• Search form

28.06.2017 | 12:44

Nastavak rada Galerije Srbija – Back in Black

Nastavak rada Galerije Srbija – Back in Black

Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu nastavlja 29. juna realizaciju godišnjeg programa svoje galerije “Srbija” otvaranjem izložbe “Encaustis - Back in Black” Siniše Žikića u nekadašnjem Oficirskom domu, gde je privremeno smeštena nakon selidbe zbog procesa restitucije zgrade u centru grada u kojoj se dosad nalazila.

Izložbu čini više segmenata koji proističu iz dominantne tematske preokupacije umetnika muzičkim, posebno žičanim instumentima. Od  “Notnih muzičkih konstrukcija”, preko “Slovno-muzičkih transformacija”, “Velike osmice” i “Kružnog muzičkog kanona”, značajno se proširuje korpus kontekstualizacija i medijski raspon od enkaustičke slike i crteža, preko grafike, prema asamblažu. Segment “Sedam lirskih krugova” nosi naslov izdanja celokupne književne zaostavštine Momčila Nastasijevića (1894-1938), kome umetnik na taj način daje omaž i otvara pitanje analogije njihovih stvaralačkih ličnosti koja se, između ostalog, ispoljava kroz zajedničku potragu za zvukom, dodir sa onim što je neizrecivo, tajanstveno i mistično, te kroz posezanje za jedinicama mere koje bi savremenost odagnale malo bliže iskonu, konciznost i iskrenost…

Bremenitu referencama, postavku karakteriše izrazita intermedijalnost koja odražava umetničku konstantnost autora i njegovu uporedost izražavanja, naveo je kustos Milan Ristić, koji navodi u pratećem tekstu da bi se o segmentima i celokupnoj izložbi Žikića moglo odnositi sa aspekta kodiranja slike, tj. kroz uzaludni pokušaj njenog dekodiranja.

“Jer, iako mogu biti bremenita referencama, umetnička dela to i postaju kada progovore svojom sopstvenošću. Naime, muzičkim instumentima, posebno žičanim, kao dominantnoj tematskoj preokupaciji umetnika Siniše Žikića, notnom sistemu i ćirilici, prišlo se eruditivno, sa aspekata muzičkih i kaligrafskih kanona, u visoko stilizovanoj crtačkoj igri međusobnih preplitanja i dopunjavanja, kao jedinstvenom autorskom pismu, arhetipskom i nadmodernom. I upravo je ta skala definisana već konceptom ‘Notnih muzičkih konstrukcija’. Autor sintetiše notne znake (sa njima svojstvenim funkcionalnim, ali i vizuelnim vrednostima) i disciplinovani crtež kojim oživlјava asocijaciju na muzičke instumente, vibriranje žica i rezoniranje. U jednostavnoj centralnoj kompoziciji glave nota najčešće postaju rezonantne kutije, notni vratovi vratovi instrumenata, a notna rebra žice, koje dinamički rečitim, izduženim potezima prenose čitav muzički događaj, a koji se odvija na beloj proslikanoj površini i osvetlјen je retkim kolorističkim akcentima”, naveo je Ristić.

Na tragu tog postupka u “Slovno-muzičkim transformacijama” polazi se od srpske nereformisane ćirilice, čiji serifi od nestrukturalnih detalјa na krajevima slova izrastaju u instrumente ili cele kamerne nastupe.

“Umnožavanjem poteza, znaci se transformišu u muzičke opservacije, specifične crtačke tenzije svojstvene delu Siniše Žikića, a koja nose dalјu ili bližu asocijaciju na polazište. Samo su ponegde intervencije sprovedene kroz detalј. Kompoziciono rešenje se pomera do strukture tekućeg friza ili razuđene sheme ravnomernog rasporeda i ritma, kod onih dela koja šematizuju celu azbuku. Ovim pravilnim rasporedom crtanih elemenata, odnosom njihove vrednosti i beline i posebno drevnom tehnikom enkaustike i motivskom sintezom značajno se proširuje korpus kontekstualizacija”, naveo je Ristić, dodajući da se segmentom “Sedam lirskih krugova”, organskim produžetkom “Kružnog muzičkog kanona”, dolazi do kružnih kompozicija, srukturalnog i značenjskog odnosa kruga sa elementima “muzičkih konstrukcija” koje umetnik u njega uvodi.

Naziv izložbe “Back in Black” odražava formalni i konsepcijski sled  umetničke konstantnosti i uporedosti izražavanja Žikića, a karakterišu je sinteze viših tematskih i formalnih obrada, dodao je Ristić.

Siniša Žikić (1951, Trnjane) diplomirao je 1977. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na Odseku za zidno slikarstvo, a magistrirao je 1983. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo. Redovni je profesor FPU u Beogradu, na Odseku Primenjeno slikarstvo.

Realizovao je ili učestvovao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Takođe, realizovao je ili revitalizovao murale i mozaike u više gradova u Srbiji. Između ostalog, organizator je prve međunarodne grafičke radionice “Beogradski susreti” 2001. godine u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja u Beogradu.

Izložba “Encaustis - Back in Black” u zgradi nekadašnjeg Oficirskog doma, novom izložbenom prostoru galerije “Srbija”, biće otvorena do 24. jula.

Galerija “Srbija” privremeno je preseljena nedavno u prostor nekadašnjeg Oficirskog doma dok gradske vlasti Niša, koje se prethodno nedeljama nisu oglašavale povodom tog slučaja, ne nađu bolje rešenje i za izložbeni prostor i za depo.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će gradske vlasti kupiti nov galerijski prostor koji bi mogao da bude pandan galeriji “Srbija”. Umetničkas zbirka ostala je u podrumu zgrade nekadašnje Galerije “Srbija”, za šta se naslednicima vlasnika te restituisane zgrade plaća mesečni zakup. Deo slika, kako je ranije najavljeno, biće smešten i u "Salon 77" na Tvrđavi.

Povodom nezavidnog položaja u kojem se našla galerija “Srbija” zbog procesa restitucije i odnosa gradskih vlasti prema kulturi, uoči njenog preseljenja u prostor Oficirskog doma, podneo je ostavku direktor Milić Petrović.

Petrović je ranije kazao, kako su preneli bili lokalni mediji, da Oficirskom domu treba ozbiljno preuređenje da bi postao adekvatan galerijski prostor, dok je v. d. direktorka Emijia Ćoćić Bilić ocenila da je odgovarajući i da će pregradnim zidovima biti obezbeđeno više izložbenog prostora.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.