• Search form

02.06.2018 | 22:03

Nevinost belih Evropljana

Nevinost belih Evropljana

Položaj evropskih građana poreklom iz afričkih zemalja i dijaspore u fokusu je petog izdanja manifestacije BE.BOP (Black Europe Body Politics - Coalitions Facing White Innocence) u Berlinu i Londonu, koja obuhvata performanse, predavanja i panele, kao i kolektivnu berlinsku promociju knjiga povezanih sa temom kolonijalizma modernog doba, među kojima je i “Lexicon of Tanjas Ostojić” umetnice Tanje Ostojić.

Programom koji obuhvata umetnost, nauku, film, performans i aktivizam, peto izdanje BE.BOP-a bavi se konceptom “nevinosti belih” koji je ustanovila uticajna karipska teoretičarka Glorija Veker (Gloria Wekker) u želji da učini vidljivim kontinuiranu nejednakost uzrokovanu modernim kolonijalizmom, odnosno nastavak nejednakih odnosa moći koji imaju ogroman uticaj na današnje epistemologije i superiorne stavove pripadnika bele rase o čovečanstvu i građanstvu.

Peto izdanje BE.BOP-a, koje će biti održano od 4. do 7. juna u Teatru “Maksim Gorki” i ifa-galeriji, a od 11. do 13. juna u Tejt Britan i ABP Autograph u Londonu, ima za cilj da doprinese stvaranju novih saveza i koalicija između takozvanih manjina, promovišući ujedno kritičku samorefleksiju predavača, institucija, radnika u kulturi...

U okviru berlinskog izdanja BE.BOP-a, 6. juna u prostoru Savvy Contemporary biće održana kolektivna promocija knjiga koje se bave različitim aspektima položaja pripadnika crne rase u Evropi i šire, pitanjem dekolonijalizacije i postkolonijalnih politika. Među njima je i knjiga Glorije VekerWhite Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race”, kao i “Lexicon of Tanjas OstojicTanje Ostojić.

Knjiga “Lexicon of Tanjas Ostojic” nastala je na osnovu višegodišnjeg interdisciplinarnog participativnog projekta umetnice Tanje Ostojić “Leksikon Tânja Ostojić”, koji na feministički, autobiografski i autoetnografski način, između ostalog, tematizuje žene, nasilje, ratne i posleratne migracije na postjugoslovenskim prostorima.

Knjiga je objavljena na engleskom jeziku u izdanju LADA i Muzeja moderne i savremene umetnosti (MMSU) iz Rijeke, a rezultat je projekta (2011-2017) koji je realizovan kroz umetničko i akademsko istraživanje, kreativne radionice, izložbe i druge javne događaje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Nemačkoj, uz učešće više od 30 imenjakinja i prezimenjakinja Tanje Ostojić, umetnice iz Srbije koja od sredine 90-ih živi u Berlinu

Tanja Ostojić, inače, poklanja ženskim organizacijama u Srbiji tu knjigu za njihove biblioteke, a zainteresovani joj se mogu javiti preko Fejsbuka.

Knjiga “Lexicon of Tanjas Ostojić”, promovisana proteklih meseci u Beogradu, Berlinu i Londonu, može se kupiti u Beogradu u knjižari Beopolis u holu Doma omladine, ili naručiti preko sajta Tanje Ostojić. Za sve koji se identifikuju kao žene važi popust od 30%, budući da žene zarađuju u proseku upravo toliko manje od svojih muških kolega na istim poslovima.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.