• Search form

09.06.2018 | 22:56

Pobednici 28. Animafesta

Pobednici 28. Animafesta

Gran pri 28. Svetskog festivala animiranog filma – Animafesta u Zagrebu, koji je prikazao više od 400 filmova, dodeljen je francuskom “Padu” (La Chute) reditelja Borisa Labbéa, kaleidoskopskom ostvarenju koje se, kako je istakao žiri, odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podseća na srednjovekovne prikaze apokalipse, prikazujući bezvremenu i tragičnu viziju čovečanstva.

Na ceremoniji u Kinu Europa, žiri koji su činili Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero, dodelio je i nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umetničko postignuće Nikiti Diakuru za nemački film “Fest”, ističući njegovu svežu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu upotrebu savremene tehnologije, uz referisanje na moderne supkulture.

Nagrada “Zlatko Grgić” za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je nemačko-meksičkom filmu “32-RbitVictora Orozca Ramireza za hrabru i impresivnu ličnu animiranu viziju ukorenjenu u savremenom krajoliku društvenih mreža.

Pad / La Chute

Članovi žirija dodelili su i posebna priznanja - Jeanette Bonds nagradila je hrvatski film “Kako se kalio čelikIgora Grubića, u produkciji Kreativnog sindikata, zbog sposobnosti prikazivanja više nivoa odnosa, od ličnih i porodičnih, do istorijskih i političkih u naizgled jednostavnoj priči. Sanji Borčić posebno se dopao poljski rad “IIIMarte Pajek, jer mnogo kaže sa tako malo reči, te uspeva da moćno i snažno izrazi emocije. Uz to, reč je o priči o otrovnom i živopisnom odnosu koji se ne može prekinuti, te filmu koji nas, kako je istakla, tera da ga razumemo, saosećamo i u njega uronimo. Piotr Dumała uručio je posebno priznanje iranskom filmu “Gosp. Jelen” (Mr. Deer) Mojtabea Mousavija u kojem ljudska divljina stvara nezamisliv užas koji je deo svakodnevnog gradskog života, dok je Robert Morgan odabrao holandsko-belgijski film “Konačnost zove” (Finity Calling) Jaspera Kuipersa zbog čudesne zanatske veštine, te upotrebe pokreta i rituala u dočaravanju stravičnog ličnog buđenja. Pedro Rivero dodelio je posebno priznanje francuskom “Negativnom prostoru” (Negative Space) Ru Kuwahate i Maxa Portera, uz obrazloženje da je reč o delu koje pokazuje kako dobra šala može biti loš odraz čudnih porodičnih odnosa i koje se poigrava savršenim spojem filmskih alata animacije.

Prema odluci žirija Velikog takmičarskog programa dugometražnog filma, koji su činili Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić, Gran pri je pripao belgijsko-francusko-holandskom filmu “Kakav veličanstveni kolač!” (This Magnificient Cake!) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, uz obrazloženje da predstavlja majstorsko istraživanje kolonijalne istorije na suptilan, duhovit, ali i okrutan način. Nagrada je dodeljena i za čudesno snimanje i stvaranje uverljivih i ekspresivnih likova.

Isti je žiri dodelio posebno priznanje francuskom filmu “Slučaj muškarac-žena” (The Man-Woman Case) Anaïs Caure, za prikaz stvarne istorijske teme koja ima snažan odjek u savremenom društvu, te za hrabar umetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrednosti.

Objedinjeni žiri takmičarskih programa studentskog i hrvatskog filma (Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang) dodelio je nagradu “Dušan Vukotić” za najbolji studentski film britanskom “Suočavanju” (Facing It) Sama Gainsborougha, uz obrazloženje da je izgrađen zahvaljujući neverovatno kreativnoj i jedinstvenoj vizuelnoj tehnici. “Lice svakog lika je živopisno, izražajno i emotivno, a radnja koja govori o društvenoj teskobi kao čestoj prepreci kod svih, a posebno kod umetnika, topla je i utešna”, naveo je žiri, koji je posebna priznanja dodelio mađarskom filmu “Molim te, uzmi me” (Take Me Please) Univerziteta za umetnost i dizajn Moholy-Nagy u Budimpešti, u režiji Olivéra Hegyija, te poljskom “Nazdravlje!” (Bless You!) Poljske nacionalne škole za film, televiziju i pozorište u Lođu, u režiji Pauline Ziółkowske.

Suočavanje / Facing It

Mađarski film, kako je naveo žiri, podseća na MTV-jevu emisiju “Beavis i Butthead”. “Ovaj film naivne vizuelne tehnike i inteligentnog pripovedanja pršti od mladalačke energije, te nije podlegao ustaljenom, klišeiziranom formatu ili granicama. Vidljivo je da je animator sledio svoj instinkt, te da je priča o glavnom liku slična njegovoj. Svi smo se jednom izgubili u WC-u francuske benzinske pumpe”, naveo je žiri o filmu “Molim te, uzmi me”. Posebno priznanje dodeljenho je poljskom filmu “Nazdravlje!” zbog izuzetne likovnosti i smisla za humor.

Najboljim hrvatskim filmom proglašen je “BiciklistiVeljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji, uz obrazloženje da je “seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome šta zapravo motiviše čitav ljudski rod”. “Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umetnika (Vasko Lipovac) nije bio lak zadatak, no rizik se itekako isplatio”, naveo je žiri koji je posebno priznanje dodelio Jeleni Oroz za “Dva na dva”, u produkciji Bonobostudija, ističući izvrstan dizajn zvuka tog animiranog filma.

Biciklisti

Pokrovitelj nagrade za najbolji domaći film je Društvo hrvatskih filmskih reditelja.

Nagradu Vimeo Staff Pick dobila je Rachel Gutgarts za izraelski film “Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi” (A Love Letter to the One I Made Up).

Žiri takmičarskog programa filmova za decu (Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes) dodelio je glavnu nagradu kanadskom filmu “Limenica” (Birdlime) Evana DeRushieja, a posebno priznanje američkom “Dva balona” (Two Balloons) Marka C. Smitha.

Nagrada publike “Mr. M” za najbolji kratki animirani film pripala je portugalsko-francuskom “Između senki” (Between The Shadows) Alice Guimarães i Mónice Santos, dok je u okviru takmičarskog programa dugometražnog filma najboljim proglašen “Veliki Zli lisac i druge pričePatricka Imberta i Benjamina Rennera.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  30.06.2018 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  INGE MORATH (1923): RETROSPEKTIVA - razstava (29.6.-21.10.2018.)

  kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl

  http://www.ugm.si

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.