• Search form

16.06.2018 | 13:03

Počeo 10. Krokodil, nastavak ispred Muzeja Jugoslavije

Počeo 10. Krokodil, nastavak ispred Muzeja Jugoslavije

Regionalni književni festival Krokodil svečano je otvoren 15. juna u Kombank dvorani izložbom i projekcijom dokumentarnog filma o desetogodišnjici postojanja te manifestacije “Okrutni optimizam: Naših prvih 10 godina”, a 16. juna nastavlja se na tradicionalnoj lokaciji ispred Muzeja Jugoslavije, uprkos vremenskoj prognozi o nestabilnom vremenu.

Prve večeri jubilarnog Krikodila, koje je zbog kiše premešteno u poslednji čas u Kombank dvoranu, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstavili su se Vedrana Rudan, Vladimir Arsenijević, Abdulah Sidran, Rumena Bužarovska, Dejan Atanacković i News Bar, a program su vodili i moderirali Kruno Lokotar i Ivan Velisavljević.

Početak desetog Krokodila obeležio je i nastup Kralja Čačka, a druge večeri publiku će zagrejati oko 22 sata Bojana Vunturišević.

Predstaviće se i Mira Furlan, Marko Šelić Marčelo, Marko Tomaš, Marko Vidojković, Branislav Trifunović sa junakinjom animiranog filma “Neputovanja” (Untravel) Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, Zoran Kesić i Njuz.net, istoričari Dubravka Stojanović i Hrvoje Klasić, te Ivana Dragičević, Ivan Velisavljević i Kruno Lokotar kao voditelji programa.

Iako prognoza najavljuje da kiše neće biti, organizatori su pozvali publiku da se toplije obuče, ponese jastuče za sedenje i/ili ćebence.

Vladimir Arsenijević

Debatni program desetog Krokodila otvoriće 16. juna u podne u CZKD-u razgovor o poeziji, te njenim formatima i alatima za komunikaciju “Ko j*** knjigu!”, u okviru kojeg će biti predstavljen Versepolis kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva. Namera razgovora, koji će moderirati književnica i profesorka Svetlana Slapšak, a u kojem će učestvovati urednica Versopolisa Ana Schnabl, Marko Tomaš i Marko Šelić, jeste da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunski format u koji se “pakuju” književna dela. U okviru drugog dela debatnog programa biće predstavljena knjiga Ranka BugarskogGovorite li zajednički?”. Razgovor s Rajkom Glušicom, Jerkom Bakotinom i Idom Prester moderiraće Igor Štiks.

Nakon projekta “Jezici i nacionalizmi”, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko 10.000  ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, Udruženje Krokodil je započelo novi projekat “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”, koji će započeti konferencijom 17. i 18. juna u CZKD-u. Glavni cilj tog projekta je stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa.

Beogradska konferencija okupiće vodeće istoričare eksperte iz Srbije i regiona među kojima su dr Dubravka Stojanović, dr Božo Repe, dr Husnija Kamberović, dr Milivoj Bešlin, dr Tvrtko Jakovina, dr Peter Mikša, dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi.

Jubilarni Krokodil je, kao i svih prethodnih godina, besplatan i otvoren za sve. To je ujedno i poslednje izdanje Krokodila u dosad poznatom formatu, s naznakom na regionalne autore. Od naredne godine Krokodil uvodi nove i unapređene programske prakse, pa će već u junu 2019. predstaviti značajno osveženo izdanje festivala čiji će akcenat velikim delom biti posvećen nekim od najvećih savremenih književnih imena na svetu.

Ulazak u drugu deceniju postojanja Krokodila obeležiće i početak rada Centra za savremenu književnost u Savamali (Male stepenice 1a, ex Gnezdo).

Festival Krokodil se drugu godinu zaredom dešava u okviru projekta “Leto u Muzeju” koji je Muzej Jugoslavije, u partnerstvu s opštinom Savski Venac, čiji je cilj da oživi plato ispred Muzeja i dopuni letnju ponudu Beograda, a samim tim i da privuče konkretnu ciljnu grupu na muzejske programe.

Festivalski sajt je krokodil.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Foto: Krokodil / Piroshki Photography

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.