• Search form

30.09.2017 | 13:52

Počela nova sezona BGF

Počela nova sezona BGF

Beogradska filharmonija započela je 29. septembra novu sezonu “Pet elemenata” prvim nastupom sa novim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, koji je završen, kako je saopštila, petominutnim ovacijama publike u prepunoj Kolarčevoj zadužbini.

Nova sezona Beogradske filharmonije svečano je otvorena intoniranjem srpske himne “Bože pravde”, a usledio repertoar koji Felc tradicionalno izvodi prilikom stupanja na funkciju šefa-dirigenta.

Prvi koncert iz ciklusa “Zemlja” obuhvatio je BetovenovuPastoralnu” i ŠtrausovuAlpsku simfoniju”.

Publika je imala priliku da čuje kako se ta dva majstora muzičke umetnosti klanjaju prirodi. Betoven je bio njen veliki zaljubljenik, o čemu svedoči Pastoralna simfonija.

Grandiozno Štrausovo delo u drugom delu koncerta, okupilo je 112 muzičara, ne samo na bini, već i na galeriji Kolarca, odakle su dopirali zvuci prirode iz duvačkih instrumenata.

Felc je došao na čelo orkestra Beogradske filharmonije nakon Filharmonije Altenburg-Gere, Štutgarske filharmonije, kao i Dortmundske filharmonije, čiji je i dalje šef-dirigent.

Novu sezonu BGF “Pet elemenata” čini 25 koncerata raspoređenih u pet ciklusa: “Zemlja”, ”Vazduh”, “Vatra”, “Voda” i “Peti”.

Koncept nove sezone predstavili su još u aprilu Felc i direktor BGF Ivan Tasovac, navodeći da se odnosi na sveprisutni konflikt ljudskog bića i prirode, budući da je čovek jedan od njenih glavnih neprijatelja.

Kao i proteklih nekoliko godina, celokupna sezona 2017/2018 je rasprodata, zbog čega je BGF ponovo uvela pet dodatnih termina za pet najtraženijih programa u pretpremijernim terminima pod nazivom Filharmanija(k).

(SEEcult.org)

Julije Knifer, SKC Beograd
Video
15.10.2017 | 13:43

KND: Sve je dobro - 2/2

Ivan Petrović: Sve je dobro, galerija Artget, Kulturni centar Beograda, 3-24. avgust 2017.

2/2 Kritičarka na delu: Ana Bogdanović, istoričarka umetnosti