• Search form

28.06.2017 | 12:44

Nastavak rada Galerije Srbija – Back in Black

Nastavak rada Galerije Srbija – Back in Black

Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu nastavlja 29. juna realizaciju godišnjeg programa svoje galerije “Srbija” otvaranjem izložbe “Encaustis - Back in Black” Siniše Žikića u nekadašnjem Oficirskom domu, gde je privremeno smeštena nakon selidbe zbog procesa restitucije zgrade u centru grada u kojoj se dosad nalazila.

Izložbu čini više segmenata koji proističu iz dominantne tematske preokupacije umetnika muzičkim, posebno žičanim instumentima. Od  “Notnih muzičkih konstrukcija”, preko “Slovno-muzičkih transformacija”, “Velike osmice” i “Kružnog muzičkog kanona”, značajno se proširuje korpus kontekstualizacija i medijski raspon od enkaustičke slike i crteža, preko grafike, prema asamblažu. Segment “Sedam lirskih krugova” nosi naslov izdanja celokupne književne zaostavštine Momčila Nastasijevića (1894-1938), kome umetnik na taj način daje omaž i otvara pitanje analogije njihovih stvaralačkih ličnosti koja se, između ostalog, ispoljava kroz zajedničku potragu za zvukom, dodir sa onim što je neizrecivo, tajanstveno i mistično, te kroz posezanje za jedinicama mere koje bi savremenost odagnale malo bliže iskonu, konciznost i iskrenost…

Bremenitu referencama, postavku karakteriše izrazita intermedijalnost koja odražava umetničku konstantnost autora i njegovu uporedost izražavanja, naveo je kustos Milan Ristić, koji navodi u pratećem tekstu da bi se o segmentima i celokupnoj izložbi Žikića moglo odnositi sa aspekta kodiranja slike, tj. kroz uzaludni pokušaj njenog dekodiranja.

“Jer, iako mogu biti bremenita referencama, umetnička dela to i postaju kada progovore svojom sopstvenošću. Naime, muzičkim instumentima, posebno žičanim, kao dominantnoj tematskoj preokupaciji umetnika Siniše Žikića, notnom sistemu i ćirilici, prišlo se eruditivno, sa aspekata muzičkih i kaligrafskih kanona, u visoko stilizovanoj crtačkoj igri međusobnih preplitanja i dopunjavanja, kao jedinstvenom autorskom pismu, arhetipskom i nadmodernom. I upravo je ta skala definisana već konceptom ‘Notnih muzičkih konstrukcija’. Autor sintetiše notne znake (sa njima svojstvenim funkcionalnim, ali i vizuelnim vrednostima) i disciplinovani crtež kojim oživlјava asocijaciju na muzičke instumente, vibriranje žica i rezoniranje. U jednostavnoj centralnoj kompoziciji glave nota najčešće postaju rezonantne kutije, notni vratovi vratovi instrumenata, a notna rebra žice, koje dinamički rečitim, izduženim potezima prenose čitav muzički događaj, a koji se odvija na beloj proslikanoj površini i osvetlјen je retkim kolorističkim akcentima”, naveo je Ristić.

Na tragu tog postupka u “Slovno-muzičkim transformacijama” polazi se od srpske nereformisane ćirilice, čiji serifi od nestrukturalnih detalјa na krajevima slova izrastaju u instrumente ili cele kamerne nastupe.

“Umnožavanjem poteza, znaci se transformišu u muzičke opservacije, specifične crtačke tenzije svojstvene delu Siniše Žikića, a koja nose dalјu ili bližu asocijaciju na polazište. Samo su ponegde intervencije sprovedene kroz detalј. Kompoziciono rešenje se pomera do strukture tekućeg friza ili razuđene sheme ravnomernog rasporeda i ritma, kod onih dela koja šematizuju celu azbuku. Ovim pravilnim rasporedom crtanih elemenata, odnosom njihove vrednosti i beline i posebno drevnom tehnikom enkaustike i motivskom sintezom značajno se proširuje korpus kontekstualizacija”, naveo je Ristić, dodajući da se segmentom “Sedam lirskih krugova”, organskim produžetkom “Kružnog muzičkog kanona”, dolazi do kružnih kompozicija, srukturalnog i značenjskog odnosa kruga sa elementima “muzičkih konstrukcija” koje umetnik u njega uvodi.

Naziv izložbe “Back in Black” odražava formalni i konsepcijski sled  umetničke konstantnosti i uporedosti izražavanja Žikića, a karakterišu je sinteze viših tematskih i formalnih obrada, dodao je Ristić.

Siniša Žikić (1951, Trnjane) diplomirao je 1977. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na Odseku za zidno slikarstvo, a magistrirao je 1983. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo. Redovni je profesor FPU u Beogradu, na Odseku Primenjeno slikarstvo.

Realizovao je ili učestvovao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Takođe, realizovao je ili revitalizovao murale i mozaike u više gradova u Srbiji. Između ostalog, organizator je prve međunarodne grafičke radionice “Beogradski susreti” 2001. godine u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja u Beogradu.

Izložba “Encaustis - Back in Black” u zgradi nekadašnjeg Oficirskog doma, novom izložbenom prostoru galerije “Srbija”, biće otvorena do 24. jula.

Galerija “Srbija” privremeno je preseljena nedavno u prostor nekadašnjeg Oficirskog doma dok gradske vlasti Niša, koje se prethodno nedeljama nisu oglašavale povodom tog slučaja, ne nađu bolje rešenje i za izložbeni prostor i za depo.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će gradske vlasti kupiti nov galerijski prostor koji bi mogao da bude pandan galeriji “Srbija”. Umetničkas zbirka ostala je u podrumu zgrade nekadašnje Galerije “Srbija”, za šta se naslednicima vlasnika te restituisane zgrade plaća mesečni zakup. Deo slika, kako je ranije najavljeno, biće smešten i u "Salon 77" na Tvrđavi.

Povodom nezavidnog položaja u kojem se našla galerija “Srbija” zbog procesa restitucije i odnosa gradskih vlasti prema kulturi, uoči njenog preseljenja u prostor Oficirskog doma, podneo je ostavku direktor Milić Petrović.

Petrović je ranije kazao, kako su preneli bili lokalni mediji, da Oficirskom domu treba ozbiljno preuređenje da bi postao adekvatan galerijski prostor, dok je v. d. direktorka Emijia Ćoćić Bilić ocenila da je odgovarajući i da će pregradnim zidovima biti obezbeđeno više izložbenog prostora.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.