• Search form

27.08.2018 | 13:07

Novi-stari prostori za sve u Magacinu u Kraljevića Marka

Novi-stari prostori za sve u Magacinu u Kraljevića Marka

Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, jedinstveni kulturni centar u Srbiji koji vode, održavaju i razvijaju umetnici i kulturni radnici, predstaviće početkom septembra javnosti nove mogućnosti zajedničkog rada i stvaranja koje su obezbeđene nedavnom rekonstrukcijom i osposobljavanjem dosad nekorišćenih prostornih kapaciteta, nakon višegodišnje borbe za opstanak.

Ne samo da je ovaj samoorganizovani društveno-kulturni centar uspeo da opstane, uprkos pokušajima vlasti da ga zatvori, već će 8. septembra predstaviti umetnicima i lokalnoj zajednici nove mogućnosti za zajednički rad, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), koja koordiniše rad Magacina od početka 2015. godine prema modelu koji je usvojen nakon javne rasprave.

U okviru događaja “Prostor za sve”, biće predstavljeni različiti prostori koje obuhvata kompleks Magacina u Kraljevića Marka 4-8, kao i umetničke prakse koje u njima nastaju.

Događaj “Prostor za sve” predstavlja prezentaciju dosadašnjeg rada, ali i poziv za nove saradnje, zajednički rad i stvaranje.

Program je koncipiran tako da se različiti prostori Magacina predstave kroz aktivnosti koje su se u njima odvijale, ali i kao prostori mogućnosti za nove ideje i napredovanje, imajući u vidu da je Magacin prostor za rad, ali i za eksperiment, za greške i za stvaranje, za praksu i teoriju, za izvođenje i rad u kancelariji.

Izvedeni radovi podrazumevaju: uvođenje novog zajedničkog kancelarijskog prostora Coworking Magacin, otvaranje Podruma kao multifunkcionalnog prostora za programske aktivnosti, pokretanje fonda opreme koja se stavlja na korišćenje zainteresovanim organizacijama i pojedincima, unapređenje Plesne sale - jedinog prostora sa plesnim podom koji je dostupan besplatno organizacijama savremene plesne scene i drugih formi izvođačkih umetnosti, te renoviranje Ostavinske galerije, što uz izvođenje radova na održavanju ostalih prostora stvara potpuno novo lice Magacina.

Program “Prostor za sve” počinje 8. septembra vođenjem kroz sve prostore Magacina, počev od adrese Kraljevića Marka 6 (preko puta glavnog ulaza u MKM). Kroz razgovor sa umetnicima, zainteresovani će dobiti sliku o tome šta prostori Magacina nude potencijalnim korisnicima i kakva raznovrsnost delovanja već postoji. Posetioci će obići Praksu Makerspace, Ostavinsku galeriju, Plesnu salu, Ilegalni bioskop, Coworking kancelarije i Podrum, a obilazak se završava razgovorom o mogućnostima Magacina u Centralnom prostoru od 18 časova.

Za 19 sati najavljeno je otvaranje izložbe “Prostor za napredovanje” u Podrumu i u Centralnom prostoru na adresi Kraljevića Marka 4, a predstaviće nove mogućnosti koje donose nedavno izvedeni infrastrukturni radovi i renoviranje sprovedeno u gotovo svim prostorima Magacina. Takođe, biće predstavljena statistika upotrebe prostora, koja pokazuje da je iz godine u godinu sve veći broj organizacija i umetnika koje koriste Magacin.  

U 20 sati biće otvorena izložba “Prostor za grešku” u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8), koja će predstaviti umetnike koji su se javili na istoimeni konkurs - poziv da javno izlože svoje greške, jer “baviti se sopstvenim pogrešnim odlukama, previdima, propustima i nesuspesima zahteva veliku hrabrost, ali je i jedini način da se te greške prevaziđu”.

Zahvaljujući modelu rada zasnovanom na otvorenom kalendaru, u Magacinu je u prethodnih godinu dana radilo više od 120 organizacija i pojedinaca (gotovo dvostruko više u odnosu na prethodni jednogodišnji period), stvarajući impozantnu kulturnu produkciju. Prostor se koristi prosečno više od 1.500 puta godišnje, što se može porediti sa najvećim ustanovama kulture u gradu. Na principima solidarnosti, otvorenosti, tolerancije i zajedništva, Magacin je resurs centar za sve organizacije i pojedince koji ne mogu da obezbede svoj prostor ili kojima su vrata drugih gradskih prostora bila zatvorena. Magacin stoga funkcioniše kao javno dobro i zajednička vrednost.

Međutim, uprkos uspesima koje Magacin postiže, pravni status tog kulturnog centra ostao je nerešen i u drugoj deceniji njegovog postojanja.

Iako je prostor Magacina dodeljen još 2007. godine odlukom gradskih vlasti organizacijama sa nezavisne kulturne scene, do danas je ostao u sivoj zoni funkcionisanja usled nedostatka političke volje da se pravno reguliše prvobitna ideja uspostavljanja nezavisnog centra kulture. Ne samo da kulturni centar Magacin nije dobio podršku kakvu zaslužuje, već je vlast u više navrata pokušala da ga zatvori i komercijalizuje. Verovatno bi u tome i uspela da kulturna javnost nije prepoznala vrednost Magacina i da umetnici, kulturni radnici i publika nisu glasno stali u njegovu odbranu, navela je NKSS.  

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom