• Search form

08.10.2018 | 11:34

Pobednici 15. Balkanime

Pobednici 15. Balkanime

Gran pri 15. Evropskog festivala animiranog filma Balkanima dodeljen je filmu “Opaka devojčica” (Wicked Girl) autora Ajce Kartala iz Francuske, a novouvedenu nagradu za najbolji srpski film dobio je Miloš Tomić za “Muzičke traume”.

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa 15. Balkanime, koji su činili Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Hrvatska), dodelio je specijalne nagrade filmovima “NeputovanjaAne Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg iz Srbije i “IIIMarte Pajek iz Poljske, a specijalna priznanja dobili su “BiciklistiVeljka Popovića iz Hrvatske i “Poplava Malte Štajna iz Nemačke.

U obrazloženju za pobednički film, žiri je istakao da se “Opaka devojčica” popela na vrh kao najcelovitiji rad. “Vrlo ozbiljna tema tretirana je sa sjajnim smislom za humor i ukusno spaja iznenađujuće vedar duh sa delikatnim osećanjima i dirljivim sećanjima. Kada je reč o dizajnu, glasovima, tempu i animaciji uopšte, ovaj film predstavlja vrhunac ovogodišnje selekcije i zato ne čudi što ovom nagradom nastavlja svoj veoma uspešan festivalski život”, naveo je žiri za Kartalov film koji opisuje devojčicu bujne mašte, koja voli prirodu i životinje, a dok se u bolničkoj sobi seća dobrih starih dana na selu kod bake i deke u Turskoj, naviru joj i mračne uspomene koje malo po malo počinju da imaju smisla.

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu “BiciklistiVeljka Popovića za “veštu aproprijaciju umetničkih radova poznatog hrvatskog slikara (Vaska Lipovca), dodajući im smisao za humor i praveći od njih višeslojnu komediju ljudskog stanja i lokalnog mentaliteta”.

Specijalno priznanje dobio je i film “Poplava” (Flut) Maltea Štajna (Stein) za “jedinstven dizajn likova, uvrnuti humor i čudnu animaciju” koji uvlače gledaoce u “čudnu atmosferu u ovom nadrealističkom filmu koji animaciju odlično koristi”.

Žiri je specijalnu nagradu dodelio domaćem filmu “Neputovanja” (Untravel) Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg za “vizuelno zaokružen rad kombinuje izvanredno veštu stop-animaciju, maštovite likove i scenografiju sa potentnim društvenim aktivizmom”.

Takođe, specijalnu nagradu dobio je i film “IIIMarte Pajek za “senzualni film i poetskom meditacijom o vezama. Veoma je dobro napravljen putem odlične kombinacije 2D i 3D animacije:.

Novina 15. Balkanime – nagrada koja je dodeljena za najbolji srpski animirani film u konkurenciju ostvarenja iz svih kategorija (autorski, studentski i animirani spotovi), dodeljena je Milošu Tomiću za “Muzičke traume” – “ličan, maštovit i nadasve lep film, vrhunski primer autorske animacije”, kako je naglasio hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić, koji je dodelio to priznanje. Gilić je dodao da se nagrada dodeljuje za “izuzetno uspešno spajanje dokumentarnih svedočanstava, čarolije animiranog filma i muzičkih impresija, za unikatno putovanje iz sveta ličnih uspomena intervjuisanih bivših učenika u beskrajnu slobodu crteža i animacije inspirisanih muzikom”.

Nagradu za najbolji domaći film svake godine će dodeljivati po jedan strani član žirija, a ove godine tu čast imao je Gilić.

Žiri studentskog programa, koji su činili Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija), proglasio je najboljim holandski “Cvet pronađen!” (Flower Found, Jorn Leeuwerink), uz obrazloženje da predsatvlja “jako zabavan, lagan i sveden izraz autora” koji gledaoce “potpuno uvlači u priču o malenom mišu u potrazi za lepim”. “Repetativna-lajt motiv muzika pocrtava tragikomičan osećaj koji ostaje za ovim filmom”, istakao je žiri, koji se jednoglasno složio da ta priča, koje se “ne bi postideo ni jedan profesionalni studio, zaslužuje najveće priznanje za dramaturgiju, animaciju i sveukupnu režiju filma”.

Specijalnu nagradu za najbolju animaciju dobio je film “Tango želje” (Tango of Longing) Marte Szymanske iz Poljske, nagrađen za “odlično vladanje tehnikom ulja na platnu” kojom je približena strastvena atmosfera jedne tango večeri. “Atmosfera, kolorit i animacija nas vrlo emotivno vode kroz ovu priču o samoći, čežnji i naravno – plesu”, naveo je žiri, koji je specijalnu nagradu za najbolju režiju dodelio filmu “Slatki znoj” (Sweet Sweat) iz Estonije, uzbudljivu priču o sazrevanju, seksualnosti i pojavljivanju Edipovog kompleksa. “Rediteljska rešenja su hrabra, inventivna i precizno vođena sve do konačnog paljenja svetla i puštanja stvarnosti da dođe do naše svesti”, istakao je žiri za taj film koji potpisuje Jung Hyun Kim.

Nagrada SAE Instituta iz Beograda koja se dodeljuje studentskom filmu iz Srbije dodeljena je autorki Tamari Bogavac za film “Astronomija”, uz obrazloženje da “autorka kratkom i efektnom formom proigrava dokumentarni materijal astronoma Tatomira Anđelića. Transformacija geometrijskih formi vešto nas uvlači u njegov svet i maštu”. Nagrada se sastoji od diplome i kursa 3D Animacije na SAE Institutu.

Nagradu za najbolji dečji film 15. Balkanime dobilo je ostvarenje “Prepunjen” (Stuffed) grupe autora iz Francuske.

Prema obrazloženju petočlanog žirija dece, taj film “na osoben način dočarava borbu sa demonima u svakome od nas iz koje se ne može izaći kao pobednik bez pomoći prijatelja”.

Pobednički filmovi 15. Balkanime na programu su 8. oktobra u 20 sati u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, kada će biti prikazani i nagrađeni filmovi sa Festivala animacije, vizuelnih efekata i video-igrica Animayo 2018, u prisustvu direktora te manifestacije Damijana Perea (Damián Perea Lezcano).

Festival Animayo održan je na Gran Kanariji od 2. do 5. maja, a program nagrađenih ostvarenja festival Balkanima organizuje u saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu.

Festival Balkanima prikazao je od 2. do 6. oktobra u DKSG-u više od 160 ostvarenja iz zemalja širom Evrope, a posebnu pažnju posvetio je domaćoj produkciji - između ostalog i dodelom nagrade za najbolji srpski animirani film.

*Foto: Jovan Nedeljkov

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.