• Search form

05.05.2018 | 21:45

Niški osnovci glasaju za nagradu mlade publike EFA

Niški osnovci glasaju za nagradu mlade publike EFA

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA) biće održana 6. maja u 36 država širom Evrope, a Srbiju će na tom prestižnom događaju predstavljati sto osnovaca iz Niša, uzrasta od 12 do 14 godina.

Mlade Nišlijke i Nišlije, u ulozi prezentera, predvodiće učenica OŠ “Branko Miljković” Jana Đorđević i učenici OŠ “Car Konstantin” Nikola Mihajlovski i Veljko Stanojković, koji će organizatorima u Erfurtu putem video konferencije predstaviti svoju zemlju i grad i saopštiti razultate glasanja.

Čast da budu deo žirija imaće devojčice i dečaci iz OŠ “Dr Zoran Đinđić”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “1. maj”, OŠ “Car Konstantin”, OŠ “Branko Miljković”, Dečjeg kulturnog centra i Studija glume Teatar.

Manifestacija povodom izbora Nagrade mlade filmske publike koncipirana je tako da stariji osnovci širom Evrope u jednom danu gledaju nominovane filmove i glasaju za favorite, dok će u pauzama između projekcija učestvovati na radionicama i panel diskusijama čiji je cilj da decu nauče da aktivno promišljaju filmske sadržaje.

Jana Đorđević, Nikola Mihajlovski i Veljko Stanojković

Celodnevni događaj i radionice u Nišu moderiraće autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

Filmovi koje je EFA nominovala ove godine su: “Devojčica u letu” (Girl in Flight), debitantsko ostvarenje rediteljke Sandre Venuči o tinejdžerki koja beži od kuće i u romskom kampu upoznaje devojčicu sa kojom ostvaruje neraskidivo prijateljstvo, zatim film “Vale” (Wallay) koji prati odrastanje francuskog tinejdžera koji odlazi da provede leto provede sa stricem u jednom malom selu u Burkini Faso, te dirljiva priča o snazi mašte i solidarnosti devojčica “Revolucija drvenog konjića” (Hobbyhorse Revolution).

Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se u ranim večernjim satima, a moći će da se uživo prati putem live streama na linku yaa.europeanfilmawards.eu

Nagrada mlade filmske publike EFA osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te da poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima. Nagrada predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Nagrada se organizuje pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna zona junior, uz podršku lokalnih partnera - Odbora za ljudska prava Niš, Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskopom Cinelpexx Niš.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.