• Search form

03.11.2017 | 13:45

Omoti albuma nezavisnih muzičara

Omoti albuma nezavisnih muzičara

Ulična galerija u Beogradu predstavlja od 3. novembra izložbu omota albuma nezavisnih muzičara “Under Cover”, koju je priredio kustoski Kolektiv emge iz Zagreba, a bavi se primarno vizuelnim identitetom albuma nezavisnih bendova i muzičara, okupljajući mnogobrojna imena nezavisne, andergraund i demo hrvatske i regionalne scene.

Under Cover” je projekat koji je nastao iz interesa prema novoj, mladoj nezavisnoj muzičkoj produkciji i njenoj vizuelnoj prezentaciji. Naslov izložbe, kao igra reči, naslućuje njen cilj – otkrivanje priče svakog zasebnog omota (eng. cover). Stoga je polazište primarno bio razgovor o odabranim omotima albuma sa umetnicima i muzičarima sa nezavisne scene (independent music, indie) koji svojim delovanjem odolevaju komercijalnim pristupima unutar muzičke industrije.

Izložba obuhvata omote albuma kojima stvara kontekstualni okvir za buduće razumevanje vizuelnog aspekta nosača zvuka, ali i rada mnogobrojnih umetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Reč je o pregledu značajnijih izdanja u poslednjih deset godina sa naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija. Područje bivše Jugoslavije je zanimljivo, jer predstavlja neku vrstu translokalne scene (sve se države razvijaju u usponu pop i rok kulture i ikonike). Upravo iz razloga njenog uočavanja važno je uključivanje regionalnog konteksta indi kulture u projekat “Under Cover”, naveli su autori tog projekta.

Repetitor, autorka Ana Marija Cupin

Vizuelne umetnosti kao propratni sadržaj muzičkog proizvoda nisu bila često viđena tema u hrvatskim galerijskim i muzejskim prostorima. Prvu izložbu omota rok albuma realizovao je muzički kritičar i kustos Darko Glavan 1974. godine u zagrebačkom Studentskom centru. Tek 2006. godine organizovana je izložba “Sound & Vision – Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe” u zagrebačkoj galeriji Forum. Glavan 2009. godine priprema izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt na temu “Dizajn u ritmu muzike za ples: Rock i likovnost”, ali ona nije održana zbog njegove smrti, što je ujedno bio i poslednji pokušaj samostalne izložbe na temu omota albuma.

Uprkos ranijim izložbama, “Under Cover” predstavlja prvu izložbu posvećenu omotima isključivo nezavisnih sastava i muzičara.

Stray Dogg, Davor Gromilović

Predstavljene naslovne strane različitih tema, pristupa i tehnika otkrivaju najčešći DIY princip koji je ujedno osnovno načelo funkcionisanja nezavisne scene. Od samoincijativnog oformljavanja u muzičkom smislu, produkcije albuma do vizuelnog rešenja, nezavisna kultura nameće se kao sveže, autorsko, slobodno kreativno područje.

Kolektiv emge, kustosko udruženje nastalo u Zagrebu 2016. godine, čine mladi entuzijasti, uglavnom apsolventi i diplomirani studenti istorije umetnosti (aktuelni članovi: Tena Bakšaj, Irena Curić, Luka Čubrić, Mateja Fabijanić, Maja Pavlinić i Petra Rukelj), kojima je cilj da aktivno deluju u različitim područjima kulture u najširem smislu, u svrhu mapiranja aktuelnih kretanja, njihovog predstavljanja i podsticanje razmišljanja o njima. Svaki član tog kolektiva, uz svima zajedničku, istorijsko-umetničku struku, kvalifikovan je za određeno područje koje doprinosi raznovrsnosti interesa i pluralnom pogledu određenoj problematici: od etnologije i kulturne antropologije, književnosti, jezika (engleski, francuski, nemački, hrvatski), dramskih sekcija, Centra za ženske studije i dr. Raznovrsnost interesovanja članova i otvorenost na saradnju sa što više drugih kreativnih pojedinaca i grupa čini ovaj kolektiv aktuelnim, savremenim i svojevrsnom platformom za međusobnu razmenu znanja i iskustava.

Vvhile, Emir Šehanović Esh

Prvi realizovani projekat – izložba naslovnih strana albuma nezavisnih umetnika regiona “Under Cover” ostvario je uspeh zahvaljujuci saradnji i kontaktu ne samo sa muzičarima, nego i sa umetnicima, dizajnerima, muzičkim kritičarima, galerijama, PR stručnjacima i drugima, čime se uspostavlja jedna mreža nezavisnih i DIY aktera savremene nezavisne scene za delovanje u Hrvatskoj i regionalno.

Izložba “Under Cover” održana je prvi put 2016. godine u Zagrebu u Galeriji Pikto u sklopu ciklusa “Samo jednom prvi put”, a nakon toga 2017. godine u Kulturno-kreativnom centru Pixel Koprivnici, Dnevnom boravku Kulturnog centra Karlo Rojc u Puli, te Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada i  Galeriji Flora u Dubrovniku.

Nedavno je otvorena izložba “Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana”, u sklopu 14. Velesajma kulture, organizovana u saradnji sa Kulturom promene zagrebačkog Studentskog centra.

Izložba “Under Cover” u Uličnoj galeriji biće otvorena do 1. decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.