• Search form

28.11.2017 | 12:03

O medijima, odgovornosti, aktivizmu…

O medijima, odgovornosti, aktivizmu…

Mediji u savremenom dobu, njihova odgovornost i potencijal, kao i učešće novih generacija u kreiranju javnog mnjenja i budućnosti društva, teme su debate koja će 29. novembra biti održana u Kulturnom centru Grad, u okviru završnog programa obeležavanja stogodišnjice bilateralnih diplomatskih odnosa Srbije i Švedske, a među učesnicima je i Helen Laršon Puset, nekadašnja savetnica za kulturu švedske ambasade u Beogradu, koja ponovo dolazi iz Stokholma posebno za tu priliku.

Helen Laršon Puset će i moderirati prvi u nizu događaja “Dialogue Club”, a u dva jednočasovna razgovora, počev od 16.30 sati, učestvovaće i novinarke Gunila Sinstrand iz Švedske i Tamara Skrozza iz Srbije, te švedska aktivistkinja Linda Skugsbi i dopisnica Dojče velea iz Srbije Sanja Kljajić, aktivistkinja pokreta Podrži RTV.

Helen Laršon Puset je, tokom svog višegodišnjeg mandata u Srbiji, pokrenula i podržala brojne teme dragocene za domaću kulturnu, umetničku i kreativnu scenu, poput uloge muzeja u društvu i prava dece na kulturu i obrazovanje, osnažujući kulturnu razmenu kako kroz saradnju profesionalaca iz dve zemlje, tako i kroz umetničke rezidencije. Kroz te aktivnosti ojačane su, između ostalog, i inicijative “Create in ResidenceNove Iskre i Krokodila, saradnja sa Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, kao i program “Kreativno mentorstvo”, a KC Grad je takođe često bio važan partner.

Razgovor će početi na temu izazova medijske scene u Švedskoj, Srbiji i globalno, aktuelnih inicijativa za slobodu medija, pitanja cenzure, etike, objektivnosti i odgovornosti medija i novinara, ali i potencijala za društveni uticaj i promene, o čemu će govoriti Gunila Sinstrand & Tamara Skroža.

Gunila Sinstrand (1957) radi kao novinarka od 1977, uglavnom na švedskoj javnoj televiziji SVT, a potom i kao urednica u Mittmedia, najveće švedske  medijske grupe. Iza nje je i izuzetno iskustvo u produkcionom, dramaturškom i kustoskom radu u najznačajnijim muzejima i pozorišnim institucijama širom Švedske. Od 2013. godine predsedava švedskim Nacionalnim umetničkim savetom (Swedish Arts Grants Committee) i članica je Odbora za javni radijski servis Sveriges Radio, kao i Odbora državnog univerziteta. Dobitnica je više nagrada u oblasti novinarstva kao i za zasluge u oblasti obrazovanja, među kojima se posebno ističe nagrada Švedske nacionalne akademije.

Sa Gunilom Sindstrand razgovaraće Tamara Skrozza, nagrađivana novinarka nedeljnika “Vreme”, koja se bavi novinarstvom od 1997. godine. Etika u medijima je jedna od tema kojima se kontinuirano bavi, posebno na portalu Cenzolovka. Članica je Komiteta za žalbe Saveta za štampu i upravnih odbora Fonda za otvoreno društvo i Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA. Bila je potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (2004-2006). Sarađuje sa nekoliko časopisa i portala i koautorka je više dokumentarnih filmova. Autorka je i smernica za primenu Etičkog kodeksa novinara Srbije. Dobitnica je nagrade “Jug Grizelj” za istraživačko novinarstvo 2015. godine. Proglašena je za “Ličnost godine” od strane Misije OEBS-a u Srbiji 2016. godine, a nedavno je dobila i nagradu “Osvajanje slobode” Fonda Maje Maršićević Tasić – prestižnog priznanja ženama koje se bore za ljudska prava, pravdu, demokratiju i toleranciju.

Drugi razgovor u okviru događaja “Dialogue Club” posvecen je pitanjima potencijala i položaja mladih u Švedskoj, Srbiji i u svetu, kao i mogućim alatima za promene u društvu – protestima, novim medijima, kreativnom delovanju, sportu... te primerima dobre prakse koje je moguće navesti kao inspirativne.

U razgovoru će učestvovati Linda Skugsbi, članica kolektiva Frishuset u Stokholmu, jednog od najvažnijih centara omladinskog aktivizma i razvijanja potencijala mladih u Švedskoj. Linda Skugsbi već nekoliko godina vodi program Camp Connect čiji je cilj da ohrabri mlade da preuzmu odgovornost i kontrolu u svoje ruke i aktivnije doprinesu kako svojoj, tako i budućnosti zajednice.

Sa Lindom Skugsbi razgovaraće Sanja Kljajić, dopisnica Dojče velea i novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra – VOICE, koja je i saradnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Fondacije Slavko Ćuruvija. Radila je kao novinarka Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine, a najpoznatija je kao jedna od liderki pokreta Podrži RTV. Prošle godine dobila je nagradu “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

“Dialogue Club” jedan je od završnih dešavanja u okviru programa obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa Švedske i Srbije, a ideja je da bude nastavljen u 2018. godini kako bi doprineo osvetljavanju različitih tema relevantnih za oba društva.

Program “Dialogue Club” nastavlja se na iskustva koja je ambasada Švedske imala u Srbiji, u okviru serije diskusija “Klub ponedeljkom”, održavanih u Muzeju nauke i tehnike tokom 2011. godine.

Prvi “Dialogue Club” počinje u 17 časova, a razgovor će biti na engleskom jeziku.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.