• Search form

11.10.2017 | 16:03

Otvaranje Kulturnog centra Baraka

Otvaranje Kulturnog centra Baraka

Kulturni centar Baraka, zamišljen kao platforma za kulturno umrežavanje, edukaciju i promociju umetnosti i nezavisne umetničke scene, otvara 13. oktobra novi prostor u Makedonskoj 42 (ulaz iz Nušićeve), namenjen umetnicima iz oblasti filma, pozorišta, muzike, likovnih, primenjenih umetnosti i novih tehnologija.

Ideja KC Baraka, prema navodima osnivača, jeste da razvije polje za delovanje nezavisnih umetnika u svim umetničkim i stvaralačkim oblastima: film, pozorište, muzika, slikarstvo, primenjene umetnosti, kao i u sferi novih tehnologija koje su neizostavljive u današnje doba.

Na otvaranju KC Baraka biće predstavljena “Branina scena” – bina koja je delo umetnika Branislava Nikolića, jednog od učesnika grupne izložbe koja će potom biti otvorena. Među umetnicima koji izlažu su i Maja Milovanović, Marko Crnobrnja, Vesna Crnobrnja, Marija Đurić, Nataša Škorić, Branko Đukić, Jovan Jović, Jovan Lojić i Marko Miletić.

Muzički program obuhvata nastup benda Gazorpazorp (Jasmin Ristić-vokal i gitara, Damjan Nadelkov - gitara, Miloš Đerković - bas gitara i prateći vokal, Nikola Bajčetić - bubanj),  kao i emitovanje spotova i muzike grupe Disciplin A Kitschme.

Publika će imati priliku da pogleda i autorske kratkometražne filmove, te predstavu “Kratka istorija vatre” trupe Tri groša, koju su formirali mladi pozorišni umetnici sa misijom da unaprede nezavisnu umetničku scenu kroz umetničku praksu, neformalno obrazovanje i umrežavanje.

Otvaranje novog prostora KC Baraka biće obeleženo i početkom emitovanja programa Radija Baraka.

Branina scena, foto: KC Baraka

U prostoru KC Baraka posetioci mogu da očekuju program koji će biti pridlagođavan potrebama i interesovanju publike (galerija, digitalna galerija, mala pozorišna scena, atelje, radionice, bioskop i radio Baraka).

Baraka je započela svoju misiju 2012. godine realizacijom edukativnih programa u vezi sa filmom i filmskim zanatima, a naknadno je, uz saradnju sa različitim akterima, razvila širi program kulturno-umetničkih delatnosti. Osim realizovanih edukativnih radionica i kampova, KC Baraka je učestvovala i na brojnim festivalima nezavisnog filma, a organizovala je i više filmskih projekcija i gostovanja nezavisnih pozorišta u zemlji i regionu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.