• Search form

20.01.2018 | 14:45

Ovacije za BGF na premijeri Šostakoviča

Ovacije za BGF na premijeri Šostakoviča

Srpska premijera Šostakovičeve Četvrte simfonije, u izvođenju Beogradske filharmonije i dirigenta Kristijana Mandeala u Kolarčevoj zadužbini, ispraćena je šestominutnim ovacijama publike, a BGF je taj koncert istakla kao jedan od istorijskih.

“Publika će pamtiti ovaj koncert kao istorijski događaj, ali nedostatak muzičke kritike (čast izuzecima), nažalost predstavlja - istorijski propust”, saopštila je BGF povodom koncerta održanog 19. januara u prepunoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

I sam Mandeal je ocenio da je to bio jedan od njegovih najboljih koncerata sa Beogradskom filharmonijom.

“Ne mogu da tvrdim, ali čini mi se da je večeras bila premijera Šostakovičeve simfonije ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Balkana. To je razumljivo, nema puno orkestara koji mogu da je izvedu. Ona je jako teška, na početku rada vam se čini da je hermetična, ali uz poniranje u njene dubine shvatate koliko je direktna, rekao je Mandeal nakon izvođenja Četvrte simfonije, koje je i za njega bilo prvi put u veoma bogatoj karijeri.

Prema navodima BGF, nije samo bina bila mala za 109 muzičara, već i Kolarčeva dvorana za publiku koja je bez daha pratila 60 minuta veličanstvenog, ali i potresnog dela jednog od najvećih simfoničara 20. veka.

Celokupno stvaralaštvo Šostakoviča obeleženo je nizom promenlјivih okolnosti vremena u kojem je živeo. Stvarao je dela koja su predstavlјala lični odraz revolucionarnih događaja u Rusiji i istovremeno je bio hvalјen i osporavan. Četvrtu simfoniju povukao je uoči premijere 1936. godine, pa je prvi put izvedena tek 25 godina kasnije u Moskvi.

Za Četvrtu simfoniju se kaže da nije pisana za orkestar, već za nervni sistem neverovatno preciznih refleksa.

Iako su poslednje stranice Četvrte simfonije odvele publiku u najdublju tugu, orkestar BGF ispraćen je dosad možda najdužim ovacijama.

Prema navodiam BGF, spremiti za jednu radnu nedelju takvog muzičkog giganta bio je veliki podvig.

Muzičari su bili predvođeni koncertmajstorom Miroslavom Pavlovićem, a posebno glasne ovacije dobili su fagotista Sava Đurić, Nenad Marinković na engleskom rogu, flautistkinje Stana Krstajić i Snježana Pavićević, klarinetista Veljko Klenkovski, hornista Nikola Ćirić i novi član – trombonista Ričard Viler.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.