• Search form

11.07.2017 | 10:42

Počele 68. Dubrovačke letnje igre

Počele 68. Dubrovačke letnje igre

Podizanjem zastave Libertas, uz stihove Himne slobodi, 10. jula ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene 68. Dubrovačke letnje igre koje će narednih mesec i po dana, na 15 ambijentalnih lokacija, okupiti gotovo 2.000 umetnika iz sveta u oko 80 dramskih, muzičkih, baletskih, folklornih i drugih programa.

Muzički program 68. Igara otvara 11. jula rasprodata Carmina Burana Karla Orfa u izvodjenju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije i Akademskog hora “Ivan Goran Kovačić”, pod vodjstvom Ivana Josipa Skendera, uz soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa i Nikolu Mijailovića. Izvedba je posvećena Vjekoslavu Šuteju, direktoru muzičkog programa Igara, čije je otvaranje 2002. godine - upravo “Carminom Buranom”, ostalo trajno urezano u sećanje Grada i publike.

Ceremonija svečanog otvaranja izvedena je prema scenariju Mladena Tarbuka i Ivane Lovrić Jović, u režiji Ivana Miladinova i Igora Barberića, a uz Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačku filharmoniju i Akademski hor “Ivan Goran Kovačić”, učestvovali su i Dubrovački komerni hor, te Mešoviti hor “Libertas”, kao i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić, te Udruga Žonglerata.

Festivalski dramski ansambl sačinjavali su Boris Svrtan kao knez, te Zijad Gračić kao Negromant, zatim Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka i Izmira Brautović, a kraj svečanog otvaranja obeležio je tradicionalni vatromet, saopštili su organizatori.

Svečano otvaranje

Do 25. avgusta očekuje se oko 60.000 domaćih i stranih posetilaca na 68. Dubrovačkim letnjim igrama koje su, kako ističu organizatori, kao “središte hrvatskog i svetskog duha i kulture, kao mesto stvaranja, a ne gostovanja, mesto susreta, ideja i novih umetničkih izraza”, i ove godine podržali Ministarstvo kulture Hrvatske, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i sponzori.

Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dve predstave “Gospoda Glembajevi”, u režiji Zlatka Svibena, sa glumačkim ansamblom koji predvode srpski glumac Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao baronica Castelli i Mijo Jurišić u ulozi Leonea, te “Marin Držić – Viktorija od neprijatelja”, u režiji Ivice Boban, kojom će biti obelezena 450-godišnjica smrti tog čuvenog hrvatskog komediografa.

Reprizni dramski program obuhvata predstave “Kafetarija” i “Otelo”, koje su prošle godine pozdravljene i od kritike, i od publike.

Publika 68. Igara imaće priliku da vidi i neke od najuspešnijih predstava hrvatske recentne pozorišne sezone - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje predstavom “Tri zimeTene Štivičić, u režiji Ivice Buljana, dok iz produkcije Zagrebačkog kazališta mladih dolazi višestruko, širom regije, nagrađivani “Hinkemann”, u režiji Igora Vuka Torbice.

Svečano otvaranje

Muzičko scenski program 68. Igara donosi premijeru Hendlove opere “Orlando”, u režiji Jánosa Szikore, a ljubitelji baletske umetnosti imaće priliku da vide “Labudovo jezeroPetra I. Čajkovskog, u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Baleta HNK-a u Zagrebu, koji se time vraća na dubrovački festival posle deset godina pauze.

Plesnom izvedbom na 68. Igrama gostuje i Bitef teatar iz Beograda, čija će trupa izvesti “Ptice” inspirisane Aristofanom, u koreografiji miljenika festivalske publike Edvarda Kluga (Edward Clug).

Među atrakcijama muzičkog programa najavljen je i nastup italijanskog ansambla Umberto Giordano koji izvodi program posvećen Ludvigu van Betovenu, te recital inspirisan srednjim vekom u pariskim salonima s početka 20. veka u izvođenju Ansambla Dialogos (Katarina Livljanić i Danijel Detoni). Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževom dvoru: zajednički nastup violončelistkinje Monike Leskovar i gitariste Petrita Çekua, te violista Aleksandra Miloševa i pijaniste Lovra Pogorelića.

Nastupiće i dvojica svetski proslavljenih violinista iz Srbije - Stefan Milenković prirediće violinski recital uz pijanistu Rohana de Silvu, a Nemanja Radulović nastupiće u Dvoru u okviru kamernog sastava Synergia 6.

U Dvoru je najavljen i jedan od najatrakjtivnijih izvođača sevdaha – Božo Vreća.

Mladi i višestruko nagrađivani muzičari Filip Merčep i Nicolas Sinković izvešće u livnici pod Minčetom autorski projekat “Dijalog”, na udaraljkama uz elektroniku, interaktivno istražujući s publikom mogućnost dijaloga savremene umetnosti i scenskih prostora grada.

Pred sam kraj 68. Igara najavljen je koncert na Revelinu jedne od najistaknutijih britanskih ženskih džez pevačica - Zare McFarlane.

Gala koncert ispred crkve Svetog Vlaha

Igre će 25. avgusta zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ispred crkve sv. Vlaha dirigovatii Alberto Veronesi. Na koncertu će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, ukrajinski violinista Aleksej Semenenko.

Prateći program donosi selekciju najboljih filmova s 64. Pulskog filmskog festivala.

Najavljen je i bogat izložbeni program, koji uključuje veliku izložbu Antuna Masle povodom 50-godišnjice njegove smrti. Sponza će ugostiti i izložbu Nikoline ŠimunovićJedno leto u Gradu”, te izložbu fotografija Aljoše ReboljaIsklesano vrijeme”, posvećenu pozorišnom opusu pokojnog Tomaža Pandura, dok će u Svetom Stjepanu u Pustijerni biti otvorena izložba skulptura Jagode BuićScherzo s otpada”.

Program pisaca i pesnika, prema konceptu Mani Gotovac, otvara Tereza Kesovija interpretirajući hrvatske pesnike uz pratnju klavira, gitare i violine. U sklopu tog programa priprema se i scensko uprizorenje “EverestaDraga Glamuzine, te “Genijalna prijateljicaElene Ferrante.

U saradnji s Art radionicom Lazareti biće predstavljen poslednji naslov dr Darka LukićaUvod u primijenjeno kazalište (Čije je kazalište?)”, te knjiga Ivice KunčevićaRedateljske bilješke”, u izdanju Hrvatskog ITI centra.

Između ostalog, najavljena je i promocija monografije “Nagrada Orlando – 40 godina”, u izdanju HRT-a.

Sastavni deo programa 68. Igara su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na tarasi Revelina, a najavljen je i premijerni naslov Studentskog teatra Lero - predstava “Grad sjena” u režiji Davora Mojaša, kao i “Skup” u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića.

Hinkemann

Budžet 68. Dubrovačkih letnjih igara, predviđen finansijskim planom, iznosi 12,25 miliona kuna, od čega su javna sredstva oko 8,5 miliona, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi 2 miliona kuna. Sponzori i donatori podržali su 68. festivalsko izdanje sa 1,6 milion kuna. Dodatnih 200.000 kuna za investicije osigurao je Grad Dubrovnik.

Festivalski sajt je dubrovnik-festival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.