• Search form

02.05.2018 | 17:17

Pad medijskih sloboda, i region neslavno na listi RSF

Pad medijskih sloboda, i region neslavno na listi RSF

Globalni godišnji izveštaj Reportera bez granica (RSF) za 2018. ukazuje na rastuće neprijateljstvo prema novinarima koje je često ohrabreno postupcima političkih lidera, a među evropskim zemljama u kojima je došlo do najvećeg pogoršanja našla se i Srbija, koja je pala za deset mesta u odnosu na 2017. godinu i sada je na 76. poziciji. Od zemalja u regionu, ispred Srbije su Slovenija (32), Bosna i Hercegovina (62), Mađarska (73), Grčka (74) i Albanija (75), ali je stanje medijskih sloboda generalno pogoršano i u zemljama koje su na samom vrhu liste.

Prema Indeksu slobode medija za 2018, koji RSF tradicionalno objavljuju povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, politički lideri otvoreno podstiču neprijateljstvo prema medijima, a napori autoritarnih režima da nametnu svoju viziju novinarstva predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji.

Izveštaj za 2018. godinu, na kojem je ponovo na prvom mestu Norveška, a na poslednjem Severna Koreja, reflektuje atmosferu mržnje prema novinarima kroz analizu stanja slobode medija u 180 zemalja širom sveta, pri čemu RSF napominju da neprijateljski odnos političara prema medijima nije više ograničen samo na autoritarne zemlje kao što su Turska (koja je pala za dva mesta – na 157) i Egipat (161. mesto), gde je “medijafobija” takva da se novinari redovno optužuju za terorizam, a svi koji nisu spremni na podobnost arbitrarno se šalju u zatvor.

Erozija slobode medija u Evropi, koja je vidljiva u nekoliko poslednjih izveštaja RSF, nastavljena je i u protekloj godini, čemu su posebno doprinela dva ubistva novinara – u Slovačkoj (Jan Kucijak) i Malti (Dafna Karuana Galicija), kao i nastavak pretnji istraživačkim novinarima i verbalni napadi na medije bez presedana.

Čak i zemlje na vrhu Indeksa zahvaćene su tom alarmantnom klimom, naveli su RSF.

Među zemljama koje beleže najveći pad - od kojih su četiri evropske, našla se i Srbija, koja je sa 66. pala na 76. mesto, što je za 17 pozicija lošije od 2016. godine, kada je bila na 59. Za deset mesta pala je i Slovačka – na 27. mesto, Češka za 11 – na 34. mesto, a Malta za čak 18 – na 65.

Kosovo je na 78. mestu, a znatno iza je Crna Gora, koja je zauzela neslavno 103. mesto, Makedonija – 109, te Bugarska, koja je na nezavidnom 111. mestu, kao najgore pozicionirana zemlja u regionu.

Prema navodima RSF, u Srbiji je posle izbora Aleksandra Vučića za predsednika države nezavisnim medijima još gore. Navodeći da je alarmantan broj napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni, te da se novinari nazivaju izdajnicima, špijunima i stranim plaćenicima, RSF su ocenili i da je na delu kampanja korišćenja provladinih medija protiv istraživačkih novinara. “Srbija želi da se pridruži EU, ali ne ispunjava EU standarde o slobodi medija”, naveli su RSF, dodajući da je to jasno iz iskustva novinara na terenu. Iako su neki hrabri novinari, kako je navedeno, nastavili da pokrivaju opasne teme, kao što su kriminal i korupcija, njihove priče se obično objavljuju na onlajn medijima sa ograničenim dometom. kao razloz za zabrinutost navedena je i povezanost političara i medija, visok nivo vlasničke koncentracije i nedostatak pluralizma u štampanim i elektronskim medijima.

Najgora zemlja u regionu, ali i u okviru EU, jeste Bugarska, koja trenutno predsedava EU. RSF ukazuju na raširenost korupcije i povezanosti medija, političara i oligarha, apostrofirajući posebno da je bivši šef glavne obaveštajne službe Dejlan Peevski vlasnik Nove bugarske medijske grupe. Ukazano je i na potpuno odsustvo transparentnosti u pogledu raspodele EU sredstava medijima, kao i na intenziviranje pretnji i napada na novinare. Bugarska se, inače, srozala za samo 12 godina sa 36. na 111. mesto Indeksa RSF-a.

Hrvatska, članica EU od 2013. godine, napredovala je za pet mesta na listi, ali je i dalje na nezavidnoj 69. poziciji. RSF su naveli da liberalno-konzervativna vladajuća koalicija HDZ-HNS tvrdi da su joj medijske slobode od primarne važnosti, ali rastući uticaj govora mržnje predstavlja razlog za zabrinutost. Takođe, političari nisu dovoljno jasno osudili verbalne napade na novinare koji su okupirali javnu sferu.

