• Search form

29.08.2017 | 15:32

Pinokio u Helsinkiju

Pinokio u Helsinkiju

Pozorište lutaka “Pinokio” počinje pozorišnu sezonu gostovanjem predstave “Maks Metalik” na Međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta SAMPO 017 u Finskoj, a za septembar i oktobar priprema premijere predstava “Zooteka” i “Baroni Makaroni”.

Predstava “Maks Metalik” biće odigrana 31. avgusta ispred Gradske kuće u Helsinkiju, a glumci animatori (Ljiljana Živić, Željka Mandić, Zorana Milošakovć-Tasić, Goran Popović, Jovan Popović, Voja Savić i Saša Tomasović) nastupiće uz muziku Velikog gradskog džez orkestra.

Pozorište “Pinokio” zatvorilo je prethodnu sezonu učešćem na 57. Međunarodnom dečjem festivalu u Šibeniku predstavom “Rečna sirena”, a tokom avgusta je započelo pripreme predstava “Zooteka” i “Baroni Makaroni”.

Nova sezona Pozorišta lutaka “Pinokio”, kako je najavljeno, biće svečano otvorena premijerom predstave “Zooteka” i spektaklom za decu “Plameni vrt”.

Plameni vrt

Inače, glavni junak predstave “Maks Metalik” rođen je u maštanjima umetnika, majke i oca Kati Sorvali i Jari-Jusi Voiole u Helsinkiju 1997. godine. Svetlost dana je ugledao u umetničkoj radionici Jari-Jusi Voiole i Rika Vormale 1999. godine, kada je i prve korake napravio pod nadzorom učitelja Bojana Barića. Na festivalu Snaga svetlosti krajem 1999. godine u Helsinkiju imao je prvi nastup ispred zgrade finskog parlamenta, a 2000. igran je i na festivalu Tampere i potom u Helsinkiju svečano zatvorio godinu evropskih gradova kulture. U Finskoj je gostovao i u malom gradiću Karja 2003. godine, a 2005. godine napušta rodnu Finsku, da bi dečaštvo, odrastanje i punoletstvo proveo u Beogradu, rodnom mestu svog učitelja.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.