• Search form

28.11.2017 | 12:03

O medijima, odgovornosti, aktivizmu…

O medijima, odgovornosti, aktivizmu…

Mediji u savremenom dobu, njihova odgovornost i potencijal, kao i učešće novih generacija u kreiranju javnog mnjenja i budućnosti društva, teme su debate koja će 29. novembra biti održana u Kulturnom centru Grad, u okviru završnog programa obeležavanja stogodišnjice bilateralnih diplomatskih odnosa Srbije i Švedske, a među učesnicima je i Helen Laršon Puset, nekadašnja savetnica za kulturu švedske ambasade u Beogradu, koja ponovo dolazi iz Stokholma posebno za tu priliku.

Helen Laršon Puset će i moderirati prvi u nizu događaja “Dialogue Club”, a u dva jednočasovna razgovora, počev od 16.30 sati, učestvovaće i novinarke Gunila Sinstrand iz Švedske i Tamara Skrozza iz Srbije, te švedska aktivistkinja Linda Skugsbi i dopisnica Dojče velea iz Srbije Sanja Kljajić, aktivistkinja pokreta Podrži RTV.

Helen Laršon Puset je, tokom svog višegodišnjeg mandata u Srbiji, pokrenula i podržala brojne teme dragocene za domaću kulturnu, umetničku i kreativnu scenu, poput uloge muzeja u društvu i prava dece na kulturu i obrazovanje, osnažujući kulturnu razmenu kako kroz saradnju profesionalaca iz dve zemlje, tako i kroz umetničke rezidencije. Kroz te aktivnosti ojačane su, između ostalog, i inicijative “Create in ResidenceNove Iskre i Krokodila, saradnja sa Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, kao i program “Kreativno mentorstvo”, a KC Grad je takođe često bio važan partner.

Razgovor će početi na temu izazova medijske scene u Švedskoj, Srbiji i globalno, aktuelnih inicijativa za slobodu medija, pitanja cenzure, etike, objektivnosti i odgovornosti medija i novinara, ali i potencijala za društveni uticaj i promene, o čemu će govoriti Gunila Sinstrand & Tamara Skroža.

Gunila Sinstrand (1957) radi kao novinarka od 1977, uglavnom na švedskoj javnoj televiziji SVT, a potom i kao urednica u Mittmedia, najveće švedske  medijske grupe. Iza nje je i izuzetno iskustvo u produkcionom, dramaturškom i kustoskom radu u najznačajnijim muzejima i pozorišnim institucijama širom Švedske. Od 2013. godine predsedava švedskim Nacionalnim umetničkim savetom (Swedish Arts Grants Committee) i članica je Odbora za javni radijski servis Sveriges Radio, kao i Odbora državnog univerziteta. Dobitnica je više nagrada u oblasti novinarstva kao i za zasluge u oblasti obrazovanja, među kojima se posebno ističe nagrada Švedske nacionalne akademije.

Sa Gunilom Sindstrand razgovaraće Tamara Skrozza, nagrađivana novinarka nedeljnika “Vreme”, koja se bavi novinarstvom od 1997. godine. Etika u medijima je jedna od tema kojima se kontinuirano bavi, posebno na portalu Cenzolovka. Članica je Komiteta za žalbe Saveta za štampu i upravnih odbora Fonda za otvoreno društvo i Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA. Bila je potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (2004-2006). Sarađuje sa nekoliko časopisa i portala i koautorka je više dokumentarnih filmova. Autorka je i smernica za primenu Etičkog kodeksa novinara Srbije. Dobitnica je nagrade “Jug Grizelj” za istraživačko novinarstvo 2015. godine. Proglašena je za “Ličnost godine” od strane Misije OEBS-a u Srbiji 2016. godine, a nedavno je dobila i nagradu “Osvajanje slobode” Fonda Maje Maršićević Tasić – prestižnog priznanja ženama koje se bore za ljudska prava, pravdu, demokratiju i toleranciju.

Drugi razgovor u okviru događaja “Dialogue Club” posvecen je pitanjima potencijala i položaja mladih u Švedskoj, Srbiji i u svetu, kao i mogućim alatima za promene u društvu – protestima, novim medijima, kreativnom delovanju, sportu... te primerima dobre prakse koje je moguće navesti kao inspirativne.

U razgovoru će učestvovati Linda Skugsbi, članica kolektiva Frishuset u Stokholmu, jednog od najvažnijih centara omladinskog aktivizma i razvijanja potencijala mladih u Švedskoj. Linda Skugsbi već nekoliko godina vodi program Camp Connect čiji je cilj da ohrabri mlade da preuzmu odgovornost i kontrolu u svoje ruke i aktivnije doprinesu kako svojoj, tako i budućnosti zajednice.

Sa Lindom Skugsbi razgovaraće Sanja Kljajić, dopisnica Dojče velea i novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra – VOICE, koja je i saradnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Fondacije Slavko Ćuruvija. Radila je kao novinarka Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine, a najpoznatija je kao jedna od liderki pokreta Podrži RTV. Prošle godine dobila je nagradu “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

“Dialogue Club” jedan je od završnih dešavanja u okviru programa obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa Švedske i Srbije, a ideja je da bude nastavljen u 2018. godini kako bi doprineo osvetljavanju različitih tema relevantnih za oba društva.

Program “Dialogue Club” nastavlja se na iskustva koja je ambasada Švedske imala u Srbiji, u okviru serije diskusija “Klub ponedeljkom”, održavanih u Muzeju nauke i tehnike tokom 2011. godine.

Prvi “Dialogue Club” počinje u 17 časova, a razgovor će biti na engleskom jeziku.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.