• Search form

18.09.2016 | 23:41

Novo doba – Sve najbolje

Novo doba – Sve najbolje

Međunarodni festival nesvrstanog stripa “Novo doba” nudi od 20. do 25. septembra u Beogradu raznovrstan program izložbi, radionica, koncerata, susreta i druženja, kojim će predstaviti šaroliku i spontanu alternativnu scenu Srbije i sveta.

Naslov sedmog izdanja tog jedinstvenog festivala na ovim prostorima - “Sve najbolje”, izraz je iz svakodnevnog života, koji se koristi za rastanke, srdačne želje, ali i kao izraz kojim se često umiruju napetosti ili čak ironično priželjkuje nekome upravo ono suprotno.

Fokus festivala “Novo doba” od samog početka bio je na strip umetnosti, pre svega alternativnom stripu, grafici, fanzinskoj kulturi, eksperimentalnoj i alternativnoj muzici, što je i osnova ovogodišnjeg programa koji počinje u Centru za kulturnu dekontaminaciju 20. septembra otvaranjem izložbe Danila Miloševa Wostoka Varvarska simfonija”, u saradnji sa studiom Metaklinika.

Izložba legendarnog vršačkog crtača stripova, muzičara, filmadžije i umetnika, čije je ime nezaobilazan pojam za sve koji istražuju domaću andergraund scenu u proteklih dvadesetak i više godina, realizovana je u saradnji sa Metaklinikom, koja je zaslužna za postavku, a njeno otvaranje biće praćeno nastupom Tehno muda.


Wostok

Među atrakcijama sedmog “Novog doba” je i izložba “Printnoiz” u organizaciji francuskog kolektiva Le Dernier Cri, koja će biti otvorena 24. septembra u U10, a predstavlja presek francuske nezavisne grafičke scene, takozvanih “grafzina”, i bogato je opremljena originalnim publikacijama, plakatima, novinama i crtežima, pružajući uvid u bogatu francusku scenu ekstremnog andergraunda od 70-ih godina do danas.

U sklopu gostovanja francuskih umetnika, posebnom izložbom biće predstavljen strip autor Craoman (21. septembra u galeriji Tunel MKC Kombinat) koji svoj rad balansira između stripa i ilustracije.

Gost “Novog doba” je i Igor Hofbauer iz Zagreba koji predstavlja od 22. septembra u Domu kulture Studentski grad svoj prvi međunarodni strip album “Mr Morgen”, objavljen proletos u Francuskoj i Hrvatskoj. Američko izdanje tog albuma je u pripremi. Hofbauer je već poznat u regionu i šire kao autor zapaženih plakata za zagrebački klub Močvara, kojima je ostavio trajan pečat na vizuelni svet regionalnog andergraunda.

     Igor Hofbauer

U okviru sedmog “Novog doba”, u CUK imago biće održano još jedno izdanje Fijuk sajma, uz izložbe Mattiasa Elftorpa, Great Libertine Comics i Unobserved.

U obližnoj Uličnoj galeriji predstaviće se Attila Stark i Kuloland.

U AKC Matrijaršija biće održane radionice Art Brut Serbia 21. i 25. septembra, kada će biti otvorena i izložba Aleksandra DenićaDenićevi dani”.

Izrastao iz Beograda, Zemuna i Pančeva, kao i iz domaće postjugoslovenske scene stripa novog talasa, samoorganizovani festival “Novo doba” je nedavno pokrenuo internet kampanju za podršku, s obzirom da je ostao bez institucionalnog finansiranja.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.