• Search form

28.03.2018 | 00:15

Pitanja smisla i dosade

Pitanja smisla i dosade

Ansambl Pozorišta “Boško Buha” premijerno će izvesti 1. aprila na sceni “Kult” predstavu za decu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan”, zasnovanu na delu popularnog norveškog pisca Erlenda Lua na temu smisla i dosade.

Luovu priču “Kurt quo vadis?” dramatizovala je Milena Depolo, a režirala Jana Maričić, namenivši je publici predškolskog uzrasta.

“Naša čitalačka publika dobro zna Erlenda Lua, autora romana ‘Dopler’, ‘Volvo kamioni’, ‘Naivan’ i drugih. Lu je jedan od omiljenih pisaca među roditeljima, ali on paralelno sve vreme piše i za decu i to serijal priča o vozaču viljuškara Kurtu koji je glavni lik i ove priče. Smatramo da je zadatak ‘Buhe’ da, pored bajki i klasika za decu, svojoj publici predstavi i ovakve savremene klasike”, izjavila je Milena Depolo 27. marta na konferenciji za novinare.

Prema rečima Jane Maričić, to je važna priča o “pitanjima koja se tiču i odraslih, ali i dece”.

“To je na neki način pitanje smisla kod odraslih i pitanje dosade kod dece. Naš glavni lik Kurt u jednom trenutku shvati da mu je veoma dosadno da živi svoj život onako kako teče do tog trenutka i da bi možda bilo najbolje da drastično promeni pre svega svoje zanimanje, a onda samim tim i ceo život. Međutim, sa takvom idejom, brzim i instant promenama naiđe na puno prepreka i shvati jednu pouku - da zapravo treba da nauči da zavoli sebe u svojoj koži i u onim okolnostima koje mu istinski pripadaju”, rekla je Jana Maričić.

“Smatrali smo da je ova priča veoma podatna za predškolski uzrast, jer već tada dete kreće sa nekom autorefleksijom, osećajem dosade i pitanjima šta bi moglo da radi na svakodnevnom nivou, kao i šta bi moglo da bude kad poraste. Bilo mi je zadovoljstvo da se sa takvim pitanjima, koja mene kao odraslu osobu s vremena na vreme muče, suočim radeći za najmlađu publiku. Bila sam inspirisana svojom decom, a onda i njihovim okruženjem”, izjavila je rediteljka.

Kako je dodala, predstava je jasna, duhovita i dinamična, sa brzim promenama ritma kroz različite događaje i situacije u kojima se Kurt nalazi, a vizuelni identitet je sveden na osnovne boje, uz rekvizitu koja podseća na igračke. Sve je rađeno tako  da drži pažnju mališana kako bi aktivno pratili priču.

Radi što bližeg kontakta između publike i glumaca predstava će biti igrana na maloj sceni “Kult” u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, gde Pozorište “Boško Buha” nastupa dok čeka rekonstrukciju matične scene na Trgu republike.

Kurta igra Stefan Bundalo, njegovog malog sina Buda - Aleksandar Milković, a pripovedače, sa po više uloga, Miloš Vlalukin, Teodora Ristovski i Jelena Trkulja.

Scenograf je Veljko Stojanović, kostimografkinja Snežana Veljković, kompozitor Božidar Obradinović. Scenski pokret radila je Maja Kalafatić, scenski govor Dijana Marojević.

Direktor “Buhe” Igor Bojović izrazio je zadovoljstvo uspehom tog pozorišta na Danima komedije u Jagodini, na kojima je predstava “Florentinski šešir” trijumfovala sa čak šest nagrada. “To je dobar pokazatelj rezultata koje postižemo i u otežanim uslovima u kojima radimo, i uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda”, rekao je Bojović.

Predstava “Pitam se, pitam, koliko sam bitan” realizovana je uz podršku ambasade Norveške u Beogradu, a prva repriza je 13. aprila.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.