• Search form

17.10.2017 | 14:33

Ostavka direktorke Stedelijka

Ostavka direktorke Stedelijka

Direktorka Stedelijk muzeja u Amsterdamu Beatriks Ruf podnela je 17. oktobra ostavku zbog mogućeg sukoba interesa, s obzirom da vodi i privatnu konsalting agenciju u oblasti umetnosti.

Prema saopštenju Stedelijka, Beatriks Ruf podnela je ostavku zbog “spekulacija u medijima u poslednje vreme koje bi mogle uticati na reputaciju” tog muzeja.

Beatriks Ruf je u pisanoj izjavi navela da podnosi ostavku u interesu Stedelijk muzeja.

“Doneli smo neke lepe kolekcije u Amsterdam i angažovali se sa zajednicom. Želim Muzeju sav uspeh u budućnosti… Za mene je Muzej važniji od mene kao pojedinca”, navela je Beatriks Ruf, koja je na mesto direktora Stedelijka postavljena u aprilu 2014. godine, a prethodno je bila na čelu Kunsthalea u Cirihu.

Njena portparolka izjavila je za Art njuzpejper da su “svi medijski natpisi čiste spekulacije” i da je “jedina činjenica da je Ruf odlučila da podnese ostavku u interesu Muzeja”.

Ranije ovog meseca izvršni direktor Stedelijka Karin van Gilst takođe je podnela ostavku, a nije poznato da li te dve ostavke imaju veze.

Ostavka Beatriks Ruf usledila je uoči završetka velike promene stalne postavke, koju je ona i nadgledala. Nova prezentacija radova iz zbirki Stedelijka trebalo bi da bude otvorena 22. decembra.

Dosadašnje poslove Beatriks Ruf preuzeće do izbora novog direktora aktuelni menadžerski tim, a prema saopštenju Stedelijka, ona će imati pravo na platu u naredna tri meseca.

*Foto: Fasada Stedelijk muzeja iz pravca Van Gogovog muzeja, autor: John Lewis Marshall

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.