• Search form

29.12.2017 | 22:27

Počast zaboravljenoj zvezdi

Počast zaboravljenoj zvezdi

Izložba o Svetislavu Ivanu Petroviću, evropskoj glumačkoj zvezdi u međuratnom periodu, otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci, a u završnici godine kojom je odata počast tom decenijama zaboravljenom glumcu, prikazan je i film “Princeza korala” u kojem je igrao glavnu mušku ulogu.

Tom prilikom najavljena je i knjiga o Petroviću, glumcu srpskog porekla, koji je rođen 1894. u Budimpešti, a umro 1962. u Minhenu.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić pozdravio je 28. decembra mnogobrojnu publiku u galeriji u kojoj su Petrovićeve fotografije izložene među eksponatima karakterističnim za međuratnu epohu, dok su na ekranima prikazivani inserti iz njegovih filmova.

Pantelić je istakao da je kopija “Princeze korala” dobijena iz Bundes arhiva iz Berlina, a da je sam Petrović učinio mnogo da dođe do realizacije te koprodukcije Kraljevine Jugoslavije i Nemačke, u režiji Viktora Jansona 1937. Partnerke su mu bile nemačka glumica Hilde Sesek i, uz njegovo zalaganje, ovdašnja zvezda Ita Rina.

Godinu dana ranije, kada je Nemačka, inače aktivna u koprodukcijama, snimala ovde “Oklopnjaču Sevastopolj”, otkriveno je da su snimatelji posle filmskih scena snimali i vojne baze, ispričao je Pantelić. To je izazvalo veliki diplomatski skandal, tako da nije bilo lako dobiti dozvolu za neku novu koprodukciju, ali je Petrović angažovao nekoliko uticajnih ljudi, iskoristio svoja poznanstva u Ministarstvu spoljnih poslova i dozvola je dobijena. Snimalo se na ostrvu Zlarin, na oduševljenje meštana ponosnih što ih je, kako su smatrali, film proslavio, dodao je Pantelić, napominjući da film nije imao sjajne kritike.

Princeza korala

Veliki srpski pisac Miloš Crnjanski - u to vreme dopisnik iz Berlina, pisao je nakon nemačke premijere da je dobar u produkcionom smilu, da su glumci ostvarili dobre uloge, ali da film u celini nema velike domete. To je bila i najpozitivnija kritika, jer su posle prikazivanja u Beogradu, u tadašnjim bioskopima “Vračar” i “Kasina”, kritičari bili oštri, opisujući ga kao limunadu.

Petrović je i posle Drugog svetskog rata dolazio u Jugoslaviju, snimio je prvu koprodukciju nove države sa nekim sa zapada. Bila je to “Zapadna Nemačka” (Dalmatinska svadba, 1953.), ali je taj film zabranjen, rekao je Pantelić.

Što se tiče “Princeze korala”, Pantelić je pomenuo ideju o rimejku, možda opet u koprodukciji sa Nemačkom.

Nekadašnji dugogodišnji upravnik Arhiva kinoteke Stevan Jovičić najavio je na otvaranju knjigu o Svetislavu Petroviću.

“Dugo sam se bavio njegovom impresivnom karijerom i ličnošću. Onda su me pritisle godine i knjiga je ostala nedovršena, pa sam zamolio Jugoslava Pantelića da budemo koautori i da je završimo. Mislim da će biti veoma interesantna i da će otkriti lik jednog nama nepoznatog čoveka”, rekao je Jovičić.

O Petroviću mu je, kako je dodao, davno pričao novinar i filmofil Voja Đorđević.

Jednom su zajedno na Terazijama videli gužvu zbog dočeka američkog glumca Roja Tinisa, a Đorđević je rekao: “Nije to ništa. Kada je dolazio naš Svetislav - ceo Beograd je išao za njim”.

Jovičić je pomenuo i predratni tekst Bože Nikolića iz Nice o tome “kako niko ne gleda Ramona Novara i Rudolfa Valentina, već se svi okreću za našim Svetislavom”.

“Međutim, nije imao prođu kod nas. U Kinoteci smo ga voleli Filip Aćimović i ja, pokušavali smo da ga proguramo, ali ga tadašnji direktor Vladimir Pogačić nije cenio”, prisetio se Jovičić.

Prema njegovim rečima, Petrović je uvek isticao da je ponosan na svoje srpsko poreklo i mađarsko državljanstvo. Bio je i izuzetno dobar, dobronameran čovek. Nažalost, ostao je bez obe otadžbine, jer je kao poliglota, a da bi preživeo, posle rata radio za Slobodnu Evropu, tako da su ga se odrekle socijalističke Jugoslavija i Mađarska.

Petrović je bio i poznati sportista, atleta. Visok i lep muškarac smeđe kose i plavih očiju kao glumac bio je ljubavnik slovenskog tipa, uspešno je prešao iz nemog u zvučni film, igrao u 120 filmova, od kojih u 90 glavne uloge, ali je kasnije pao u zaborav jer filmovi i žanrovi u kojima je on radio nisu više bili interesantni, rekao je Jovičić.

Alahov vrt

Uoči projekcije “Princeze korala”, sadašnji upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović istakao je da je Petrović igrao u mađarskim, austrijskim, nemačkim, francuskim, španskim i američkim filmovima.

“Govorio je više jezika, ali engleski sa akcentom i zbog toga nije mogao da uspe u Americi, a bio je predviđen da zameni Rudolfa Valentina jer je posedovao fizičku privlačnost i pritom bio muževnji od Valentina. Često je igrao oficire, plemiće. Izvanredno je pevao i početkom zvučnog filma često je igrao u operetama. Bio je i violinista”, naveo je Erdeljanović.

Kako je rekao, Petrović je bio i pionir koprodukcija. Dolazio je nekoliko puta, pokušavajući da animira ovdašnje političare i industrijalce da se krene u snimanje koprodukcionih filmova u Kraljevini Jugoslaviji, posebno sa Nemačkom. Tamo je  snimio čak oko 40 filmova, ali je na vreme otišao kada je krenuo rat i vratio se u rodnu Mađarsku, dodao je Erdeljanović.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.