• Search form

08.03.2018 | 19:35

Od prostorne do socijalne destrukcije

Od prostorne do socijalne destrukcije

Film “IzgredniciDejana Zečevića o sociološkom eksperimentu troje studenata koji dovodi do haosa počeo je da se prikazuje u bioskopima u Srbiji i Crnoj Gori, posle svetske premijere na festivalu u Čikagu i domaće na nedavnom 46. Festu u Beogradu.

Zečević je film “Izgrednici”, prema scenariju Đorđa Milosavljevića, definisao kao psihološku i socijalnu dramu sa elementima trilera, koja se dešava u današnjem Beogradu.

“Kroz prizmu priče o troje studenata sociologije, koji prave eksperiment pokušavajući da dokažu zanimljivu teoriju da prostorna destrukcija, odnosno pravljenje nereda može vremenom da dovede do socijalne destrukcije, do pojave izgreda, provlače se razni elementi naše realnosti, razni socijalni problemi, naročito vezani za mlade ljude i njihovu situaciju”, izjavio je Zečević uoči 46. Festa, na kojem su “Izgrednicidobili nagradu FEDEORA - evropsko-mediteranskog udruženja kritičara, kao i nagradu “Dinko Tucaković” kritičara FIPRESCI Srbija, dok je zvanični žiri Festa nagradio Milosavljevića za najbolji scenario i dodelio specijalno priznanje direktoru fotografije Miladinu Čolakoviću.

Film je crno-beli, što reditelj objašnjava željom da se eliminišu nepotrebni detalji.

“Nema kićenja i ulepšavanja, skoncentrisan si na suštinu. Trudili smo se da kompozicijom, pa formatom 1:33, stara dobra kocka i kadriranjem istaknemo jedan geometrijski, matematički pogled na realnost kako bi publika mogla da uđe u glavu naših junaka i vidi je na isti način”, istakao je Zečević.

Troje studenata ne uviđaju da se haos koji izazivaju za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

Glavne uloge studenata igraju Radovan Vujović, Marta Bjelica i Mladen Sovilj, a njihovog profesora Svetozar Cvetković. U ostalim ulogama su Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević i Miodrag Dragićević.

Montažu su uradili Milena Predić i Lazar Predojev, scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Film producentske kuće “Biberche” podržali su Filmski centar Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine.

Sniman je od decembra 2015. godine na raznim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

Osim u Beogradu, na repertoaru je bioskopa i u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Pančevu, Nišu, Kraljevu, Subotici, Somboru, Užicu, Leskovcu, Šapcu, Gornjem Milanovcu, Valjevu, Podgorici, Budvi i Nikšiću, u distribuciji “Taramaunt filma”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.