• Search form

29.01.2018 | 12:40

Počinje 15. Međunarodno takmičenje Davorin Jenko

Počinje 15. Međunarodno takmičenje Davorin Jenko

Koncertom “Sviramo zajedno”, 31. januara u Skupštini grada Beograda, svečano će biti otvoreno 15. Međunarodno takmičenje Davorin Jenko (MTDJ), a nastupiće pijanistička zvezda Lovre Marušić iz Hrvatske, kome je to prvo gostovanje u Srbiji, pijanistkinja Ana Kovačević iz Srbije, laureatkinja međunarodnih takmičenja Beogradski Šopen fest i Davorin Jenko, kao i Orkestar El Sistema Srbija, pod vođstvom dirigenta Herarda Estradea iz Venecuele.

Na koncertu pod sloganom “Sviramo zajedno”, biće dodeljene i pedagoške nagrade “Andreja Preger” i “Miroslava Lili Petrović” najzaslužnijim pedagozima za postignute rezultate, saopštili su organizatori 15. MTDJ - Muzička škola “Davorin Jenko”, u saradnji sa kulturno-obrazovnim projektima Beogradski Šopen fest i Music Art Projectom (MAP) El Sistema Srbija.

Nagradu “Andreja Preger” za izuzetna zalaganja i postignuća u oblasti pedagogije dobio je Ninoslav Živković, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a nagradu “Miroslava Lili Petrović” za posvećenost, doprinos i razvoj klavirske pedagogije dobila je profesorka Marija Sekelj iz Subotice.

Na 15. MTDJ, kandidate u kategoriji klavir ocenjivaće Stručni žiri koji čine klavirski pedagozi: Milana Černjavska (Ukrajina-Austrija), Tereza Trevizan (Italija), Jokut Mihailović (Srbija), Stefan Vovka Aškenazi (Island-Švajcarska), Vladimir Cvijić (Srbija), Lovre Marušić (Hrvatska), Gligor Gelebešev (Makedonija), Borivoje Mladenović (Srbija) i Srđan Dalagija (Srbija).

Lovre Marušić, Herardo Estrade, Ana Kovačević

Program koncertaSviramo zajedno”, kojim 15. MTDJ počinje, obuhvata dela Šopena, Hajdna, Mocarta, Šuberta i Lista.

Mladi pijanista Lovre Marušić važi za jednog od najvećih talenata nove generacije hrvatskih pijanista, a trenutno je student na Hochschule für Musik Franz Liszt u klasi Grigorija Gruzmana. Kao izuzetan mladi talanat, školovao se u Centralnoj muzičkoj školi pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi, a potom u klasama prof. Rubena Dalibaltayana i Ljubomira Gašparovića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gde je magistrirao. Dobitnik je brojnih nagrada na pijanističkim takmičenjima u Hrvatskoj i inostranstvu, a kao solista i kamerni muzičar, nastupa redovno na festivalima sa uvaženim orkestrima i eminentnim dirigentima.

U organizaciji MAP-a, na koncertu “Sviramo zajedno” nastupiće istaknuti venecuelanski dirigent Herardo Estrade, kao saradnik El Sisteme. MAP po venecuelanskom muzičkom obrazovnom modelu El Sistema, kroz muziciranje u orkestrima i horovima, u saradnji sa domaćim i internacionalnim institucijama, uključuje decu i omladinu iz manjinskih i marginalizovanih grupa u školski sistem i u društvo u Srbiji.

Kao gošću večeri, Beogradski Šopen fest predstavlja pijanistkinju Anu Kovačević, dobitnicu mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, koja je i uspešan mladi pedagog u MŠ “Davorin Jenko”.

Beogradski Šopen fest od 2012. godine promoviše vrhunski pijanizam okupljajući mlade talente, vrsne pijaniste, pedagoge i predavače koje predstavlja raznovrsnim programima (koncerti, master klas, stručna predavanja, radionice za decu, takmičenje mladih talenata).

MŠ “Davorin Jenko”, osnovana 1951. godine, jedna je od najvećih te vrste u Srbiji. Dobitnik je društvenih i strukovnih priznanja (Oktobarska nagrada Beograda 1987). Osnivač je i organizator MTDT-a, koje je za 15 godina okupilo više od 7.000 takmičara iz 25 zemalja (u disciplinama klavir, klavirski duo, kamerna muzika, duvački instrumenti), a realizuje se pod patronatom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Telekoma Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.