• Search form

08.08.2017 | 08:31

Počeo 5. Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

Počeo 5. Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju svečano je otvoren 7. avgusta uručenjem nagrade Zlatni platan Ljiljani Blagojević i Igoru Galu, a do 13. avgusta predstaviće više od 20 filmova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke i Španije.

Srpska glumica Ljiljana Blagojević izrazila je zadovoljstvo nagradom jubilarnog trebinjskog festivala, navodeći značaj priznanja i za mlade, i za već etablirane umetnike.

“Nagrade su dobrodošle kada ste mladi, jer znače da ste dobro prihvaćeni i da ste dobrodošli u svet umetnosti, ali su dragocene i za ljude u zrelim godinama kao što smo Igor i ja, jer znači da nismo otpisani”, rekla je ona.

Igor Galo rekao je da više puta boravio u Trebinju, a ovoga puta došao je da primi nagradu i da stane u red sa dosadašnjim laureatima Zlatnog platana, koji se dodeljuje za doprinos mediteranskom i evropskom filmu.

Otvarajući Festival, predsednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da je peto izdanje te manifestacije značajno, jer to znači da je “Festival prebolio prve dečije bolesti i da je počeo da raste”.

Festivalski program je počeo otvaranjem izložbe “Sećanje na Valtera”, posvećene velikanu srpskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću, te kratkim filmom “Igra”(BiH) i nagrađivanom srpskom dramom o tranziciji “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

Program je, kao i prethodnih godina, podeljen na kratke i dugometražne filmove iz deset država iz regiona, Mediterana i Evrope – Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Španije, Grčke, Turske, Italije i Izraela, koje je odabrao osnivač i umetnički direktor te manifestacije Peđa Milojević.

Među gostima su najavljeni Kole Angelovski, Luka Bursać, Brankica Sebastijanović, Danica Maksimović, Nemanja Ćipranić, Domagoj Mrkonjić

Filmovi će biti prikazivani na platou ispred Kulturnog centra, a 9. i 11. avgusta na letnjoj sceni Doma mladih, a ulaz je besplatan.

Gosti će se i ove godine družiti sa građanima Trebinja na festivalskim lokacijama, kao i na ulicama i pijaci na centralnom trgu, a posetiće i čuvene lokalne vinarije i medare, najavili su organizatori.

Pokrovitelj Festivala je Grad Trebinje, a organizovan je uz podršku Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu pri Vladi Srbije.

(SEEcult.org)

 

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.