• Search form

17.07.2017 | 12:02

Odlazak Džordža Romera

Odlazak Džordža Romera

Kultni reditelj Džordž Romero (George A. Romero), otac zombi filma, preminuo je 16. jula u Njujorku u 78. godini od posledica raka pluća.

Autor kultnih ostvarenja “Noć živih mrtvaca” (1968) i “Zemlja mrtvih” (2005), Romero je preminuo slušajući muziku iz “The Quiet Man”, jednog od svojih omiljenih filmova, preneli su američki mediji navode njegove porodice.

Smatran je ocem zombi filmova, počev od kultnog ostvarena “Noć živih mrtvaca” (Night of the Living Dead), kojim je debitovao kao reditelj 1968. godine.

Romerovi zombiji nisu bili, međutim, samo kanibali - bili su metafora za konformizam, rasizam, militarizam, klasne razlike i druge izme u društvu.

Film “Noć živih mrtvaca”, snimljen za vega oko 100.000 dolara, bio je prvi u serijalu filmova koji su bili britka socijalna satira i uznemirujući komentar na tadašnje vreme, posebno u vreme vrhunca Vijetnamskog rata, kada su zombiji, između ostalog, reflektovali i ljudski strah od vojno-industrijskih kompleksa.

Dok je u vreme nastanka okarakterisan kao “društveno neodgovoran”, više od tri decenije kasnije, 1999. godine, američki Nacionalni filmski registar ga je uvrstio među filmove od “kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja”.

Taj film se smatra i oštrom kritikom američkog rasizma, budući da je za glavnu ulogu angažovao glumca afričkog porekla (Duane Jones).  

Romero je kasnije u “Zori živih mrtvaca” (Dawn of the Dead, 1978), filmu znatno razvijenijeg scenarija i još eksplicitnije društvene kritike, direktno udario na konzumerističko društvo.

Romero je bio poznat i po adaptacijama priča Stivena Kinga, kao što su "Creepshow" i "The Dark Half".

King je povodom njegove smrti izjavio da mu je bio omiljeni saradnik i da neće biti nikada više nekoga kao što je on. Giljermo del Toro ga je nazvao “enormnim”, a počast su mu odale i brojne druge kolege i mnogobrojni obožavaoci na društvenim mrežama.

Rođen 4. februara 1940. godine u Njujorku, Romero je odrastao u Bronksu, a još u mladosti je bio zainteresovan za horo stripove i filmove.

Diplomirao je na Karnegi Melon univerzitetu u Picburgu 1960. godine, gde je stekao i prvo filmsko iskustvo.

Mnoge od filmova snimio je u zapadnoj Pensilvaniji –“Zora živih mrtvaca” snimljena je u Monrovil Molu, koji je postao od tada popularna destinacija njegovih obožavalaca.

*Foto: Wikipedia, Gage Skidmore

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću