• Search form

06.10.2018 | 20:28

Posveta MESS-a Suzan Zontag

Posveta MESS-a Suzan Zontag

Članovi i prijatelji Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS odali su počast američkoj autorki, filmskoj umetnici i političkoj aktivistkinji Suzan Zontag (1933-2004) snimivši zajedničku fotografiju sa porukom koju je pre 25 godina napisala u ratnom Sarajevu.

U znak sećanja na Suzan Zontag, prijateljicu MESS-a i počasnu građanku Sarajeva, članovi Direkcije tog festivala i prijatelji snimili su 6. oktobra ispred Narodnog pozorišta zajedničku fotografiju sa natpisom: “Dont cry for me Sarajevo – Susan Sontag, oktobar 1993”.

Snimljena fotografija, kako je najavljeno, biće iskorišćena za monografiju povodom 60. izdanja MESS-a, a snimak tog događaja biće korišćen i u dokumentarnom filmu o Suzan Zontag koji je u pripremi.

Suzan Zontag bila je jedna od najbitnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Autorka je 17 knjiga, a ceo život posvetila je borbi za ljudska prava. Napisala je istorijski roman i bestseler “The Volcano Lover”, a 2000. dobila je Nacionalnu književnu nagradu za drugi istorijski roman “In America”. Najveći uticaj ostvarila je kao esejistkinja.

Bila je i veliki kritičar američke spoljne politike, a tokom 90-ih putovala je i u tadašnju Jugoslaviju, pozivajući na međunarodnu akciju protiv rasplamsavanja rata.

Prvi put je posetila okupirano Sarajevo 1993. godine, kada je odlučila i da režira predstavu "Čekajući Godoa" kako bi skrenula pažnju na situaciju. Više puta je tokom rata dolazila u Sarajevo, deleći sudbinu sa građanima tog grada.

*Foto: Velija Hasanbegović

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.