nagradu je na svečanom zatvaranju JSFF-a u Jugoslovenskoj kinoteci uručio 15. novembra pobedniku reditelj Mladen Đorđević, član žirija u kojem su bili i glumica Hako Ošima i reditelj Akijoši Imazeki.

Japanski žiri odabrao je film "Love" Ognjena Petkovića za najbolji srpski tabu, a sprski član žirija, film "Kingyo" Edmunda Jea, za najbolji japanski tabu.

Počasno priznanje dobio je film “MaleshIvana Bakrača.

Posetioci su tokom dvodnevnog programa, osim filmova koje je odabrao Predrag Velinović, imali priliku da prisustvuju i izložbi, koncertu, tribininama “Taboolarenje” i "3000 karaktera", kao i radionicama.

Otvaranje 4. JSFF, foto: Isidora Stanojević

Tema festivala “Taboo” je na kontroverzan i edukativan način spojila Srbiju i Japan u različitim sferama umetnosti. Kako ističu članovi organizacije CultCrave, direktorka kreativnog programa Jovana Blanuša i generalna menadžerka Jovana Stević, cilj četvrtog JSFF-a bila je “kulturna razmena koja izlazi iz okvira stvaralaštva i edukuje kroz poruku da individualnost pobeđuje sve tabue”.

Festival će 5. i 6. decembra biti održan u Tokiju, a multimedijalna izložba na temu tabua i serija fotografija “Belgrade through the lens of Yuya Matsuo” otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci do kraja novembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.