• Search form

10.09.2018 | 17:04

Novi filmski festival u Somboru - Porodica naroda

Novi filmski festival u Somboru - Porodica naroda

Novoosnovani Filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda” biće održan od 11. do 16. septembra u Somboru, a prikazaće sedam filmova u glavnom takmičarskom programu, uz veći broj ostvarenja u još tri selekcije.

Festival je osnovan na inicijativu gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović i holivudskog glumca Džona Sevidža, a organizator je Kulturni centar “Laza Kostić”.

Za glavni program selektor Zoran Živković, dugogodišnji direktor Filmskog festivala Herceg Novi, odabrao je sedam filmova već nagrađivanih na značajnim svetskim festivalima.

U konkurenciji su “Jedan danZofije Silađi (Mađarska), “Ederlezi Rising Lazara Bodrože (Srbija), “Comic SansNevija Marasovića (Hrvatska), crnogorsko-srpska koprodukcija “Granice, kišeNikole Mijovića i Vlastimira Sudara, kao i “ŽabaElmira Jukića (Bosna i Hercegovina), “Bezbožna omladinaAlana Ksponera (Nemačka) i “PorodicaKonstantina Popeskua (Rumunija).

Filmovi će biti prikazivani na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, a ocenjivaće ih žiri u sastavu: Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Rokvud (Rockwood), rođeni Somborac koji decenijama živi i radi u Holivudu.

Rokvud i Sevidž igrali su u filmu “Povratak” (2017) Predraga Jakšića koji je sniman na lokacijama u Vojvodini.

Selekcija studentskog filma okupiće na sceni Studio 99 radove mladih stvaralaca sa umetničkih akademija iz Beograda, Novog Sada, Cetinja, Sarajeva i Zagreba, prema izboru filmskog kritičara Gorana Jovanovića. U žiriju su Maja Šuša, Slaven Došlo i Peter Goretić.

Festival ima i selekciju Core Diplomatiqum, koju je za prvo izdanje sastavila ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart, izabravši tri filma iz svoje zemlje.

U sali Kulturnog centra biće prikazani “DžindabajneReja Lorensa, “Crni balonElize Daun i “Crveni pasKriva Stendersa.

U Kulturnom centru “Laza Kostić” na programu je i selekcija Kad bi Sombor bio Holivud, sa filmovima koji su idejno ili tematski vezani za Sombor.

Prateći program festivala čine izložbe, koncerti filmske muzike, razgovori sa umetnicima, kao i promocija RTS-ove serije “Koreni”.

Festivalski program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.