• Search form

26.12.2017 | 18:25

Nušić za početak proslave jubileja Narodnog pozorišta

Nušić za početak proslave jubileja Narodnog pozorišta

Narodno pozorište u Beogradu započinje 19. januara obeležavanje 150 godina rada premijerom komedije Branislava NušićaOžalošćena porodica”, u režiji Jagoša Markovića, a u planu su zatim predstave prema delima Bore Stankovića, Ive Andrića, Duška Kovačevića, kao i opere i baleti domaćih stvaralaca, ali i izgradnja nove zgrade u doglednoj budućnosti.

Obeležavanje jubileja trajaće i naredne, 2019. godine, dok će se 2020. slaviti sto godina od osnivanja Opere, najavio je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić na tradicionalnom novogodišnjem koktelu za novinare 26. decembra u Muzeju NP.

Naime, u martu 1868. doneta je odluka da se gradi Narodno pozorište, a prva predstava izvedena je 22. novembra 1869. godine.

Na dan 19. januara 2018. navršava se 80 godina od smrti slavnog srpskog komediografa Nušića, čije je delo neraskidivo vezano za nacionalni teatar, istakao je Savić i dodao da će tog dana biti položeni venci na njegov grob i otvorena izložba “Nušić kao diplomata”, u saradnji sa Fondacijom Branislav Nušić.

Repertoarski plan Drame NP za period jubileja obuhvata Stankovićevu “Nečistu krv”, Andrićevu “Travničku hroniku”, Kovačevićevog “Balkanskog špijuna”… Ansambl Opere premijerno će izvesti “Otadžbinu” Petra Konjovića i “Lenku” Miroslava Štatkića, rekao je Savić, dok program za Balet nije precizirao.

Savić je naglasio da će biti mnogo posla, što je za radovanje, a da će ciljevi biti, kao i inače, visok umetnički nivo i velika “proizvodnja”, odnosno izvođenje po dve predstave svake večeri.

“Narodno pozorište ima širok spektar aktivnosti i svoju zacrtanu misiju. Tu je edukativna delatnost, da zainteresuje mlade i ljude koji prvi put dolaze tako da požele da se vrate u ovo i u druga pozorišta, ali tu je i zadatak da bude avangarda, kako u umetnosti tako i po organizacionom modelu. Otuda inicijatva da NP bude centralna ustanova kulture u ovoj oblasti, poput Narodnog muzeja, koji nudi za svakoga ponešto - i antiku i savremenu umetnost, i strane autore i nacionalnu baštinu”, izjavio je Savić.

Savić je naglasio da je Narodnom pozorištu, građenom u vreme kada je Beograd imao manje od 50.000 stanovnika, potrebna nova dvorana i pomenuo model Narodnog pozorišta u Pragu koje uz staru ima i novu zgradu s druge strane ulice.

“Kod nas bi nova zgrada bila preko puta stare, gde je sada Staklenac, a bile bi povezane ispod zemlje. Projekat je napravljen. Radovi su nagrađeni, videli smo tri prva mesta, razovarali smo sa gradskim menadžerom i gradskim arhitektom. To je uneto u plan rekonstrukcije i pretvaranja Trga republike u pešačku zonu. To ako uspemo da uradimo - onda smo zaista mnogo postigli”, zaključio je Savić.

Tokom 2017. godine Narodno pozorište imalo je četiri dramske, tri operske i jednu baletsku premijeru. Tri umetnička ansambla izvela su na matičnoj sceni i na gostovanjima više od 460 predstava, pred oko 130.000 gledalaca. U isto vreme realizovano je oko 90 programa – gostujućih predstava, koncerata, svečanosti, tako da je Narodno pozorište zabeležilo oko 154.000 posetilaca, dok je Muzej NP priredio četiri izložbe.

Članovi NP dobili su tokom ove godine 40 nagrada. Izdvojila se predstava “Ivanov” prema Čehovu, u režiji Tanje Mandić Rigonat, koja je nagrađena na festivalima u Rijeci, Vršcu i Užicu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.