• Search form

13.04.2018 | 16:15

Otvaranje Društvenog centra NNK

Otvaranje Društvenog centra NNK

Društveno-kulturni centar NNK u bivšem vojnom objektu na Dorćolu, koji je čitavu deceniju bio prepušten propadanju, zvanično otvara vrata intenzivnim programom tokom vikenda, 14. i 15. aprila.

Program u zdanju na uglu Solunske i Ulice Sibinjanin Janka počinje u 14 sati šetnjom kroz prostor i razgovorom sa posetiocima o aktivnostima, planovima i idejama za društveni centar. Najavljeno je i kuvanje u dvorištu, a hrana je na donacije.

Od 16 sati najavljena je dramska radionica “Sklopka” koja će se baviti istraživanjem odnosa tela, glasa i prostora, te prostorom kao inspiracijom za igru i pozorišni čin (prijavljivanje na grupaakt@gmail.com).

Istovremeno, biće održani performansi Biljane KosmogineNaruči pesmu” i Olje Nikolić Kie "Čašica razgovora, jedan na jedan", pa slede nastupi antifašističkog hora “Naša pjesma” i Pesničenja - treninga aktivne poezije, te projekcija dokumentarnog filma “Dom” (2017) o prisilnim iseljenjima u Hrvatskoj i razgovor sa aktivistima organizacija Kolektivna odbrana stanara i Združena akcija Krov nad glavom.

Za 15. april od 14 sati najavljena je čitajuća grupa “Beda studentskog života” - čitanje i analiziranje pamfleta iz 1966. godine u izdanju Situacionističke internacionale, koje je organizovano u okviru aktivnosti Samoobrazovnog univerziteta “Svetozar Marković”.

Biće predstavljen i regionalni časopis “Balkanske vertikale” za angažovanu književnost, koji objavljuje Društvo književnika Beograda, a od 19 sati najavljena je projekcija češkog dokumentarnog filma “Built to Last” (2017) o arhitektonskom nasleđu bivših socijalističkih zemalja Istočne Evrope.

U završnici dvodnevnog programa najavljen je koncert bendova Vizelj i Gazorpazorp.

Tokom oba dana biće organizovane i akcije oslikavanja spoljnog zida galerije “Kotlarnica”, te otvaranje biblioteke/čitaonice “Franc Fanon”, za koju posetioci mogu da doniraju knjige.

Društveno-kulturni centar NNK na Dorćolu okuplja mlade i lokalnu zajednicu koja se bavi kulturom, umetnošću i obrazovanjem. Dostupan je i otvoren za sve, a aktivnosti koje se u njemu odvijaju su izložbe, razgovori, koncerti, predstave, radionice i predavanja.

Aktivisti koji nisu više mogli da gledaju kako prelepa zgrada u Cara Uroša 63 polako, ali sigurno propada i postaje pusta, odlučili su da je zauzmu “u ime naroda i čitavog društva”, u želji da pokažu da treba sačuvati svest o tome da “neki prostori moraju da budu zajednički, otvoreni i dostupni za sve, da neke stvari zaista mogu da pripadaju svima i da se koriste za dobro svih, članova lokalne zajednice, stanovnika čitavog grada, kao i svih onih koje put nanese ovamo, bez obzira na nacionalnost, rasu, pol, veroispovest..."

(SEEcult.org)

Built to Last
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.