Crna Gora našla se na 103. mestu, što je za tri pozicije bolje nego prethodne godine, ali RSF podsećaju da je istraživački novinar Jovo Martinović proveo 14 meseci u zatvoru nakon kontaktiranja jednog dilera droge tokom istraživanja. Takođe, vlasti su pojačale pritisak na javni servis RTCG postavivši ljude bliske DPS-u na čelne pozicije. Nijedan od fizičkih napada na novinare iz prethodne godine nije rešen, autocenzura i bezbednost predstavljaju i dalje velike izazove, a iako je kleveta dekriminalizovana 2011, veliki je broj tužbi protiv nezavisnih novinara i medija.

Posebno je apostrofiran i mađarski premijer Viktor Orban, poznat po optužbama na račun američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Sorosa zbog finansiranja medija koji, prema njegovom mišljenju, diskredituju državu u očima međunarodne javnosti.

RSF su naveli u izveštaju i da je sada već bivši slovački premijer Robert Fico, koji je podneo ostavku povodom ubistva Kucijaka, nazivao novinare “antislovačkim prostitutkama” i “idiotskim hijenama”. Češki predsednik Miloš Zeman, kako podsećaju RSF, izvadio je na pres konferenciji repliku kalašnjikova na kojoj je pisalo “novinari”, sugerišući tako da treba likvidirati one koji podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina.

U tom kontekstu pomenut je i albanski premijer Edi Rama - zbog izjava o novinarima kao “neznalicama”, “otrovu”, “šarlatanima” i “državnim neprijateljima”.

RSF ukazuju da problemi medijskih sloboda nisu samo na Balkanu i u Centralnoj Evropi, već da su napadi na novinare zabeleženi i u Španiji, Francuskoj ili Italiji, koja je na 46. mestu, a gde čak deset istraživačkih novinara ima 24-časovnu policijsku zaštitu zbog pretnji smrću od mafije.

U Velikoj Britaniji, koja je na 40. mestu, nema unapređenja medijskih sloboda u odnosu na prethodne godine. Vlada Tereze Mej, kako je navedeno, nastavlja čvrst pristup prema medijima, uglavnom u ime nacionalne bezbednosti.

SAD su na 45. mestu, što je pad za dve pozicije, i nastavak pogoršanja stanja medijskih sloboda koje je zabeleženo poslednjih godina, a naročito u prvoj godini mandata predsednika Donalda Trampa koji je čak proglasio medije “neprijateljem američkog naroda” i poznat je po seriji verbalnih napada na novinare. Bela kuća pokušala je da ograniči pristup većem broju medija, a provizorno upotrebljava kovanicu “lažne vesti” da bi odgovorila na kritičko izveštavanje. Tramp je čak pozvao na oduzimanje dozvola za rad pojedinim elektronskim medijima, naveli su RSF, dodajući da je antimedijska retorika sa najvišeg nivoa vlasti praćena povećanjem broja kršenja prava novinara na lokalnom nivou koji su pratili proteste ili jednostavno pokušali da dobiju odgovore zvaničnika na aktuelna pitanja. Novinari su bili i meta fizičkih napada za vreme obavljanja posla. RSF su ukazali i na nezavidan položaj zvizdača kojima prete odredbe Zakona o špijunaži. Takođe, kako su naveli, još uvek nema federalnog zakona koji bi garantovao novinarima pravo da zaštite svoje izvore. Ukazano je i da se novinari suočavaju sa pretresanjem na američkoj granici, a pojedinim stranim dopisnicima i dalje je zabranjen ulazak u SAD da bi pokrili osetljive teme.

Ni nordijske zemlje, koje tradicionalno stoje najbolje po pitanju medijskih sloboda, nisu pošteđene opšteg pada u toj oblasti. U Finskoj, koja je pala za jedno mesto – na četvrtu poziciju, kriza je već ugrozila reputaciju omiljene državne stanice Yle, policija je pretražila kuću jedne poznate novinarke…

Norveška je na prvom mestu Indeksa medijskih sloboda RSF-a drugu godinu uzastopno, a slede Švedska i Holandija. Prošla godina u Danskoj, koja je pala za pet mesta – na deveto, obeležena je smrću 30-godišnje švedske novinarke Kim Val.

Neslavno 146. mesto zadržala je Rusija, u kojoj se, prema navodima RSF, nastavlja pritisak na nezavisne medije, koji je primetan od povratka Vladimira Putina u Kremlj 2012. Vodeći nezavisni mediji se drže pod kontrolom ili su dovedeni na ivicu opstanka. Dok se na TV stanicama nastavlja državna propaganda, medijska klima je postala rapidno represivna za sve koji dovode u pitanje novi patriotski i neokonzervativan diskurs, ili jednostavno pokušavaju da očuvaju kvalitetno novinarstvo. Najmanje pet novinara trenutno je u pritvoru zbog svog izveštavanja, a sve više blogera takođe završava u zatvoru. Vodeće nevladine organizacije za ljudska prava proglašavaju se “stranim agentima”, naveli su RSD, ukazujući i da ubvistva i fizički napadi na novinare i dalje ostaju nekažnjeni. Čečenija i Krim ostali su “crne rupe” što se tiče vesti.

Na začelju RSF-ovog Indeksa slobode medija su Kina (176), Sirija (177), Turkmenistan (178) i Eritreja (179), a Severna Koreja je i dalje na samom dnu – na 180. mestu.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti