• Search form

12.06.2018 | 18:43

Noć osvete na 20. Nitratu

Noć osvete na 20. Nitratu

Festival nitratnog filma prikazuje 13. juna danski film “Noć osvete” iz 1916. godine, koji je zadivio svojevremeno publiku tehničkim dostignućima izuzetnim za vreme u kojem je nastao.

Autor te melodrame s motivima bega, osvete i odmazde Benjamin Kristensen, kako je istakla Jugoslovenska kinoteka, briljira kao reditelj, scenarista i glavni glumac u liku cirkuskog akrobate Henrija.

Lucidni perfekcionista, majstor straha i saspensa i autor arhetipskih “Veštica” (1922), Kristensen je već u svojim ranim filmovima nagovestio obilje inventivnih i do tada neviđenih rešenja. Kao i u filmu “Tajanstveni X” iz 1913. godine, prikazanom na Nitratnom festivalu 2008, Kristensen je u “Noći osvete” stvorio uzavrelu atmosferu punu tenzije i teskobe.

Daleko ispred svog vremena bili su njegova upotreba kamere, svetlosni efekti i vizuelna rešenja, koja i danas izazivaju divljenje. Koliko je vodio računa o detaljima govori čuvena scena u kojoj kamera suptilnim kretanjem prikazuje kako dečak, zarobljen u ostavi, pomoću štapa pomaže očuhu da se dokopa telefona, a glumac koji tumači očuha nije samo snimljen kamerom već se u stvarnosti putem “subjektivnog kadra” vidi kroz nju.

Savremena kritika ocenjuje da Kristensen “uspeva da gledaoce drži prikovanim za platno nudeći rasplet ništa manje napet i uzbudljiv od onih koje možete naći u današnjim holivudskim akcionim blokbasterima”.

Glavni junak Henri, osuđen za ubistvo koje nije počinio, beži iz zatvora, otima svog sina iz sirotišta i u potrazi za skrovištem provaljuje u jednu kuću, u kojoj devojka Eva, pošto je čula njegovu tužnu priču, odluči da im pomogne. Ipak, potera stiže i Henri ponovo završava u zatvoru. Verujući da ga je Eva odala, zakune se da će joj se osvetiti. Posle 14 godina, uz pomoć novih dokaza, Henri je oslobođen. Ostareo i psihički slomljen, ipak nalazi Evu, sada udatu za doktora s kojim je usvojila Henrijevog sina. Upada u njihov dom s namerom da se razračuna s Evom, ali njegov sin, ne znajući da mu je to otac, zove policiju, koja stiže i smrtno ranjava Henrija. Sledećeg jutra, dok leži na samrtničkoj postelji, Henri dobija oproštaj od Eve i konačno se ponovo susreće sa sinom.

Film “Noć osvete” na programu je 20. Festivala nitratnog filma 13. juna u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Jubilarni Festival nitratnog filma predstavlja od 6. do 16. juna 50 filmova iz 34 arhiva iz celog sveta, predstavljajući publici same početke sedme umetnosti.

Projekcije su u 17 i u 19 sati u Muzeju kinoteke u Kosovskoj, a u 21 sat u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Cene ulaznica za 20. Festival nitratnog filma je kao i za redovne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci, a za studente filmskih škola ulaz je besplatan, uz indeks.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Festivala nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.