• Search form

10.10.2017 | 23:43

Nominovani iz regiona za nagrade Prix Europa

Nominovani iz regiona za nagrade Prix Europa

Festival Prix Europa, koji nagrađuje najbolje evropske televizijske, radio i onlajn produkcije, prvi put ove godine dodeliće i nagradu za izvanredno dostignuće novinara, a među kandidatima je i dr Tamara Vučenović sa Radio Beograda 2, autorka emisije “Digitalne ikone” koja se emituje već 15 godina.

Tamara Vučenović nominovana je za evropskog novinara godine za izvanredan doprinos kredibilitetu i neophodnosti novinarstva kreiranjem specifičnog medijskog radio prostora koji se na kompetentan, edukativan, kritički i komunikativan način bavi informacionim tehnologijama i fenomenima sajber kulture, temama koje obično nisu predmet dubljih analiza i rasprava. Insistirajući na pouzdanosti svojih izvora i činjenicama, Tamara Vučenović pomaže slušaocima da povuku liniju između propagande i informacije o mnogobrojnim pojavama i fenomenima digitalnog doba, koji sve radikalnije utiču na život ljudi. Pažljivim izborom gostiju iz različitih područja i različitih stavova, omogućava da se čuju višestrani glasovi, u skladu sa profesionalnom etikom i najvišim standardima novinarstva.

Za nagradu za najboljeg evropskog novinara nominovano je još 30 kolega iz cele Evrope, a dobitnik tog priznanja biće poznat 20. oktobra na svečanoj ceremoniji Prix Europa u Berlinu, kada će biti dodeljene i nagrade za najbolje produkcije u deset kategorija televizijskih, radio i onlajn produkcija.

Prix Europa se ne dodeljuje nužno novinarima koji su slavni širom Evrope, već pre osobama koje su pokazale izuzetnu hrabrost, kreativnost i ostvarile trajni uticaj u oblasti kojom se bave ili na specifičnu publiku kojoj se obraćaju.

Tamara Vučenović

Među nominovanima za nagrade Prix Europa za najbolje medijske produkcije, koje se dodeljuju od 1987. godine, i ove godine je nekoliko emisija iz zemalja u regionu – Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Iz Srbije je nominovana post-kataklizmična radio minijatura “Samo Srbin svet spasava” (Only a Serb Saves the World) Slobodana Govorčina i Aleksandra Markovića, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, koja opisuje svet posle 78-dnevnog rata – SAD i Kanada više ne postoje, svi koji su imali keš su izbegli u svemir, planeta je bušna kao švajcarski sir, vlada je hipi-fašistička, voda za piće se može naći samo na Islandu, koji je pod protektoratom “Ujedinjenih kompanija”… Kina se zatvorila u ogromnu kapsulu i usvaja sve male nacije sa kojima je imala dobre odnose, a Srbija joj je uvek bila blizu srcu...

Samo Srbin svet spasava, RTV

Iz Hrvatske su u različitim kategorijama nominovane četiri produkcije Hrvatske radio-televizije – “Jedan tjedan u IdomenijuJerka Bakotine o životu u izbegličkom kampu na grčko-makedonskoj granici, zatim “Drage komšijeNebojše Slijepčevića i Daniele Drastate o izbeglicama u jednoj maloj zagrebačkoj ulici, “Ispod perikeMate Matišića o piscu i njegovoj ženi koji usvajaju ćerku smrtno bolesne poznanice, te “EUphony 2016Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića o turneji EUphony orkestra.

Slovenački radio nominovan je za radiofonsku minijaturu “Sokne” autorke Simone Semenič, koja u prvom delu sadrži dijalog jednog para koji otkriva razlike u muškom i ženskom shvatanju opasnosti situacije, odnosa i braka. Druga perspektiva je dublja i šira i odnosi se na hijerarhiju vrednosti osoba sa Zapada.

Za nagrade Prix Europa nominovano je ove godine 205 programa u deset kategorija.

Festival Prix Europa održava se pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.