• Search form

07.06.2018 | 01:03

Počeo 20. Nitrat, prozor u početke sedme umetnosti

Počeo 20. Nitrat, prozor u početke sedme umetnosti

Jubilarni, 20. Festival nitratnog filma svečano je otvoren 6. juna u Jugoslovenskoj kinoteci u prisustvu prvih gostiju iz nekih od više od 30 filmskih arhiva u svetu, koji učestvuju u programu te jedinstvene manifestacije u regionu i jedne od retkih u svetu.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, pozdravljajući prijatelje i ljubitelje filma, profesionalce i kolege, te posebno pominjući prethodnog direktora te ustanove kulture Radoslava Zelenovića, izrazio je zadovoljstvo što počinje “još jedan praznik filma za sve one koji zaista vole sedmu umetnost i koji shvataju koliki je značaj ovog festivala”.

Navodeći da ta specijalizovana manifestacija popunjava jednu bitnu prazninu, Pantelić je istakao da Festival nitratnog filma prikazuje ono što nije bilo dostupno sadašnjim generacijama filmofila koji žele da zađu u prošlost, da prodru u same početke sedme umetnosti.

“U tim počecima moguće je naći sve one pokretače koji danas mogu da dovedu do spasenja filma, do njegovog vraćanja na pravi put”, kazao je Pantelić i izrazio nadu da će mlada generacija, oni koji će u budućnosti snimati filmove u ovoj sredini, uspeti da iskoriste mogućnost koju im pruža ovako značajan festival.

Umetnički direktor i selektor festivala Aleksandar Saša Erdeljanović naglasio je da su se u Kinoteci potrudili da za jubilarno izdanje Festivala, koje traje do 16. juna u Uzun Mirkovoj i Kosovskoj, obezbede vrhunske filmove i remek dela.

“U tome su nam pomogle kolege iz drugih kinoteka i srodnih institucija. Imamo 11 dana i 32 termina, a biće prikazano 50 filmova koji dolaze iz 34 arhiva. Dakle, dobrano smo oborili svoj rekord od 28 arhiva. Na Festivalu će biti i do sada najviše gostiju, njih čak 35”, rekao je Erdeljanović i naveo da pored predstavnika kinoteka iz bivše Jugoslavije, dolaze gosti iz Italije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Češke, Nemačke, Francuske, Holandije, Danske, Finske, Rusije i Kine.

Erdeljanović je pozdravio goste koji su već stigli - iz Slovenskog filmskog arhiva (Ljubljana), Norveškog filmskog instituta i Kinoteke Republike Srpske.

“Za jubilej smo se trudili da program bude na svaki način prazničan, da budu prisutni filmovi najrazličitijih žanrova, i nemi i zvučni filmovi”, rekao je Erdeljanović, pominjući mnoge zabranjene filmove iz Istočne Evrope, prvog Šerloka Holmsa, koji će zatvoriti 20. Nitrat, Grad bez Jevreja, film koji je 15 godina pre Holokausta najavio ono što će se desiti početkom Drugog svetskog rata, zatim švedski film koji je 1946. dobio prvo veliko priznanje u Kanu, najbolji japanski film iz 1938…

“Tu su i filmovi o Srbiji, Jugoslaviji i Balkanu koji dosad do sada nismo videli, između ostalog, retki filmski snimci Beograda od pre sto godina ili film Bitka na Bregalnici slavnog Samsona Černova, za koji se mislilo da je nestao, ali smo uspeli da ga pronađemo u nemačkom Bundesarhivu”, istakao je Erdeljanović.

Program je otvoren nemačkim filmom Stranputica iz 1928. godine, u režiji Georga Vilhelma Pabsta, za koji je Erdeljanović istakao da je divna ljubavna drama, a istovremeno film koji je svojevremeno zbog nekih scena bio vrlo problematičan, te su cenzori dosta radili. Posle niza godina, te scene su pronađene, a publika 20. Nitrata ima priliku da pogleda taj film u celini, zahvaljujući restauraciji Kinoteke iz Minhena.

Projekcije su u 17 i u 19 sati u Muzeju kinoteke u Kosovskoj, a u 21 sat u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Cene ulaznica za 20. Festival nitratnog filma je kao i za redovne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci, a za studente filmskih škola ulaz je besplatan, uz indeks.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Festivala nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.