• Search form

17.10.2018 | 14:37

Oliver Tvist u Buhi

Oliver Tvist u Buhi

Predstava „Oliver Tvist“, prema cuvenom romanu Čarlsa Dikensa, u dramatizaciji Milene Depolo, koju će ansambl pozorišta „Boško Buha“ premijerno izvesti 21. oktobra u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, približiće mladoj publici poznatu tešku priču pomoću doze humora i elemenata mjuzikla, kao i time što likove dece igraju deca-glumci, najavio je reditelj Milan Karadžić.

„Izabrali smo veliki naslov, veliku literaturu. Iz ranijih iskustava znamo da takve naslove nije lako održati na repertoaru“, izjavio je 17. oktobra na konferenciji za novinare Karadžić, umetnički direktor pozorišta „Boško Buha“ u kojem radi već 30 godina, a ovo mu je 40. režija u tom teatru.

Prema njegovim rečima, „Oliver Tvist“ je „teška i mučna, pomalo tragična priča, naravno sa jednim srećnim krajem, ali ipak nije pitka i laka za današnji uzrast dece od 12 do 15 godina, koji tretira“.

„Zato smo se Milena Depolo i ja odlučili da napravimo predstavu koja će pre svega dugo živeti na sceni. Ključevi za to su jedna doza humora i elementi mjuzikla. Takođe, predstavu krasi, uz glumce „Buhe“, dvadeset četvoro dece u ulogama dece iz sirotišta i iz Fejginove bande“, rekao je Karadžić.

Milena Depolo je primetila da „Oliver Tvist“ kao veliki klasik o deci i za decu apsolutno pripada glavnom repertoarskom toku „Buhe“, gde je ranije već imao dve postavke – u režijama Bojana Stupice i Nebojše Bradića.

U novoj predstavi, kako je izjavila, „humor je pomogao da priča bude koliko toliko pitka, da se lako proguta, ali su ostali i oni teški elementi bez kojih ova priča ne bi mogla da se ispriča“.

„Prilično smo verni Dikensu, ali ono što je veza sa današnjim vremenom i naša osnovna misao tokom rada jeste pitanje – kako dete može da bude lopov?  Mi Oliverov ulazak u svet kriminala tretiramo iz današnje perspektive. Ona ne bi bila realna u viktorijanskom dobu, ali danas kada se bavimo pravima deteta i borimo za njih, to pitanje je realno postaviti“, rekla je Milena Depolo.

Podsetivši da Oliver upravo zbog svoje dečje neiskvarenosti i čestitosti stiže na kraju do svoje nagrade, do sticanja porodice, Milena Depolo je kazala da se „u ovoj adaptaciji i drugim likovima iz male ulične bande daje prilika za pokajanje, baš zato što su deca“.

Tu decu igraju polaznici „Škole glume Snežane i Nenada Nenadovića“ i jedan polaznik Škole glume i govora Omladinskog pozorišta Dadov.

Olivera Tvista u ravnopravnoj alternaciji igraju Pavle Orlić i Danilo Arnautović, Vrdalamu – Relja Vasić i Nikola Brun, Rouz – Iva Pejović i Dunja Stanković.    

Mladi glumci su, predstavljajući svoje likove i stavove o njima, isticali lepo iskustvo rada u „Buhi“ što je za neke od njih bilo ostvarenje sna, kako je rekao Pavle Orlić.

U profesionalnom ansamblu su Uroš Jovčić (Pripovedač), Nemanja Oliverić (Fejgin), Teodora Ristovski (Nensi), Miloš Vlalukin (Sajks), Marko Gvero (Gospodin Bambl), Katarina Gojković (Gospođa Korni) i drugi.

Nenad Nenadović (Braunlo) najavio je „pravi spektakl, jedan Brodvej za decu“.

„Naša školica već dugo sarađuje sa „Buhom“, ovo nam je deveta zajednička premijera u kojoj pozorište, a pre svega Milan Karadžić, daje punu podršku ideji da decu treba da igraju deca. Često ćete videti da se te uloge daju mladim kolegama sa akademije. Međutim, Milan ima puno poverenja u našu decu,  tako da Oliver i drugi zaista imaju toliko godina kao što piše u tekstu. To je velika vrednost ove predstave“, rekao je Nenadović, dodajući da nije lako raditi sa decom na sceni i da je zahvalan celoj ekipi na strpljenju.

Reditelj Karadžić je primetio da se u radu na ovoj predstavi osećao više kao koordinator, jer su izuzetan posao ostvarili svi umetnički saradnici, te naveo, uz Milenu Depolo, kompozotorku Irenu Popović, koreografa Nebojšu Gromilića, scenografa Borisa Maksimovića i kostimografkinju Dragicu Laušević.

Povodom svog jubileja, izjavio je da je pre tačno 30 godina - 1988. postao stalni član „Buhe“, ali da su saradnju počeli ranije, 1986. kada je na poziv tadašnjeg upravnika Ljubivoja Ršumovića režirao „Bajku o Vuku i Srbima“, po tekstu Milovana Vitezovića, a u toj  predstavi o Vukovom detinjstvu igrao je i mladi glumac Nenad Nenadović.

„I to je bio spektakl. Usledilo je puno predstava, a moja specijalnost postale su predstave za decu“, rekao je Karadžić pominjući „Vasilisu prekrasnu“, „Uspavanu lepoticu“, „Mačora u čizmama“, „Snežnu kraljicu“, „Carevog zatočnika“, „Petra Pana“.

Kako je dodao, „mnogo je tu bilo lepih druženja, mnogo pozitivnih sećanja“, a sada je kao umetnički direktor zadovoljan što dolaze novi, mladi i talentovani reditelji.

Upravnik „Buhe“ Igor Bojović podsetio je na nedavnu premijeru „Robina Huda“ i izrazio zadovoljstvo što ovaj teatar „bez obzira na uslove u kojima radi, već dugo bez matične scene, ne staje već radi punom parom“.

„Jedini način da opravdamo ono što su radila mnoga značajna imena pre nas jeste da to učinimo kvalitetom svojih predstava i repertoara i otuda veliki naslovi“, rekao je Bojović, dodavši da je i Karadžićeva 30. godišnjica rada u „Buhi“ jedan od razloga što su se odlučili za tako veliki i zahtevan projekat kao što je „Oliver Tvist“.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.