• Search form

11.08.2017 | 09:42

Počela 12. Interakcija

Počela 12. Interakcija

Međunarodni studentski kamp “Interakcija” počeo je 10. avgusta dolaskom 15 učesnika – mladih dokumentarista sa filmskih akademija iz različitih krajeva sveta, koji će narednih dana, podeljeni u tri ekipe, snimiti u Čačku, Ivanjici i Užicu tri dokumentarca na temu “Mali grad – veliki ljudi”.

U organizaciji Nezavisnog filmaskog centra “Filmart” iz Požege, 12. “Interakcija” počela je okupljanjem studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije u Kulturnom centru Beograda, gde je održana uvodna radionica uoči odlaska u Požegu.

Efim Graboj, student režije iz Tel Aviva, zajedno sa snimateljkom iz Argentine, Konstancom Sandoval i Antonom Levkinim, studentom zvuka na najstarijoj filmskoj školi u svetu - moskovskom VGIK-u, te montažerom Validom Mesnauijem iz Maroka i Milenom Šmigić, studentkinjom produkcije iz Beograda, inspiraciju za film će pronaći u Užicu.

Anastasija Dabrovska iz Poljske, dobitnica brojnih nagrada na filmskim festivalima režiraće dokumnetarac u Ivanjici. Rumunka Joana Turkan, studentkinja kamere, snimatelj zvuka Herardo Martinez iz Meksika, Libanac Peter Musa, student montaže na Američkom univerzitetu u Dubaiju i Nemanja Bogdanović sa novosadske Akademije umetnosti, zajedno sa rediteljkom filma, kroz dokumentarac, prikazaće Ivanjicu iz svog ugla.

Reditelj čačanske priče je Havijer Rodrigez, koji je nakon studija fotografije upisao filmsku režiju u Madridu, Bartoš Opolski, student kamere u Poljskoj će biti snimatelj, a Ruskinja Marina Čerepanova će potpisati zvuk na filmu. Montažer filma čačanske ekipe, Marko Džambić, student je Fakulteta dramskih umetnosti, dok će ekipu u Čačku organizovati, do sada prvi predstavnik Crne Gore na kampu, Marina Čabarkapa, studentkinja produkcije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 25. avgusta boraviti i montirati dokumentarce.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26. avgusta u Dvorani KCB-a.

Učesnici 12. kampa “Interakcija”, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji od preko 140 kandidata, snimiće dokumentarce, razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i stvoriti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

Učesnicima “Interakcije” pridružiće se u Požegi narednih dana i 20 polaznika masterklasa Interdoc. Dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima  iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su istaknuti srpski dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Istovremeno, učesnici će u večernjim satima, kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći da pogledaju studentske, ali i dokumentarne filmove afirmisanih domaćih autora. Pored filmova učesnika, u okviru programa Interscreen, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani “Unplagged Mladena Kovačevića i “Flotel EuropaVladimira Tomića, koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinalu. Takođe, Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac “Controindicazione”.

Biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola - CILECT.

U saradnji sa Media deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani Media dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa. Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o Media potprogramu i karakteristike konkursnih procedura koje postoje, a biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od 2016. godine, uporedo sa održavanjem kampa "Interakcija" i masterklasa "Interdoc", Filmart organizuje i rezidencijalni program Inter | Video | Akcija za domaće video umetnike. Prošlogodišnje učesnice – umetnice Dragana Žarevac i Anica Vučetić predstavile su nastale radove na izložbi u Galeriji Remont u Beogradu, a njenim otvaranjem, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju, 12. Interakcija je zapravo i počela.

Ove godine, beogradski umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom, realizovaće svoje video radove.

Na kampu “Interakcija” do sada je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je masterklas Interdoc pohađalo 78 učesnika iz 30 zemalja.

Snimljen je 41 dokumentarni film, a osvojeno je 14 nagrada na filmskim festivalima širom sveta, uključujući nagradu žirija dokumentarne sekcije proteklog 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, koju je mladi autor Luka Popadić dobio za film “Ringišpil”.

Kamp “Interakcija” realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

*Foto: Milica Đorđević

(SEEcult.org)

 • 01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  14.05.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  Muzeji za 10

  MAJSKA SKUPŠTINA 1848 - 170 GODINA POSLE - izložba (13.5.-1.9.2018.)

  autorka izložbe: dr Snežana Mišić

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  19.05.2018 | 10:00

  Radio Beograd/Kamena sala, Hilandarska 2, Beograd

  BITI DRUGI - 60 GODINA RADIO BEOGRADA 2 - izložba (18.5.-7.10.2018.)

  http://www.radiobeograd.rs

  26.05.2018 | 10:00

  Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak

  Izazovi postmoderne - umetnost osamdesetih iz zbirke ‘Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka (maj - avgust 2018)

  Zastupljeni su umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Zoran Petrović, Zmago Lenardič, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Aleksandar Cvetković, Slobodan Trajković, Velizar Krstić, Slobodan Knežević Abi, Aleksandar Đurić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Miodrag Đorđević, Božidar Damjanovski, Milan Miletić, Šemsa Gavrankapetanović, Marijana Muljević, Milica Mrđa Kuzmanov, Klavdij Tuta i Mileta Prodanović.

  *Radno vreme: Utorak – petak: 10 – 20 časova
  Subota i nedelja: 10 – 13 časova
  Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posete.

  http://nadezdapetrovic.rs

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.