• Search form

07.06.2018 | 10:33

Počeo 3. Dok'n'Ritam festival

Počeo 3. Dok'n'Ritam festival

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam poceo je 6. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, a pod sloganom “Eklektika je naš stil”, nudi stilski raznovrsne dokumentarce u takmičarskim selekcijama i revijalnom delu programa -  u rasponu od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima, pa do filmova o veteranima kulturne scene u novom svetlu.

Treće izdanje Dok’n’Ritam festivala prikazaće filmove u rasponu od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima – o kojima se često ne zna mnogo ako nisu i izvođači, pa sve do filmova koji prikazuju veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one iz andergraund sveta, poput Miomira Grujića Fleke...

Premijerno će biti prikazan film “Ti možeš” o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava Pankrti, kao i film “Pope, vrati se” o Momčilu Popadiću, novinaru i autoru velikog broja ex-YU pop-rok hitova (Da mi je biti morski pas, Oprosti mi, pape, Skitnica, Košulja plava...), te film “Charlatan Magnifique” koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica. Svetsku premijeru imaće film “Pobednici su dosadni” o životu Žikice Simića, rok kritičara i ujedno zatvorskog psihologa, autora legendarnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu.

Publika će videti i filmove o Hairu Zavali, članu indi-rok benda Calexico, i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče, prikazana u filmu Palome ZapateCasamance la banda sonora de un viaje”.

Igor Toholj, programski direktor Dok'n'Ritam festivala

U sekciji Work in Progress biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos…

Biće predstavljen i projekat Rok kamp za devojčice, a najavljene su i promocije knjiga “Notabuk: Tvornica glazbe – priče iz DubraveSiniše Škarice, “Antikvarnica snovaŽelimira Altaraca Čička, “Ključ bubnja TamaAmile Sulejmanović, “Idoli i poslednji dan”…

Na otvaranju 3. Dok'n'Ritam festivala nastupila je grupa Moussaka, a za zatvaranje 10. juna, nakon dodele nagrada, najavljena je Sana Garić San Ći sa svojim bendom.

Na festivalu će biti dodeljene tri nagrade - za najbolje filmove u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, kao i nagrada publike.

Festivalski žiri čine rediteljka Morana Komljenović iz Rijeke, Maja Cvetković iz grupe E-play i filmski kritičar Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš i selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

Festival Dok'n'Ritam organizuje DKSG, a podršku su dali Banka Societe Generale Srbija (nagrada publike) i Opština Novi Beograd.

Ulaz na celokupan program festivala je besplatan.

Fb strana festivala je facebook.com/doknritamfestival, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

*Foto: Jovan Nedeljkov

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.