• Search form

21.11.2017 | 12:53

Nova generacija Kreativnog mentorstva

Nova generacija Kreativnog mentorstva

Program “Kreativno mentorstvo” odabrao je 25 polaznika svog četvrtog ciklusa, koji dolaze iz deset gradova u Srbiji, a iz različitih su oblasti kulture – od kulturnog nasleđa i muzejske pedagogije, preko klasične muzike, filma, pozorišta, savremene vizuelne umetnosti, arhitekture, bibliotekarstva do kreativnih industrija, novih tehnologija i medija.

Na konkurs za IV generaciju “Kreativnog mentorstva” pristiglo je 99 prijava iz 16 gradova, a na osnovu prijava i biografija, odabrano ih je 46 u uži izbor. Nakon intervjua sa kandidatima, komisija sastavljena od alumnista i tima “Kreativnog mentorstva” odabrala je četvrtu generaciju tog programa.

Koordinatorka programa Tatjana Nikolić izrazila je zadovoljstvo izborom kandidata, jer je “njihov potencijal da doprinesu razvoju kulturne, umetničke i medijske scene u Srbiji, kao i svojim lokalnim zajednicama i društvu u celini izuzetan”.

Učesnici programa su i iz javnog i iz civilnog sektora, kao i iz medija.

Četvrtu generaciju “Kreativnog mentorstva” čine Aneta Goranović, producentkinja “Reflektor” teatra, Anđelka Matijević, osnivačica i PR Dana urbane kulture u Čačku, Bojana Bačić, novinarka “Danasa”, Bojana Lukić, slikarka i autorka dečjih radionica u oblasti vizuelne kulture, Biljana Branković, arhitekta i osnivač brenda Archiplay, Danilo Grbović, osnivač FilterApp, Dragana Aleksić, programska analitičarka TV Prva, Dunja Pešut, profesorka srpskog jezika i književnosti u Bačkoj Topoli, Dušan Kalejski, dramski pedagog u CEKOM-u u Zrenjaninu, Ivana Todorović, filmska rediteljka i producentkinja, Irina Dukić, novinarka i PR u kulturi, Jovana Ljubić, koordinator “Dana japanske kulture” u Nišu, sekretar udruženja “Taka”, Katarina Maksimov, arhitekta - konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, Ljubica Slavković, arhitekta i koordinator projekata u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Lidija Ham Milovanović, saradnik za odnose sa javnošću Narodnog muzeja u Beogradu, Maja Bosnić, kompozitorka i umetnička direktorka udruženja “Zabuna”, Maša Seničić, dramaturg i jedna od osnivača udruženja “Filmkultura”, Milan Marković, kustos-pedagog u Muzeju u Smederevu, Milanka Lana Nikolić, novinarka Radio Beograda 202, Milica Crkvenjakov, dizajnerka video igara u Novom Sadu, Nela Tonković, direktorka Savremene galerije u Subotici, Oleg Misirača, organizator kulturnih dešavanja iz Pančeva, Stefan Sretić, pijanista, kompozitor i profesor klavira iz Niša, Vesna Ivanović, školska bibliotekarka u selu Mačkat kod Čajetine i Vladimir Milić, organizator nastave i kulturnih aktivnosti u Centru za obrazovanje i kulturu “Božidarac”.

Komisiju su činili: psiholog i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Irena Ristić, koordinatorka kulturnih aktivnosti u Institutu Servantes Ivana Jovanović Arsić, koordinatorka za međunarodnu saradnju Muzeja Jugoslavije Katarina Živanović, arhitekta MADA studija Nikola Andonov, novinarka i fotografkinja Lazara Marinković, blogerka i preduzetnica Tamara Zidar, izvršna direktorka Fondacije “Jelena Šantić” Irina Ljubić, a iz redova alumnista i mentora: Dragana Jevtić, Višnja Kisić, Tatjana Nikolić, Bojana Ljubišić i Ljiljana Korica.

Program “Kreativnog mentorstva” sada se nastavlja odabirom mentora i programom radionica i treninga.

Kreativno mentorstvo je jedinstveni mentorski program u Srbiji posvećen razvoju mladih stručnjaka u oblasti kulture i širenju ideje mentostva. Povezujući talentovane, posvećene i angažovane mlade stručnjake, aktivne u različitim oblastima kulture sa mentorima iz različitih struka, program “Kreativno mentorstvo” kroz mentorski proces rada, kao i niz edukativnih aktivnosti i događaja, omogućava mentijima uvide, kontakte i informacije do kojih ne bi lako došli u profesionalnom krugu.

Četvrti ciklus “Kreativnog mentorstva” podržali su, između ostalih, Coca Cola Hellenic, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Titan cementara Kosjerić, Erste banka, švedska ambasada u Beogradu i Francuski institut u Srbiji.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.