• Search form

13.06.2018 | 18:37

Neograničeno napredovanje

Neograničeno napredovanje

Među biserima 20. Festivala nitratnog filma u Jugoslovenskoj kinoteci je i vrhunsko japansko ostvarenje “Neograničeno napredovanje” iz 1937. godine, koje je donedavno gotovo bilo nepoznato izvan zemlje porekla, a nastalo je prema priči legendarnog Jasudžira Ozua kao socijalna i psihološka slika japanskog društva.

Neograničeno napredovanje” proglašeno je za najbolji japanski film 1938. godine u anketi časopisa Kinema Jumpo.

Pravu svetsku premijeru “Neograničeno napredovanje” imalo je tek 2016. godine na retrospektivi filmova Tomua Učide u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

Velikan japanske kinematografije, koji je za pet decenija snimio bezmalo 60 igranih filmova, imao je tu nesreću da mu se veliki broj ranih radova vodi kao izgubljen. Na prethodnim festivalima nitratnog filma u Jugoslovenskoj kinoteci prikazana su njegova remek-dela “Policajac” (1933) i “Zemlja” (1939), a takav status ima i “Neograničeno napredovanje”.

Uzbudljiv scenario Jasutara Jagija, na osnovu Ozuove priče, omogućio je Učidi da napravi lucidnu sociopsihološku fresku Japana pred Drugi svetski rat, koju nosi nezaboravni glumac Isami Kosugi u roli Tokumarua.

Glavni lik, službenik jedne tokijske korporacije Tokumaru gradi novu kuću. Izvođač radova traži mu znatno veću sumu od ugovorene, tvrdeći da je cena materijala skočila. Tokumaru pristaje i pravi plan o finansijskim izdacima pretpostavljajući da će raditi do svoje 65. godine. Međutim, granica za penziju spušta se na 55 godina, a on ju je već premašio, te predsednik kompanije kroz suze otpušta Tokumarua i njegove starije kolege. Tokom oluje, Tokumaru doživi kolaps i padne u nesvest. U snovima, umesto otpuštanja dobija unapređenje i svi njegovi planovi se ostvaruju. Kada se probudi, ubeđen je da je san java, odlazi u kancelariju, seda na šefovsku stolicu i poziva kolege na proslavu u restoran. Situacija postaje krajnje neprijatna kada kolege pozovu njegovu ćerku da dođe i odvede poludelog oca.

Nesrećan kraj je posle rata pretvoren u srećan odlukom producenata, uprkos protivljenju Učide i Ozua, a originalni film je izgubljen. Postojeća kopija predstavlja nekompletnu verziju koju je kasnije rekonstruisao Učida, a delove koji nedostaju zamenio je međunatpisima.

Velikan japanske i svetske kinematografije Akira Kurosava svojevremeno je izjavio da Učidini veliki filmovi nisu loši, ali da on lično voli njegove ranije radove, a pogotovo “Neograničeno napredovanje”.

Projekcija tog filma je 15. juna u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, u okviru 25. Festivala nitratnog filma koji predstavlja 50 ostvarenja iz 34 arhiva iz celog sveta.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Festivala nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.