• Search form

15.02.2017 | 23:40

Noviteti SFF-a

Noviteti SFF-a

Sarajevo Film Festival (SFF) najavio je za 23. izdanje, koje će biti održano u avgustu, nekoliko noviteta, među kojima je i novi takmičarski program studentskog filma iz regiona.

Prema navodima organizatora, novitetima SFF-a biće stvorena dodatna vrednost, kako za filmske profesionalce, tako i za širu publiku.

Nakon evaluacije prethodnih izdanja, rukovodioci SFF-a odlučili su da usmere snage na jačanje sinergije postojećih segmenata - programa, industrije (CineLink Industry Days) i edukacije (Talents Sarajevo). Sva tri segmenta će biti čvrsto integrisana i paralelno realizovana tokom prvih sedam dana 23. SFF-a, a poslednji festivalski dan biće rezervisan za reprize najuspešnijih ostvarenja (nagrade oficijelnog žirija i nagrade publike) u atmosferi kreiranoj za potpuno uživanje u filmu.

SFF pokreće i novi takmičarski program studentskog filma za regionalne filmske škole i akademije.

Taj program će, kako je saopšteno, predstavljati završetak punog kruga aktivnosti kojima SFF otkriva, podržava i promoviše regionalne autore, te služi kao pristupna tačka marketu za šire audio-vizuelne industrije u regiji ka drugim evropskim i globalnim tržištima.

Među novitetima SFF-a najavljene su i dve nove lokacije: House of Shorts, namenjen autorima, studentima i filmskim profesionalcima koji žele da imaju potpun  uvid u kratki film, te Pozorište mladih koje će biti okupljalište za publiku Dečjeg programa i TeenArene.

Takođe, najavljena je rekonstrukcija najatraktivnije festivalske lokacije - Ljetnog kina, koje svake večeri okuplja na otvorenom oko 3.000 gledalaca.

SFF je 15. februara objavio poziv za prijavljivanje filmova za 23. izdanje, koje će biti održano od 11. do 18. avgusta.

Filmski autori i producenti iz regiona mogu prijaviti svoja ostvarenja za takmičarske programe igranog, kratkog, dokumentarnog i studentskog filma, te za program evropskog kratkog filma, Dečji program i TeenArenu.

Fokuiran takmičarskim programima na regionalne kinematografije, SFF je prikazao 2016. godine ukupno 223 filma iz 61 zemlje, a prema navodima organizatora, odgledalo ih je više od 100.000 posetilaca. Najveća zvezda bio je američki glumac, reditelj i producent Robert de Niro, kome je uručeno prvo Počasno Srce Sarajeva za životno delo, a i otvorio je 22. SFF uoči projekcije restaruisane verzije “Taksiste”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.