• Search form

29.12.2017 | 22:27

Počast zaboravljenoj zvezdi

Počast zaboravljenoj zvezdi

Izložba o Svetislavu Ivanu Petroviću, evropskoj glumačkoj zvezdi u međuratnom periodu, otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci, a u završnici godine kojom je odata počast tom decenijama zaboravljenom glumcu, prikazan je i film “Princeza korala” u kojem je igrao glavnu mušku ulogu.

Tom prilikom najavljena je i knjiga o Petroviću, glumcu srpskog porekla, koji je rođen 1894. u Budimpešti, a umro 1962. u Minhenu.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić pozdravio je 28. decembra mnogobrojnu publiku u galeriji u kojoj su Petrovićeve fotografije izložene među eksponatima karakterističnim za međuratnu epohu, dok su na ekranima prikazivani inserti iz njegovih filmova.

Pantelić je istakao da je kopija “Princeze korala” dobijena iz Bundes arhiva iz Berlina, a da je sam Petrović učinio mnogo da dođe do realizacije te koprodukcije Kraljevine Jugoslavije i Nemačke, u režiji Viktora Jansona 1937. Partnerke su mu bile nemačka glumica Hilde Sesek i, uz njegovo zalaganje, ovdašnja zvezda Ita Rina.

Godinu dana ranije, kada je Nemačka, inače aktivna u koprodukcijama, snimala ovde “Oklopnjaču Sevastopolj”, otkriveno je da su snimatelji posle filmskih scena snimali i vojne baze, ispričao je Pantelić. To je izazvalo veliki diplomatski skandal, tako da nije bilo lako dobiti dozvolu za neku novu koprodukciju, ali je Petrović angažovao nekoliko uticajnih ljudi, iskoristio svoja poznanstva u Ministarstvu spoljnih poslova i dozvola je dobijena. Snimalo se na ostrvu Zlarin, na oduševljenje meštana ponosnih što ih je, kako su smatrali, film proslavio, dodao je Pantelić, napominjući da film nije imao sjajne kritike.

Princeza korala

Veliki srpski pisac Miloš Crnjanski - u to vreme dopisnik iz Berlina, pisao je nakon nemačke premijere da je dobar u produkcionom smilu, da su glumci ostvarili dobre uloge, ali da film u celini nema velike domete. To je bila i najpozitivnija kritika, jer su posle prikazivanja u Beogradu, u tadašnjim bioskopima “Vračar” i “Kasina”, kritičari bili oštri, opisujući ga kao limunadu.

Petrović je i posle Drugog svetskog rata dolazio u Jugoslaviju, snimio je prvu koprodukciju nove države sa nekim sa zapada. Bila je to “Zapadna Nemačka” (Dalmatinska svadba, 1953.), ali je taj film zabranjen, rekao je Pantelić.

Što se tiče “Princeze korala”, Pantelić je pomenuo ideju o rimejku, možda opet u koprodukciji sa Nemačkom.

Nekadašnji dugogodišnji upravnik Arhiva kinoteke Stevan Jovičić najavio je na otvaranju knjigu o Svetislavu Petroviću.

“Dugo sam se bavio njegovom impresivnom karijerom i ličnošću. Onda su me pritisle godine i knjiga je ostala nedovršena, pa sam zamolio Jugoslava Pantelića da budemo koautori i da je završimo. Mislim da će biti veoma interesantna i da će otkriti lik jednog nama nepoznatog čoveka”, rekao je Jovičić.

O Petroviću mu je, kako je dodao, davno pričao novinar i filmofil Voja Đorđević.

Jednom su zajedno na Terazijama videli gužvu zbog dočeka američkog glumca Roja Tinisa, a Đorđević je rekao: “Nije to ništa. Kada je dolazio naš Svetislav - ceo Beograd je išao za njim”.

Jovičić je pomenuo i predratni tekst Bože Nikolića iz Nice o tome “kako niko ne gleda Ramona Novara i Rudolfa Valentina, već se svi okreću za našim Svetislavom”.

“Međutim, nije imao prođu kod nas. U Kinoteci smo ga voleli Filip Aćimović i ja, pokušavali smo da ga proguramo, ali ga tadašnji direktor Vladimir Pogačić nije cenio”, prisetio se Jovičić.

Prema njegovim rečima, Petrović je uvek isticao da je ponosan na svoje srpsko poreklo i mađarsko državljanstvo. Bio je i izuzetno dobar, dobronameran čovek. Nažalost, ostao je bez obe otadžbine, jer je kao poliglota, a da bi preživeo, posle rata radio za Slobodnu Evropu, tako da su ga se odrekle socijalističke Jugoslavija i Mađarska.

Petrović je bio i poznati sportista, atleta. Visok i lep muškarac smeđe kose i plavih očiju kao glumac bio je ljubavnik slovenskog tipa, uspešno je prešao iz nemog u zvučni film, igrao u 120 filmova, od kojih u 90 glavne uloge, ali je kasnije pao u zaborav jer filmovi i žanrovi u kojima je on radio nisu više bili interesantni, rekao je Jovičić.

Alahov vrt

Uoči projekcije “Princeze korala”, sadašnji upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović istakao je da je Petrović igrao u mađarskim, austrijskim, nemačkim, francuskim, španskim i američkim filmovima.

“Govorio je više jezika, ali engleski sa akcentom i zbog toga nije mogao da uspe u Americi, a bio je predviđen da zameni Rudolfa Valentina jer je posedovao fizičku privlačnost i pritom bio muževnji od Valentina. Često je igrao oficire, plemiće. Izvanredno je pevao i početkom zvučnog filma često je igrao u operetama. Bio je i violinista”, naveo je Erdeljanović.

Kako je rekao, Petrović je bio i pionir koprodukcija. Dolazio je nekoliko puta, pokušavajući da animira ovdašnje političare i industrijalce da se krene u snimanje koprodukcionih filmova u Kraljevini Jugoslaviji, posebno sa Nemačkom. Tamo je  snimio čak oko 40 filmova, ali je na vreme otišao kada je krenuo rat i vratio se u rodnu Mađarsku, dodao je Erdeljanović.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.